5. března 2020 • 15:17

Začíná nový ročník Davis Cupu. Ve hře je postup do finále v Madridu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim se v Madridu opět po roce potká nejlepší osmnáctka týmů. Účast mají jistou všichni semifinalisté z roku 2019 a tenisté ze Srbska a Francie, kteří obdrželi divokou kartu. Zbylých dvanáct účastníků vzejde z březnové kvalifikace, do které se zapojí i český tým. Ten vyzve v Bratislavě od 6. března slovenské tenisty.



Při premiéře nového formátu Davis Cupu v roce 2019 si Češi o účast ve finálovém turnaji v Madridu zahráli proti Nizozemsku, kterému tým v čele s Jiřím Veselým a Lukášem Rosolem podlehl 3:1. Účast v kvalifikaci pak musel český tým hájit v 1. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru proti Bosně. Vyrovnaný boj rozhodl v posledním zápase osmnáctiletý Jonáš Forejtek.

Český mužský tenis prochází po úspěšných triumfech v letech 2012 a 2013 generační obměnou. V hlavním turnaji mužské dvouhry na Australian Open se dokonce neobjevil žádný český tenista. Narozdíl od ženského týmu, který má účast ve finále Fed Cupu jistou díky divoké kartě, tak musí Češi o finále bojovat v kvalifikaci proti Slovensku.

Program Davis Cupu 2020

Celý ročník vyvrcholí na turnaji v Madridu od 23. do 29. listopadu. Účast na něm mají dopředu zajištěnou semifinalisté předchozího ročníku ze Španělska, Kanady, Velké Británie a Ruska. Dále pořadatelé udělili divokou kartu Srbsku a Francii. Zbývajících dvanáct týmů určí březnová kvalifikace.

Kvalifikace Světové skupiny Davis Cupu 2020

Týmy Dějiště Povrch
Slovensko - ČR Bratislava antuka
Chorvatsko - Indie Záhřeb antuka
Maďarsko - Belgie Debrecín antuka
Kolumbie - Argentina Bogota antuka
USA - Uzbekistán Honolulu tvrdý povrch
Austrálie - Brazílie Adelaide tvrdý povrch
Itálie - Jižní Korea Cagliari antuka
Německo - Bělorusko Düsseldort tvrdý povrch
Kazachstán - Nizozemsko Astana tvrdý povrch
Rakousko - Uruguay Štýrský Hradec tvrdý povrch
Japonsko - Ekvádor Miki tvrdý povrch
Švédsko - Chilie Stockholm tvrdý povrch

Kvalifikace se narozdíl od finálového turnaje hraje klasickým systémem na pět zápasů během dvou dní (čtyři dvouhry a jedna čtyřhra). Poražené týmy z kvalifikace čeká baráž o účast v dalším ročníku Světové skupiny Davis Cupu proti postupujícím z kontinentálních zón.

Finále Davis Cupu 2020

Osmnáct týmů bude rozděleno do šesti skupin po třech. Do čtvrtfinále postoupí vítězové skupiny společně se dvěma týmy na druhých místech podle podílu vyhraných setů / gemů. Každý duel se hraje na tři zápasy během jednoho dne - dvě dvouhry a čtyřhra na dva vítězné sety.

Vstupenky na Davis Cup 2020

Bez problémů se na poslední chvíli dají sehnat vstupenky na kvalifikační “derby” mezi Českem a Slovenskem v Bratislavě. Vstupenky jsou v prodeji na webu predpredaj.sk.

Vstupenky na finále v Madridu půjdou teprve do prodeje. Pokud si nechcete nechat ujít zahájení předprodeje, sledujte oficiální webové stránky akce.

Historie Davis Cupu

Nejúspěšnějším týmem historie jsou Američané, kteří k 32 ziskům „salátové mísy” přidali dalších 29 účastí ve finále. Z hráčů si nejvíce titulů (8) v Davis Cupu připsal Australan Roy Emerson. Češi největší úspěchy zaznamenali v éře Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, kdy se v letech 2009-2013 zahráli třikrát finále, z toho dvakrát z něj odešli jako vítězové.

Finále Davis Cupu od roku 2010

Rok Týmy Výsledek Dějiště
2019 Španělsko - Kanada 2:0 Madrid
2018 Francie - Chorvatsko 1:3 Lille
2017 Francie - Belgie 3:2 Lille
2016 Chorvatsko - Argentina 2:3 Záhřeb
2015 Belgie - Velká Británie 1:3 Gent
2014 Francie - Švýcarsko 1:3 Lille
2013 Srbsko - ČR 2:3 Bělehrad
2012 ČR - Španělsko 3:2 Praha
2011 Španělsko - Argentina 3:1 Sevilla
2010 Srbsko - Francie 3:2 Bělehrad

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud