2. února 2019 • 18:25

Sbohem, finále Davis Cupu! Mladík Lehečka dřel, ale konec neodvrátil

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté si premiérový turnaj nového formátu Davis Cupu nezahrají. V kvalifikačním duelu s Nizozemskem v Ostravě padli 1:3, když v sobotu nezvládl pár Jiří Veselý a Lukáš Rosol dramatickou čtyřhru, a sedmnáctiletý náhradník za zraněného Veselého Jiří Lehečka po statečném boji při debutu v týmové soutěži padl s Robinem Haasem 4:6, 6:2 a 3:6. Český tým tak čeká baráž o účast v kvalifikaci 2020, soupeře se dozvědí ve středu 6. února.



Lehečka nahradil zdravotně indisponovanou domácí jedničku Jiřího Veselého a stal se nejmladším tenistou, který kdy v českých barvách v Davisově poháru nastoupil. Tomáši Berdychovi bylo v roce 2003 při jeho premiéře čerstvých osmnáct let, Lehečka bude plnoletý až v listopadu.

Domácí junior se o čtrnáct let staršího soupeře nezalekl. Hned ve třetí hře sice ztratil servis, ale pokračoval v agresivních úderech od základní čáry a vydával se i k síti. Podání mu létalo rychlostí až 223 kilometrů v hodině a v úvodním setu už ho neztratil. Při servisu Haaseho se ale k žádné šanci nedostal, takže sadu prohrál.

Jiří Lehečka při svém obrovsky těžkém daviscupovém debutu proti Nizozemci Haasemu
Jiří Lehečka při svém obrovsky těžkém daviscupovém debutu proti Nizozemci Haasemu

Svůj potenciál Lehečka naplno ukázal ve druhém setu. Riskantními returny dostal Nizozemce pod tlak a rychle odskočil do vedení 3:0. Haase vůbec poprvé v Ostravě ztratil v singlu servis, Rosol mu ho v pátek vzít nedokázal. Lehečkovi euforie vydržela celý set, během kterého zaznamenal dvanáct vítězných úderů a jen sedm nevynucených chyb. V osmé hře jedničce soupeře sebral servis podruhé a vyhrál 6:2.

Ve třetí sadě ale začal český tenista o něco více chybovat, i když odvaha ho ani v kritických situacích neopouštěla. Držel se do stavu 3:3, ale v sedmém gamu mu Haase sebral podání a dalšími dvěma vítěznými gamy dotáhl zápas do vítězného konce.

Zbývající dvouhra už se v Ostravar Aréně nehrála.

Veselý s Rosolem nezvládli drama

Domácí jednička Veselý nastoupil ke čtyřhře navzdory zranění z páteční dvouhry, při které si vykloubil prst na pravé noze. Handicap na jeho výkonu nebyl znát, zvládl odehrát celou dvouapůlhodinovou bitvu.

Že bude duel vyrovnaný, naznačila hned dvanáctiminutová první hra. Čeští tenisté na returnu žádnou šanci nevyužili a naopak vzápětí odvraceli stav 0:40 při Rosolově servisu. To se jim podařilo a podání si po celý úvodní set drželi všichni hráči na kurtu.

V tie-breaku Rosol s Veselým od začátku tahali za kratší konec. Ze stavu 2:5 ještě snížili na 4:5, ale pak Veselý trefil volej jen rámem rakety a Haase při svém servisu proměnil druhý setbol.

Český pár, který v tomto složení nastoupil v Davisově poháru poprvé, těsně prohraná úvodní sada nezlomila. Ve druhé nepovolili soupeři ani jeden brejkbol, naopak svou jedinou šanci v osmé hře využili a sebrali Rojerovi servis. Dostali se do vedení a po výhře 6:3 si vynutili rozhodující sadu.

V její koncovce nejdříve sami balancovali nad propastí. Rosol v osmé hře ztratil servis a Haase šel podávat na vítězství. Servis ale překvapivě poprvé v utkání ztratil a hrálo se dál. Za stavu 5:6 si rovněž při Rosolově podání vypracovali Nizozemci postupně dva mečboly, ale oba český pár odvrátil a musela se hrát další zkrácená hra.

V ní se dostali Rosol s Veselým do vedení 6:4 a Veselý měl k dispozici ještě jeden servis. Ani jeden ze dvou mečbolů Češi neproměnili a na returnu nevyužili ani další šanci, která přišla za stavu 7:6. Naopak Nizozemci pak získali tři míče za sebou a zápas ukončili.

Česko - Nizozemsko 1:3

Nepostoupili ani Slováci

Stejně jako čeští tenisté budou na finálovém turnaji Davisova poháru v Madridu chybět například Slováci. Doma v Bratislavě nestačili na Kanadu, kterou mezi elitní osmnáctku dovedli Denis Shapovalov a Felix Auger-Aliassime, jenž vybojoval rozhodující bod.

Společně s Nizozemskem, které předčilo český celek v Ostravě, a také s Kanadou si postup z dvanácti kvalifikací zajistily Srbsko, Německo, Itálie, Rusko, Austrálie, Japonsko, Kazachstán, Chile, Kolumbie a Belgie. Poražené týmy čeká baráž, los se dozvědí ve středu.

Podle nového formátu se listopadová hlavní fáze uskuteční v Madridu za účasti 18 týmů. Dvanáct postupujících z kvalifikace doplní semifinalisty loňského ročníku Chorvatsko, Francii, Španělsko a USA a také držitele divokých karet Velkou Británii a Argentinu.

Kanadu spasil v Bratislavě Auger-Aliassime po výhře nad Norbertem Gombosem, Shapovalov předtím zvládl obě své dvouhry. Slováci přitom po deblu vedli.

Srbsku zase zajistil postup v Taškentu až v poslední dvouhře Filip Krajinovič, a to po velkém obratu proti Sanjaru Fajzijevovi. V Číně za stavu 2:2 vyhrál třísetovou závěrečnou dvouhru Japonec Taro Daniel.

Australané rozhodli domácí zápas s Bosnou a Hercegovinou už ve čtyřhře, Italům zajistil vítězný třetí bod v Indii Andreas Seppi. Kazachstán zdolal v Astaně Portugalsko rovněž 3:1.

Roli favorita splnili také Němci v čele se světovou trojkou Alexandrem Zverevem. Ve Frankfurtu nad Mohanem s Maďary rozhodli už po čtyřhře. "V Madridu ale nebudu," potvrdil Zverev, který absenci ve finále avizoval předem, protože patří k největším kritikům nového formátu.

Snový debut v soutěži zažil teprve patnáctiletý Švýcar Jerome Kym. Za stavu 0:2 na zápasy v Bielu vyhrál s Henrim Laaksonenem čtyřhru, ale jen oddálili postup ruského týmu. Třetí bod slavili také tenisté Chile v Rakousku, Kolumbie v duelu se Švédskem a Belgičané na brazilské antuce.

Kvalifikace tenisového Davisova poháru:

Čína - Japonsko 2:3
Kung Mao-sin, Čang Ce - McLachlan, Učijama 5:7, 7:5, 6:4, Wu I-ping - Nišioka 2:6, 0:6, Li Če - Daniel 3:6, 7:6 (7:4), 3:6.

Austrálie - Bosna a Hercegovina 4:0
Peers, Thompson - Bašič, Brkič 7:5, 6:1, Popyrin - Fatič 6:1, 7:6 (7:2).

Indie - Itálie 1:3
Bopanna, Šaran - Berrettini, Bolelli 4:6, 6:3, 6:4, Gunnesvaran - Seppi 1:6, 4:6.

Kazachstán - Portugalsko 3:1
Chabibulin, Nedovjesov - Elias, J. Sousa 6:3, 3:6, 4:6, Kukuškin - J. Sousa 6:4, 6:1.

Německo - Maďarsko 5:0
Pütz, Struff - Borsos, Nagy 6:2, 6:3, A. Zverev - Borsos 6:3, 6:4, Kohlschreiber - Szintai 6:7 (5:7), 6:3, 10:5.

Uzbekistán - Srbsko 2:3
Fajzijev, Istomin - Milojevič, Troicki 2:6, 6:1, 6:3, Istomin - Lajovič 6:3, 6:4, Fajzijev - Krajinovič 6:4, 3:6, 0:6.

Slovensko - Kanada 2:3
Kližan, Polášek - Auger-Aliassime, Shapovalov 3:6, 7:5, 6:3, Kližan - Shapovalov 6:7 (4:7), 4:6, Gombos - Auger-Aliassime 3:6, 4:6.

Rakousko - Chile 2:3
Marach, J. Melzer - Barrios, Podlipnik-Castillo 6:4, 2:6, 7:5, Novak - Jarry 4:6, 6:3, 6:7 (2:7), Rodionov - Garín 2:6, 1:6.

Švýcarsko - Rusko 1:3
Kym, Laaksonen - Donskoj, Rubljov 4:6, 6:3, 7:6 (7:1), Laaksonen - Chačanov 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 4:6.

Kolumbie - Švédsko 4:0
Giraldo - E. Ymer 6:2, 6:4, Galán - M. Ymer 6:1, 6:2, Cabal, Farah - Eriksson, Lindstedt 6:3, 6:4, González - E. Ymer 6:3, 6:3.

Brazílie - Belgie 1:3
Melo, Soares - Gille, Vliegen 4:6, 6:7 (4:7), Monteiro - Coppejans 3:6, 4:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud