18. září 2022 • 13:40

Daviscupový lídr Lehečka ukázal emoce: Vítězství řadím hodně vysoko

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Davis Cup pro něj byl vždy svátkem, od prvního ostrého startu však musel tři a půl roku čekat na výhru. Nyní se Jiří Lehečka stal hrdinou barážového zápasu proti Izraeli. Dvacetiletý hráč oběma soupeřům ve dvouhře nadělil kanára a vítězný bod slavil s velkými emocemi. „Tohle vítězství řadím hodně vysoko,“ vážil si úspěchu.



Od premiéry v týmové soutěži proti Nizozemci Robinu Haasemu na začátku sezony 2019 udělal velký pokrok. Ve světovém žebříčku se prokousal do elitní stovky a teď Jiří Lehečka vedl český tým coby jednička v důležitém barážovém zápase. „Těžko porovnávat Davis Cup s ostatními turnaji. Těch odehrajete během roku klidně pětatřicet, zatímco Davis Cup je dvakrát ročně a hrajete v něm za tým, nikoliv za sebe,“ líčil dvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi.

Slavnou týmovou soutěž v mládí doslova hltal. V prostějovském klubu tenisově rostl vedle jednoho ze šampionů Tomáše Berdycha, kterého toužil napodobit, a pod drobnohledem jej měl kapitán Jaroslav Navrátil. „Na Davis Cupu, ještě ve starém formátu, jsem vyrůstal. Teď je to pro mě jedna z priorit sezony. Akce, na kterou se všichni těší,“ prohlásil před časem Lehečka.

Do páteční dvouhry s Izraelcem Danielem Cukiermanem (6:0, 6:4) vstoupil odhodlaně a zadělal na postup. Další bod přidal Tomáš Macháč, komplikace však přišla ve čtyřhře. Čeští singlisté padli s izraelskou dvojicí Cukierman, Jonatan Erlich 4:6, 3:6 a Lehečka byl rázem pod tlakem. „Po prohrané čtyřhře to nebylo nic snadného. Debl se nám vůbec nepovedl. Naštěstí máme kolem sebe zkušený tým, který mě dostal zase nahoru a s jejich podporou v zádech se mi hrálo lépe,“ pochvaloval si.

S Edanem Lešemem, který je 444. na žebříčku, bojoval více než dvě hodiny. Po úvodní ztracené sadě ale zabral a slavil vítězství 4:6, 6:0, 7:5. „Jsem šťastný, že se mi zde podařilo prolomit sérii porážek. Byl jsem sice papírový favorit, ale soupeř podle papíru nehrál,“ upozornil Lehečka. Český tým získal celý barážový duel v poměru 3:1.

Teď už má Lehečka, aktuálně 63. hráč světa, na kontě dvě daviscupová vítězství. „Jsem rád, že jsem toho byl součástí a dostal od kapitána důvěru nastoupit jako týmová jednička. Myslím, že jsem se toho zhostil slušně,“ hlásil. Lídr týmu Lehečka teď může vyhlížet kvalifikaci o finálový turnaj pro příští sezonu.

„Vítězství si cením o to víc, že bylo těžce vybojované. Můžeme se teď těšit na listopadové losování. Ať už dostaneme kohokoliv, přál bych si, abychom po třech letech hráli zase doma v České republice,“ prohlásil kapitán Navrátil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud