22. dubna 2018 • 13:38

Kvitová smetla Kerberovou a zařídila finále Fed Cup. Češky doma vyzvou USA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tam, české tenistky postoupily do finále Fed Cupu. Vítězný bod v Německu po úvodní nedělní prohře Karolíny Plíškové přidala Petra Kvitová, která smetla bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou 6:2 a 6:2. Pro Kvitovou to byla už třicátá výhra v prestižní týmové soutěži. Češky nakonec zvítězily 4:1 a ve finále proti USA budou moci zaútočit na jedenáctý titul, navíc budou hrát v domácím prostředí. Naposledy se radovaly předloni. 



"Jsem spokojená. Přinést třetí bod do šatny, vyhrát semifinále a hrát finále zase doma je super," řekla Kvitová po utkání. "Motivace hrát zase finále v Praze byla obrovská, to je něco speciálního. Doma je doma a výkony, které jsme ukázaly na kurty, byly důkazem, že motivace to byla obrovská."

Finále si svěřenkyně kapitána Petra Pály zahrají 10. a 11. listopadu v Praze, o titul si Češky zahrají pošesté za osm let. Všech pět předešlých závěrečných duelů v soutěži v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016 proměnily v triumf.

Tradičně agresivně hrající Kvitová deklasovala bývalou světovou jedničku Kerberovou za pouhých osmapadesát minut a oba své zápasy zvládla jasně. V sobotu potřebovala jen o dvě minuty více na výhru nad Julií Görgesovou.

Bodovala i Karolína Plíšková sobotní výhrou nad Kerberovou. Dnes mohla rozhodnout, ale podlehla Görgesové 4:6, 2:6.

"Julie hrála proti Káje výborně, takový je tenis. Já jsem šla na kurt nervózní, ale získala jsem rychle brejk a uklidnila se. Vyhrála jsem a přinesla třetí bod," řekla osmadvacetiletá pětinásobná fedcupoová šampionka Kvitová.

Petra Kvitová stvrdila postup do finále Fed Cupu, s českým týmem přímo na kurtu křepčil i snoubenec Karolíny Plíškové Michal Hrdlička
Petra Kvitová stvrdila postup do finále Fed Cupu, s českým týmem přímo na kurtu křepčil i snoubenec Karolíny Plíškové Michal Hrdlička

Jako čtvrtá Češka dosáhla na třicet vyhraných zápasů ve Fed Cupu. Nejvíc má Helena Suková (57), za ní následují Hana Mandlíková (49) a Jana Novotná (33). Ve dvouhře mají třicet výher ještě Suková (45) a Mandlíková (45).

Plíšková přitom vstoupila do utkání výborně, při svém podání měla tři přímé body a eso. Görgesová ale oplatila stejnou mincí a souboj servismanek ve zbytku duelu ovládla. Češku porazila na esa 8:5 a třikrát připravila Plíškovou o podání.

"Ona odehrála výborný, skoro bezchybný zápas a já jsem nenabídla nic úplně extra," zhodnotila Plíšková, která se nedostala do hry. Němka hrála odvážněji, o čemž svědčí poměr vítězných úderů: Plíšková měla ze hry jen dva a Görgesová 18. "Je to výborná hráčka, má letos výsledky, aby předvedla takový zápas. Podceněný to nebylo. Věřila jsem, že vyhraju nebo že to bude trošičku vyrovnanější," řekla Plíšková.

Už jen z povinnosti se hrála závěrečná čtyřhra, do níž nastoupily za domácí Görgesová a Anna-Lena Grönefeldová proti Barboře Strýcové s Kateřinou Siniakovou. České tenistky první set vyhrály 7:5 a Němky zápas vzdaly.

V příštím ročníku mají Češky v prvním kole jistý zápas v domácím prostředí, což je nové pravidlo soutěže, které se týká finalistů.

Německo - Česko 1:4


Ve finále v O2 areně na USA

Soupeřkami českých tenistek v listopadovém finále Fed Cupu v Praze budou úřadující šampionky Američanky. Rekordmanky soutěže vyhrály semifinále ve Francii, rozhodující třetí bod získala ve čtvrté dvouhře Madison Keysová.

Americký výběr v semifinále v Aix-en-Provence táhla vítězka loňského US Open Sloane Stephensová, jež v sobotu porazila Pauline Parmentierovou a dnes Kristinu Mladenovicovou. Třetí bod získala po vítězství nad Parmentierovou Keysová, jež nahradila Coco Vandewegheovou, která v sobotu prohrála druhou dvouhru s Mladenovicovou.

Do Prahy by teoreticky mohly v týmu kapitánky Kathy Rinaldiové přijet i bývalé světové jedničky Serena a Venus Williamsovy. Slavné sestry nehrají Fed Cup pravidelně, ale obě se zúčastnily únorového utkání prvního kola proti Nizozemsku.

Finále 10. a 11. listopadu v pražské O2 areně bude soubojem dvou nejúspěšnějších zemí historie Fed Cupu. Tenistky Spojených států amerických loni získaly 18. titul, Češky mají na kontě 10 triumfů.

Ve vzájemné bilanci mají jasně navrch Američanky, jež z dvanácti duelů vyhrály deset. Naposledy uspěly před rokem v semifinále na Floridě, kde však v českém výběru chyběly tahounky Petra Kvitová, Karolína Plíšková či Barbora Strýcová. Dvě česká vítězství přišla ještě v dobách Československa v letech 1983 a 1985.

Francie - USA 1:3 po třetí dvouhře

Mladenovicová - Stephensová 2:6, 0:6
Parmentierová - Keysová 6:7 (4:7), 4:6

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud