Pavel Novotný
20. září 2017 • 09:00

Hvězdný Nadal vs. Česko: pražská spása, neoblíbený Rosol i ničitel nadějí

Vstoupit do diskuse
0
  • I Rafael Nadal má bohaté zkušenosti s českým tenisemI Rafael Nadal má bohaté zkušenosti s českým tenisemFOTO: sport

    Jejich souboje se staly neodmyslitelnou součástí tenisové historie. Bitvy Rafaela Nadala a Rogera Federera samy o sobě píší jednu z obsáhlých kapitol bílého sportu. Na prvním ročníku Laver Cupu, který startuje v pražské O2 Areně již tento v pátek, však obě legendy zažijí pocit dosud nepoznaný. Oba nastoupí v jednom týmu s jediným cílem. Získat v nově se rodící soutěži pro tým Evropy první vítězství. Čerstvý vítěz US Open Rafael Nadal má však stejně jako jeho slavný rival s českým tenisem celou řadu zkušeností a zážitků. A ne vždy pozitivních...

  • První český soupeř

    Rafael Nadal v počátcích své kariéryFoto profimedia.cz

    Zatímco Roger Federer narazil na svého prvního českého soka již na svém šestém turnaji, Rafael Nadal se dočkal až dva roky po oficiálním vstupu na okruh. Stalo se na challengeru v Segovii v rodném Španělsku.

    Nutno říct, že v té době sedmnáctiletý Rafa vstupoval do turnaje v roli velkého favorita. Jako 51. hráč světa porazil v prvním kole Robina Vika (6:3, 4:6, 6:2), ve finále pak Tomáše Zíba a celý turnaj ovládl.

    Mimochodem, Rafael Nadal se s nejlepším českým tenistou současnosti Tomášem Berdychem poprvé potkal v  sezoně 2005 na turnaji v Bastadu a z výhry se radoval Španěl po výsledku 2:6, 6:2, 6:4.

    Česká  jednička Nadala zdolala v dosavadní kariéře jen čtyřikrát, devatenáctkrát odcházel poražen.

  • Daviscupový debut a lekce Štěpánkovi

    Rafael Nadal a Andy Roddick po finále Davis Cupu v roce 2004Foto profimedia.cz

    Stále nebyl ani plnoletý, když poprvé reprezentoval Španělsko v Davisově poháru. Svého debutu se dočkal v roce 2004 proti českému týmu v Brně. A začal porážkou, když nestačil na ostříleného Jiřího Nováka, kterému podlehl ve třech setech.

    Na vítězství nedosáhl ani v sobotní čtyřhře po boku Tommyho Robreda. Jeho velký okamžik však přišel za stavu 2:2 v rozhodující nedělní dvouhře.

    Po nadšeném výkonu a třísetovém vítězství nad Radkem Štěpánkem poslal český tým do baráže. "Tohoto mladíka si dobře zapamatujte, v budoucnu toho může hodně dokázat," předpovídal už tehdy televizní komentátor.

    Mimochodem, Španělé celý ročník Davisova poháru vyhráli, když ve finále zdolali i s pomocí Rafaela Nadala, který porazil Andyho Roddicka, domácí výběr Spojených států.

  • Zachránce z Čech

    Roger Federer po finálovém wimbledonském vítězství nad Rafaelem Nadalem v roce 2006Foto profimedia.cz

    Už dávno měl ukončit kariéru. Alespoň podle řady odborníků a lékařů. Důvodem měla být Nadalova kolena, s kterými má antukový král problémy prakticky od počátku své kariéry.

    O tom, že šestnáctinásobný grandslamový šampion na okruhu dlouho nepobude, nepochyboval ani slavný český fyzioterapeut Michal Novotný, který se o špičkové sportovce stará již řadu let a svými radami pomáhal i Nadalovi.

    Ale i uznávaný tenisový expert, kterému rukama prošly ty největší tenisové ikony v čele s Rogerem Federerem, Tomášem Berdychem, Fernandem Verdaskem, Marií Šarapovovou a mnohými dalšími, se pořádně spletl.    

    "Dávám mu maximálně tři sezony. Kolena jsou jedna věc. Druhá je, že mu stále narůstají drobná zranění, která nijak neléčí," říkal v roce 2009 pražský rodák, který se o Nadala během jeho kariéry několikrát staral.

    Španělova odpověď? Od té doby šestkrát vyhrál nejnáročnější turnaj světa French Open, podmanil si Wimbledon a naposledy US Open. Vše dovršil návratem na pozici světové jedničky.

  • Finálová lekce

    Rafael Nadal spolu se svým týmem po daviscupovém triumfu v roce 2009Foto profimedia.cz

    Osmadvacet let. Přesně po takové době měli čeští tenisté v roce 2009 šanci znovu získat slavnou salátovou mísu. Mělo to jeden háček. Po vyřazení Francie, Argentiny a Chorvatska si český tým měl poradit ve finále i se Španělskem.

    A co víc. Antukové specialisty v čele s Rafaelem Nadalem bylo nutné porazit v jejich prostředí na barcelonském oranžovém povrchu. Zázrak se nekonal.

    V té době světová dvojka Rafael Nadal nedal na úvod šanci Tomáši Berdychovi, kterému dovolil sedm gamů. Ve druhém zápase bojovník Štěpánek trápil Ferrera v pěti setech, než v rozhodující sadě podlehl 6:8.

    Rozhodnutí přišlo už po sobotě, kdy v Davis cupu skoro neporazitelný pár Štěpánek, Berdych neuhrál ani set na dvojici Feliciano Lopéz, Fernando Verdasko. V nedělních "exhibičních" dvouhrách si Rafa pohrál i s Jan Hájkem a se Španělskem tak oslavil jednoznačný finálový triumf 5:0.

  • Berdychův sen rozcupoval Nadal

    Rafael Nadal a Tomáš Berdych před wimbledonským finále v roce 2010Foto profimedia.cz

    Berdych a granslamy. Téma, které se okolo české jedničky skloňuje prakticky denně. Doposud neúspěšnější, pokud jde o turnaje velké čtyřky, byl pro dvojnásobného daviscupového vítěze rok 2010.

    Na French Open došel do semifinále, kde ho zastavil Robin Söderling, o pár týdnů později se probil ve slavném Wimbledonu do boje o titul. Cestou zničil sny o sedmém wimbledonském triumfu Rogeru Federerovi, v semifinále si poradil i s Novakem Djokovičem.

    Svoji první účast ve finále turnajů velké čtyřky však Tomáš Berdych do šťastného konce nedotáhl. Rafael Nadal vyhrál ve třech setech 6:3, 7:5 a 6:4 a podruhé na nejslavnějším turnaji světa kraloval.

    „Prožil jsem zde skvělé dva týdny.  Ale  Rafa byl silným soupeřem, ukazuje, že je v posledních měsících opravdovým mistrem," přiznal po svém životním výsledku český tenista.

    Od té doby na podobný úspěch rodák z Valašského Meziříčí marně čeká…

  • Wimbledonská senzace

    Lukáš Rosol po senzačním vítězství nad Nadalem ve Wimbledonu v roce 2012Foto profimedia.cz

    Byla to jedna z největších senzací v celé historii Wimbledonu. Bez přehánění. V roce 2012 se v rámci druhého kola Wimbledonu utkala světová dvojka Rafael Nadal a stý hráč světa Lukáš Rosol. Další z řady relativně jednoduchých překážek pro španělského giganta. Alespoň teoreticky.

    Dvojnásobný wimbledonský šampion však zažil šok, na který vzpomíná dodnes. V životní formě hrající Rosol porazil na centrálním dvorci svého soka po nádherné pětisetové bitvě 6:7, 6:4, 6:4, 2:6 a 6:4.

    Nic na tom nezměnil ani fakt, že antukový král hrál s drobnými zdravotními problémy. "Nechci se na nic vymlouvat. Rosol hrál fantastický pátý set. Asi by mě porazil, i kdybych byl zdravý," přiznal Rafa.

    Jen škoda, že brněnský rodák skončil hned v dalším kole na Němci Phillipu Kohlschreiberovi.

  • Nenáviděný Rosol

    Rafael Nadal slaví vítězství nad Lukášem Rosolem ve Wimbledonu v roce 2014Foto profimedia.cz

    Byla to situace jako přes kopírák. Druhé kolo Wimbledonu sezony 2014 svedlo dohromady opět Lukáše Rosola a Rafaela Nadala. Tentokrát však rodák z Mallorky nenechal nic náhodě. Svému českému sokovi šokující porážku z roku 2012 vrátil a zvítězil ve čtyřech setech 4:6, 7:6, 6:4 a 6:4.

    Horkokrevný český tenista však nepříznivě se vyvíjející průběh utkání nesl špatně. A tak při výměně stran "náhodou" srazil pečlivě postavené Nadalovy láhve.

    Pro jiného tenistu celkem nepodstatný incident, který nestojí za řeč. Ne tak pro Nadala. Španěl je známý svým lpěním na ritulech, pečlivě seřazené láhve na pití, které jsou vždy etiketou otočené na stranu, kde právě hraje, jsou jedním z nich.

    Nadal, který stejně jako dnes plnil roli světové jedničky, si na Rosolovo chování okamžitě stěžoval u umpirového sudího. Předmětem sporu se stalo i Čechovo ťukání raketou o zem při soupeřově servisu.

    Ani brněnský rodák si však nenechal nic líbit. Pro změnu se mu nelíbily neúměrné prodlevy mezi výměnami, kterými je antukový král proslulý. „Všichni hráči by měli mít mezi výměnami stejný čas. Ale tihle nejlepší si mohou dovolit víc než my normální,“ zlobil se Rosol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud