Jan Jaroch
8. září 2015 • 19:04

Na US Open poteče rodinná krev! Chystá se bitva Serena vs. Venus

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Nedokázal bych hrát proti svému sourozenci, přiznal se Novak Djokovič. Serena a Venus Williamsovy tak činí po celou kariéru. Ve čtvrtfinále US Open se spolu utkají po sedmadvacáté. V sázce je kalendářní Grand Slam mladší ze sester. „Čeká mě zápas s nejlepší hráčkou v turnaji,“ prohlásila Serena. Bylo by do nebe volající ironií, kdyby ji o epochální zápis připravil jeden z nejbližších lidí na světě.



Bývaly doby, kdy tenisový svět nahlas mluvil o tom, že vítězku v sesterském zápase určuje dopředu otec Richard Williams . Kdyby to tak fungovalo dodnes, je zřejmé, na kterou ze svých dcer by ukázal. A nebo také ne...

Kdo ví, jak dnes rodiče smýšlí o jejich kariérách. Pokladnice Sereniných úspěchů přetéká, Venus čeká na svůj osmý grandslamový titul od roku 2008. V pětatřiceti letech se pere s vážnou nemocí - Sjögrenovým syndromem. Projevuje se častou únavou, oteklýma rukama, bolestí kloubů. Přesto jí dnes patří 23. místo v žebříčku, ukazuje ohromující oddanost tenisu.

A především dokáže ustoupit do ústraní. Coby starší nežárlí na úspěšnější sestru, stále spolu mají skvělý vztah. „Já bych tohle nedokázal,“ nerozpakoval se přiznat John McEnroe, jenž svého mladšího bratra Patricka jasně převýšil.

„Tohle na Venus obdivuji nejvíc. V poklidu přijímá fakt, že její malá sestřička je úspěšnější, je na ni pyšná a stále ji podporuje. Běžně to chodí tak, že se starší sourozenci cítí nadřazení, mají pocit, že musí být lepší než ti mladší. Za to ji obdivuji,“ pravila Chris Evertová.

Sestry Williamsovy si nejsou již tak blízko jako dřív, kdy žily ve společném domě na Floridě v Palm Beach Gardens, 33letá Serena dnes tráví víc času v Paříži se svým koučem Patrickem Mouratoglouem. Rodinné pouto je přesto stále velmi silné. „Dokázaly jsme, že můžeme zůstat kamarádkami a sestrami, i když jsou z nás na kurtu protivnice. Toho si hodně vážím,“ říká Serena.

O jejich rivalitě byly napsány statisíce článků, umí si ale někdo skutečně představit, jaké to je bojovat před zraky celého světa se sourozencem? O miliony dolarů a na té nejvyšší úrovni, kterou ženský sport nabízí. „Na jejich zápasy se nedokážu dívat. Neumím si představit, že bych takhle hrál proti bráchovi. Nezvládl bych to,“ soucítí s nimi Novak Djokovič .

Venus ví, jak mladší sestru porazit

Ač Serena míří do historie jako asi největší šampionka všech dob, Venus jí připravila 11 porážek. 15:11, tak zní jejich vzájemné skóre. Statisticky jde o největší a nejtěsnější rivalitu vládnoucí světové jedničky mezi všemi hráčkami současnosti.

„S nikým jiným jsem tolikrát neprohrála. Ví, jak mě porazit, zná moje slabiny lépe než kdokoliv jiný,“ říká Serena, vítězka šesti z posledních sedmi sesterských duelů. Ten předposlední, loni na betonu v Montrealu, však ovládla Venus a i letos v New Yorku si vede náramně. Ve skutečnosti by nebylo zase takovým šokem, pokud by zvítězila i dnes. Cena by byla vysoká, zničila by Sereně vidinu kalendářního Grand Slamu.

„Asi nikdo jí to nechce pokazit, lidé by rádi viděli, jak se píše historie. Stejně se ale musím pokusit o vítězství, i když hrajeme za takových podmínek,“ připomíná si Venus, ta uzavřenější a přemýšlivější z rodiny Williamsových. Má tělo gazely, výřečná a rozpustilá Serena je zase stavěná jako pitbul.

Každý rok mají Williamsovy rodinná setkání. „Serena na nich stále mluví a nepustí mě ke slovu,“ postěžovala si Venus. „Mě zase štvou ti tvoji psi,“ rýpla si mladší sestra.

Neškodné škádlení přeroste v dnešním čtvrtfinále do intenzivního boje s raketami. Bude prolita rodinná krev. Čím jsou obě starší, tím víc slábne jejich nenávist k těmto střetům.

„Začínáme oceňovat, že jsme obě vydržely tak dlouho,“ podotýká Serena, jíž Venus přizvukuje. „Tohle jsme si přeci obě přály, když jsme vyrůstaly. Hrát na velké scéně a slavit, když někdo jménem Williamsová zvítězí. A v tomhle zápase to máme jisté.“

Serena vs. Venus
33

VĚK

35
1. NA ŽEBŘÍČKU 23.
51:2 LETOŠNÍ BILANCE 27:10
21 GRANDSLAMOVÉ TITULY 7
69 TURNAJOVÉ TITULY 46
257 TÝDNY NA PRVNÍM MÍSTĚ ŽEBŘÍČKU 11
73 293 424 PRIZE  MONEY 31 007 596
8 VZÁJEMNÁ BILANCE NA GRANDSLAMECH 5



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud