2. září 2016 • 11:30

Střecha na US Open? Rámus od diváků a deště, stěžuje si Murray i Serena

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek si tenisté na US Open kvůli dešti poprvé ve více zápasech vyzkoušeli, jak se hraje pod zataženou střechou hlavního kurtu Arthura Ashe. Všechny zaskočil především extrémní hluk - jak z dešťových kapek dopadajících na střechu za 150 milionů dolarů, tak z hlasů newyorských diváků - který se v uzavřeném prostoru nese ještě víc než obvykle.



Ruch v největší tenisové aréně na světě pro 20 000 diváků byl občas během zápasu tak silný, že hráči neslyšeli ani zvuk míčku dopadajícího na struny jejich raket. "Je to náročné, protože při zápase nepoužíváme jen oči, ale i uši. Pomáhá nám to určit rychlost míčku, rotaci, jak tvrdě do něj soupeř udeřil. Kdybychom hráli se zakrytýma ušima nebo se sluchátky, byla by to pro toho, kdo by je neměl, velká výhoda," uvedl jeden z aktérů čtvrtečních "halových" zápasů Andy Murray .

Druhý nasazený Brit v téměř netenisovém prostředí porazil v druhém kole 6:4, 6:1, 6:4 Španěla Marcela Granollerse. "Nejdřív jsme nechápali, co se děje. Jestli prostě chodilo víc lidí v přestávkách mezi gamy, ale pak nám došlo, že to je déšť," uvedl Murray o hluku.

Tenis pod střechou v New Yorku byl nový zážitek také pro světovou jedničku Serenu Williamsovou . "Bylo to tam velmi, velmi hlasité. Hodně velký rozdíl, protože všude jinde, kde hrajeme, je ticho. Tady to byl ale obrovský rámus," řekla po výhře 6:3, 6:3 nad americkou krajankou Vaniou Kingovou Williamsová, jež si jinak atmosféru na stadionu pochvalovala.

Diváci jsou zvyklí z baseballu

Hluk linoucí se až na hrací plochu nezpůsoboval jen déšť, ale i samotní diváci. Ti jsou v New Yorku hlasití i za normálních okolností a v nových podmínkách se jejich neukázněnost projevuje ještě víc. Proto je také musel umpirový rozhodčí několikrát napomínat, často pokynem: "Dámy a pánové, respektujte hráče. Prosím, ztište se. Vaše hlasy se nesou až na kurt."

"Myslím, že lidé tady jsou na to zvyklí z baseballu, pořád mluví," poznamenal uštěpačně Ital Andreas Seppi, jenž podlehl ve třech setech Španělovi Rafaelu Nadalovi .

Vedení Americké tenisové asociace (USTA) má pro novinku jen slova chvály. "Věděli jsme, že to bude hlasitější. Když zastřešíte budovu, musíte počítat s dodatečným hlukem," uvedl šéf USTA Gordon Smith. "Naši fanoušci jsou zanícení. Je tam skvělá atmosféra. Hráči i diváci se s tím vyrovnají," věřil.

Stejný názor měl i Murray, čerstvý olympijský vítěz z Ria. "Děláme to každý týden, že se přizpůsobujeme jiným podmínkám. Nevím ještě, jaký názor na to mají fanoušci, ale my hráči si zvykneme," řekl vítěz US Open z roku 2012.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud