Jan Jaroch
25. června 2013 • 23:18

"Federální" duel ve Wimbledonu: Česko - Slovensko 3:1

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den česko-slovenských tenisových derby dopadl ve Wimbledonu dobře. Tomáš Berdych a dvě krajanky postoupili přes reprezentanty z pod Tater do 2. kola travnatého grandslamu. Do něj se dostalo celkem 9 ze 14 Čechů na startu.



„Nevěřit si, to by byl začátek konce,“ prohlásil Tomáš Berdych před Wimbledonem, kde loni na grandslamu ani olympiádě nevyhrál set. Na místo potupy se však vrátil sebevědomě a rozebral levorukého Slováka Martina Kližana, 36. na žebříčku, za necelé dvě hodiny 6:3, 6:4, 6:4.

V utkání si ani jednou neprohrál servis, vypálil 31 winnerů proti 14 nevynuceným chybám a může se těšit ve čtvrtek na druhé kolo s Němcem Danielem Brandsem. Toho v All England Clubu zdolal v jediném vzájemném duelu při slavném tažení před třemi lety do finále.

Ještě nikdy se nestalo, aby spolu obě dvojčata Plíškovy postoupila do 2. kola grandslamu. A nepřihodí se to ani ve Wimbledonu. Když už Karolína konečně poprvé vyhrála zápas na turnaji velké čtyřky, pokazila jí radost levoruká sestra Kristýna, která už má na kontě tři vyhrané grandslamové duely.

Plíšková: Lepších zápasů jsem odehrála spoustu

V úterý se jí však nepodařilo obhájit loňské druhé kolo a padla s kamarádkou, Slovenkou Janou Čepelovou, 4:6, 1:6. Zastoupila jí však sestra, která přemohla nasazenou třináctku Naďu Petrovovou z Ruska překvapivě hladce 6:3, 6:2.

Výš postavenou hráčku ještě nikdy neporazila. „Ale lepších zápasů jsem odehrála spousty. Tohle utkání bylo jen o servisu. Nebyla jsem na kurtu ani hodinu, takže ani necítím žádnou velkou euforii. Navíc ségra prohrála, pak je to jen poloviční radost,“ vyprávěla jednadvacetiletá hráčka, světové číslo 77.

Zatímco ona se může těšit na druhé kolo proti Chorvatce Petře Martičové, sestra Kristýna balí domů a čeká ji sešup ze 102. příčky.

Hantuchová se zlobila

Až téměř do soumraku musely dřít Barbora Záhlavová Strýcová s Klárou Zakopalovou. Ale své slovenské protivnice nakonec udolaly.

Daniela Hantuchová tahala v zápase proti Kláře Zakopalové za kratší konec
Daniela Hantuchová tahala v zápase proti Kláře Zakopalové za kratší konec

Kvalifikantka Strýcová nakonec ustála fakt, že na konci první sady neproměnila dva setboly a ztratila ji 5:7. Dalšími dvěma se už prohnala jako vítr a mohla jásat z triumfu nad Magdalenou Rybárikovou 5:7, 6:0, 6:1. Nyní se střetne s bulharskou specialistkou na trávu Cvetanou Pironkovou.

Klára Zakopalová položila o pár desítek minut poté na lopatky někdejší wimbledonskou čtvrtfinalistku Danielu Hantuchovou (6:4, 6:3), která se marně snažila vyžádat přerušení zápasu kvůli tomu, že je kurt kluzký. Konečné skóre česko–slovenských derby tak znělo 3:1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud