Jiří Punčochář
4. března 2011 • 09:45

Serenu může zabít i úder míčkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejhorším případě i konec kariéry může hrozit tenisové hvězdě Sereně Williamsové kvůli plicní embolii, která si vyžádala v minulých dnech několik hospitalizací.



Z nejhoršího je sice bývalá jednička venku, léčí se doma a sama doufá v červnový návrat ve Wimbledonu, ale další příklady varují. Embolii nelze brát na lehkou váhu.

Debbie Grahamové bylo právě pětadvacet let, když po jednom z dlouhých letů mezi Evropou a Amerikou cítila bolesti v nohou. Krátce po vystoupení z letadla zkolabovala. Důvod? Plicní embolie, neboli útržek krevní sraženiny putující tělem.

Lékaři jí doporučili ukončit kariéru, někdejší hráčka první světové padesátky nakonec vynechala celý rok. „Řekli mi, že i když si zvrtnu kotník nebo dostanu tvrdý úder míčem, může to vyvolat nebezpečné krvácení,“ citoval tenistku list Los Angeles Times.

To stejné nyní hrozí Sereně Williamsové. Ta byla minulý týden kvůli plicní embolii hospitalizována a toto pondělí putovala do nemocnice znovu, protože léky na ředění krve vyvolaly hematom na plicích. Vyděšená hráčka se podle jejích blízkých bála vážných důsledků. Ve středu byla propuštěna do domácího ošetřování.

„Bylo to nesmírně tvrdé a děsivé. Děkuji všem za modlitby. Nyní pracuji s lékaři na tom, abych všechno měla pod kontrolou. Vím, že budu OK. Udělám všechno pro to, abych se vrátila na začátku léta,“ vzkázala Williamsová v prohlášení.

Serena Williamsová na pláži u Miami skáče na nebohého mladíka.
Serena Williamsová na pláži u Miami skáče na nebohého mladíka.

Ironií osudu nebezpečné zdravotní problémy navázaly na její léčení pořezané nohy, kterou si zranila vloni v červenci v baru šlápnutím na střepy. Kvůli tomu od loňského triumfu ve Wimbledonu nehrála soutěžní zápas, jenom krátce po zranění exhibici.

Když podstoupila dvě operace, minulý týden přestala nosit speciální botu a na nedělním oscarovém večírku se ukázala zase v dobré formě, řeší daleko vážnější zdravotní potíže. Krevní sraženina obvykle z nohou putuje do plic, kde hrozí velkým nebezpečím.

Specialista z newyorské univerzity Mark Adelman listu LA Times řekl, že léčení může trvat šest až dvanáct měsíců a během té doby by pacient rozhodně neměl vrcholově sportovat. Pak se může vrátit bez zdravotních omezení.

Návrat po více než roce ale může být problematický ze sportovního hlediska.

„Jakmile je vám jednou třicet, jde to hodně těžko,“ promluvila z vlastní zkušenosti Lindsay Davenportová. Kvůli jejím vynikajícím výsledkům a hlavně 13 granslamovým titulům prý Serenu neodepisuje. „Může to dokázat. Nikdo by ji neměl odepsat,“ řekla.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud