24. října 2012 • 13:25

Nemocnou Kvitovou by ve finále Fed Cupu mohla nahradit Zakopalová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistky Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou nominoval kapitán českého týmu Petr Pála na finále Fed Cupu proti Srbkám. S týmem bude před obhajobou loňského titulu v O2 areně (3. a 4. listopadu) trénovat také Klára Zakopalová a v případě, že Kvitová nestihne doléčit zánět průdušek, by mohla jedničku nahradit.



Kvitová se kvůli nemoci odhlásila z probíhajícího Turnaje mistryň v Istanbulu, do kterého obhájkyně titulu vstoupila úterní prohrou s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Od lékařů má nařízen pětidenní klid a její start ve finále Fed Cupu by ohrožen být neměl.

"Uvidíme, až Peťa přijede, co řeknou doktoři a situace bude detailnější. Za pár dnů budeme moudřejší, ale věřím, že co se týká Fed Cupu, tak by měla být v pořádku," řekl Pála. "Ona vždy odvede maximum, podřídí Fed Cupu úplně všechno. Toho si cením, ale uvidíme, jak to bude a musíme se s tím poprat," dodal Pála.

Pro Kvitovou je Fed Cup srdcovou záležitostí a očekává se, že udělá vše, aby ve finále nastoupila. "Už přijížděla na Fed Cup v horších stavech," připomněl Pála rok 2009. Kvitová tehdy měla začátkem týdne berle, ale pak v prvním utkání semifinále v Brně proti Američankám porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Proti Srbsku by Kvitovou měla ve dvouhrách doplnit sedmnáctá hráčka světa Lucie Šafářová. V Istanbulu se o víkendu na Turnaji mistryň rozehraje i druhý deblový pár světa Hlaváčková s Hradeckou, stříbrné olympijské medailistky z Londýna.

"Dá se říci, že nominace byla jednodušší, i když není nikdy lehká, ale byla očekávaná. Snažil jsem se to holkám říci s předstihem," řekl Pála na tiskové konferenci.

Obě české singlistky v posledních měsících vyhrály jeden zápas ze čtyř, Pála však obavy z formy Kvitové a Šafářové nemá. "Člověk to musí brát, jak to je. Ale Petra se vždy během týdne dá do kupy," věřil Pála, že jeho jednička najde vítěznou formu. Kvitová ve Fed Cupu už dva roky, celkem deset krát neprohrála.

"A věřím, že i Lucka bude ve formě. Ona tam vždycky nechá všechno a podá výborný výkon," řekl Pála. První si halu na finále vyzkouší v neděli právě Šafářová se Zakopalovou. Ostatní podle toho, kdy přijedou z Turnaje mistryň.

Srbky podle očekávání přijedou do Prahy v nejsilnější sestavě. Opírat se budou o bývalé světové jedničky Jelenu Jankovičovovou a Anu Ivanovičovou, které doplní Bojana Jovanovská s Aleksandrou Kruničovou. "Jsou nebezpečné v tom, že právě jako bývalé světové jedničky umí zahrát velký jednotlivý zápas a jsou zvyklé hrát před plným publikem," řekl Pála.

Sobotní dvouhry začnou ve 13:30, nedělní program startuje v 11:00.
Před rokem Češky získaly trofej poprvé v samostatné historii republiky a poprvé po 23 letech od triumfu Československa. Ve finále porazily Rusky 3:2 díky dvěma úspěchům Kvitové a vítězný bod přidaly Hradecká s Květou Peschkeovou ve čtyřhře.

"Loni jsem na letišti kapitánovi říkal, že má úkol vyhrát. Teď mu říkám, máš úkol titul obhájit," řekl prezident svazu Ivo Kaderka směrem k Pálovi.
Finále Fed Cupu by měla předznamenat v pondělí 29. října exhibice Kvitové s Ruskou Marií Šarapovovou, také tento zápas ale může ovlivnit nemoc české tenistky.

Češi letos hrají obě finále týmových soutěží a po souboji tenistek budou muži hrát se Španěly finále Davis Cupu 16. a 18. listopadu. "Čeká nás magický tenisový podzim, největší svátek, jaký kdy byl. To je něco, co jsem si snad ani nedokázal představit, že je možné," řekl Kaderka.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud