Jiří Punčochář
13. srpna 2013 • 16:45

Světovou jedničkou na konci roku? Budu útočit, hrozí Nadal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je marš, který na konci roku může skončit návratem na první místo žebříčku. Rafael Nadal dodal svému návratu k tenisu další grády v kanadském Montrealu, kde vyhrál svůj letos osmý turnaj - čtvrtý ze série Masters 1000. Neporažen na tvrdém povrchu spěje k poslední přípravě před US Open a pak do New Yorku.



Publiku v Montrealu v neděli odpoledne stačilo, aby hlasatel uvedl jméno Milose Raonice, domácího finalisty tenisového turnaje, a povstalo v desítky vteřin trvající aplaus.

Na konci krátkého duelu to byl Raonicův soupeř Rafael Nadal, kdo si zasloužil aplaudovat vestoje. Další z jeho výborných výkonů, jakými letos dominuje na okruhu ATP, mu vynesl jubilejní 25. titul z turnajů série Masters 1000.

„ Tihle hráči (z elitní světové čtyřky) jsou pořád o krok napřed před námi. Ne tolik, jak říkají výsledky, sám jsem měl zahrát lépe, ale o krok ano,“ reagoval Raonic na otázku, jak velký je rozdíl šampionů na špici a zbytku elitní desítky. Nadal mu ho předvedl přímo před očima, finále vyhrál hladce 6:2 a 6:2.

Rozdíl mezi Nadalem a zbytkem pelotonu čítá momentálně přesně 1420 bodů, takový je jeho náskok na druhého Novaka Djokoviče v letošním žebříčku Race To London. V tom celkovém je Nadal třetí s ještě poměrně značnou ztrátou za dvojicí Novak Djokovič, Andy Murray.

„Ale je to jenom otázka času, kdy se na ně dotáhne i v tomto pořadí. Na konci roku ho vidím na prvním místě světa,“ tvrdí bývalý hráč a nyní trenér Brad Gilbert.

Nadal se nebrání. Aby také ano, když tenis hraje lépe než vloni před zraněním a dlouhou pauzou. Příklad? Sám sebe považuje Španěl za hráče, který musí hodně pracovat na svém returnu, aby se o něho mohl opřít. V Montrealu to byl právě příjem, o který se mohl hodně opřít. Drtivě podávajícího Raonice smáznul jako nic.

Na tvrdém povrchu ještě letos neprohrál. „Byly to pouze dva turnaje a z nich ten první v Indian Wells, kde je beton pro můj tenis nepříhodnější,“ bagatelizuje svoje výkony Nadal. Možná aby na sebe tolik neupozorňoval?

Čísla to dělají i bez jeho souhlasu. Oproti ostatním má tu velkou výhodu, že na podzim neobhajuje body, protože vloni touto dobou až do konce roku už nehrál.

„Je to určité plus, ale ne dostatečné k tomu, abych mohl říct, že jsem favorit, ne?“ zdráhá se Nadal převzít roli adepta na post světové jedničky.

„Novak je na betonu znamenitý a zbývají tři turnaje Masters 1000, jeden grandslam, Turnaj mistrů... víc zápasů na jeho lepším povrchu než na mém. Bavíme se o velké porci bodů a je potřeba říct, že nebudu jedničkou, pokud nebudu mít na konci roku aspoň 10 tisíc bodů. Teď jich mám kolem osmi tisíc, takže potřebuji ještě nejméně dva tisíce, a to není málo. Rozhodně se o to ale pokusím,“ slíbil Nadal.

V Cincinnati, kde se hraje tento týden, může Djokoviče potkat nejdřív až ve finále. Ve své čtvrtině pavouka má Rogera Federera, ve stejné polovině s ním jsou Andy Murray a Tomáš Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud