Jan Jaroch
29. srpna 2014 • 14:54

Tenisté rozhodují zápasy i na WC, Štěpánka si fotil fanoušek

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Tenisové bitvy se někdy rozhodují i tam, kam oko diváka nedohlédne. Přestávka na toaletu se stává stále častějším nástrojem, jak změnit nepříznivý tok utkání. Víc než plný měchýř jejich výběr určuje taktika. A někdo to ani nezastírá.



Finále US Open 2012, Andy Murray se zoufale rve o první grandslam kariéry s Novakem Djokovičem. Po dvou vyhraných setech se mu sen začíná sypat, další dva ztrácí, začíná o sobě znovu pochybovat. „Toilet break,“ požádá hlavního rozhodčího a odkráčí do míst, kam i králové chodí sami.

„Stál jsem před zrcadlem, pot mi kapal z tváře a věděl jsem, že musím zastavit to, co se ve mně děje. Tak jsem si začal nahlas povídat sám se sebou. Tenhle zápas neprohraješ, opakoval jsem si. Začal jsem potichu, nakonec už jsem křičel. Tenhle titul ti neuteče, přišel tvůj čas!“ Murrayho čas skutečně přišel. I díky intimní chvíli, kterou nestrávil před našlapaným centrkurtem ale v ústraní sám se sebou. „Překvapilo mě, jak pauza pomohla. Začal jsem věřit, že to dokážu.“

Grandslamová pravidla mluví jasně: dámy mají při zápasech možnost odejít na toaletu dvakrát, muži hrající na tři vítězné sety třikrát. Vždy jen po konci sady. Čas pauzy je vágně specifikován souslovím „po odpovídající dobu“. Tenisté a především tenistky se záchranného lasa chytají s čím dál větší oblibou. „Vymklo se to z rukou. Skoro vždy odejde ten, kdo set prohraje,“ kritizuje John McEnroe.

Barbora Záhlavová-Strýcová s ním souhlasí. „Tolik toho vypotíme, že se nám nemůže chtít na záchod. Mně se nechce, ani když hraju čtyři hodiny. Je to spíš taktika,“ uznává. „Když člověk prohraje set, jde si pročistit hlavu,“ popisuje Lucie Šafářová.

Česká jednička pokračuje v New Yorku ve vítězném tažení.
Česká jednička pokračuje v New Yorku ve vítězném tažení.

Štěpánka si fotili fanoušci

Pravidla se však striktně dodržují. Když si požádáte o pauzu na toaletu, musíte na onu místnost skutečně jít. „Nestačí jít do šatny a jen se ošplouchnout vodou. Už se mi to stalo, že jsem si vzala pauzu na záchod, šla jsem se jen uklidnit do šatny a rozhodčí, co šla se mnou, to nakecala tý na umpiru. Dostala jsem pokutu,“ vzpomíná Záhlavová-Strýcová. „Na Fed Cupu jsme jednou měly velký problém, že jsme si vzala toilet break, ale jen jsem si v šatně opláchla hlavu a nešla na tu místnost,“ dodává Šafářová.

Na hráče po celou přestávku dohlíží určený čárový sudí. Doprovází je, sleduje, aby se nesetkaly s trenérem, netelefonovali či si snad dokonce nevzali doping. Rozhodčí mají na US Open rozpis, ze kterého kurtu se chodí na kterou toaletu, aby byla nejblíž. Občas jde i o veřejné záchodky, tlačíte se mezi lidmi. Radek Štěpánek udělal dost bizarní zkušenost letos při Wimbledonu.

„Byli jsme na toilet breaku po třetím setu v deblu, poslali nás na nejbližší veřejné záchody na centrkurtu. Šel jsem k mušli a vidím v kachlíčkách, jak za mnou bliká světlo. Otočím se a nějaký chlap si mě fotí. Vyjel jsem po něm a přede mnou musel fotky smazat,“ vzpomínal.

Komplikace zažila ve středu na US Open i Lucie Šafářová v zápase s Číňankou Saj-saj Čeng. Po druhém setu obě spěchaly do šatny, narazily však na zavřené dveře v chodbě, neboť zrovna probíhaly televizní rozhovory hráčů před nástupem na centrkurt.

„Zřízenec říká: já vás nepustím, vyhodili by mě. Se soupeřkou stojíme za stavu 1:1 vedle sebe na chodbě a čekáme. Říkala jsem si: alespoň že tady stojíme obě a neskrečují mi to. Pak jsme obě musely opravdu běžet zpátky na kurt.“

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud