Pavel Novotný
19. října 2014 • 22:30

Berdych dohnal Kordu! Deset turnajových triumfů české hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to velká bitva, ale nakonec se Tomáš Berdych dočkal. Po vítězném stockholmském finále s Dimitrovem si připsal jubilejní desátý turnajový triumf kariéry, čímž vyrovnal výkon legendárního Petra Kordy.



Je to jen pár dní, kdy Berdychovi krachla možná spolupráce s Ivanem Lendlem jako svým případným koučem, který ho měl dovést k vytouženému grandslamu. Česká jednička však potvrdila, že i bez ostravského rodáka může směle pomýšlet na tituly.

"Byl to velice vyrovnaný zápas na tři sety a nejlepší zápas na konec turnaje. Vyhrát může jen jeden a já jsem byl ten trošku šťastnější," řekl po finálové bitvě Berdych.

VIDEO: Úspěch Tomáše Berdycha ve Stockholmu

Doma bude mít rodák z Valašského Meziříčí již deset pohárů za vítězné turnaje, čímž vyrovnal výsledek Petra Kordy. Před světovou sedmičkou tak je s 13 zářezy již jen Karel Nováček a zcela nedostižný Ivan Lendl, který má stěží uvěřitelných 94 titulů.

Podívejte se na deset turnajových vítězství českého tenisty v kariéře.

10 triumfů Tomáše Berdycha

Palermo 2004 (na žebříčku 55.)

Svůj vůbec první turnaj vyhrál Tomáš Berdych v roce 2004 v Palermu na antuce, kdy mu bylo pouhých devatenáct let. Cestou za titulem vyřadil kromě jiných i Andrease Seppiho, Davida Ferrera či ve ve finále Filippa Volandriho.

Paříž 2005 (na žebříčku 50.)

Jeden z nejcennějších triumfů Tomáše Berdycha se zrodil na turnaji série Masters v Paříži, kdy tehdy dvacetiletý mladík a padesátý hráč světa postupně vyřadil Jiřího Nováka, Guillermo Coriu, Carlose Ferrera, Gastona Gaudia, Radka Štěpánka a Ivana Ljubičiče.

Halle 2007 (na žebříčku 13.)

Na další velký moment si musel Berdych počkat téměř dva roky, kdy dominoval na turnaji v německém Halle na trávě. Zbraň na Čecha marně hledali domácí Nicolas Kiefer, Fabrice Santoro, Michail Južnyj, Jarkko Nieminen a Marcos Baghdatis.

Tokio 2008 (na žebříčku 27.)

V roce 2008 dominoval Berdych také jednou, povedlo se mu to tunaji v Tokiu, kdy vyřadil Tommyho Robreda, Fernanda Gonzaleze, Andy Roddicka a ve finále Juana Martina Del Potra.

Mnichov 2009 (na žebříčku 28.)

O rok později si rodák z Valašského Meziříčí připsal vítězství na menším turnaji v Mnichově, když cestou za titulem vyřadil i Hewitta, Chardyho a ve finále opět Michaela Južného.

Peking 2011 (na žebříčku 10.)

V roce 2010 čekal Berdych na titul marně, dočkal se až v Pekingu v roce 2011 už jako člen TOP TEN, kdy porazil postupně Melzera, Kohlschreibera, Verdaska, Tsongu a Čiliče.

Montpellier a Stockholm 2012 (na žebříčku 7. a 6.)

Předloni vyhrál Tomáš Berdych nejdříve klání ve francouzském Montpellier. Ve finále nejdříve porazil domácího Monfilse, aby si o deset měsíců později připsal titul i ve Stockholmu, když v boji o titul vyřídil další francouzského tenistu Jo-Wilfrieda Tsongu. Švédské hlavní město se tak stalo jediným, kde dokázal český tenista vyhrát dvakrát.

Rotterdam a Stockholm 2014 ((na žebříčku 7.)

Předposlední turnajový úspěch se váže k letošnímu turnaji v Rotterdamu, který se hrál v únoru a kde český tenista vyřadil Seppiho, Mahuta, Janowicze, Gulbise a Marina Čiliče. Zatím poslední triumf se opět váže k Stockholmu.

Kolik jich devatadvacetiletý český tenista ještě přidá, zda se mu povede předehnat v titulech Karla Nováčka a hlavně jestli stejně jako Petr Korda získá grandslamový titul, na to si budeme muset počkat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud