Pavel Novotný
15. října 2015 • 21:04

Nejen Djokovičové. Jak si vedou sourozenci tenisových hvězd?

Vstoupit do diskuse
0
  • Sourozeneckých párů je ve světě tenisu hned několikSourozeneckých párů je ve světě tenisu hned několikFOTO: sport

    Nejen sourozenci Novaka Djokoviče Marko a Djordje musí bojovat ve stínu slavného bratra o své místo na slunci. Ve stejné pozici se nachází řada dalších. Jak se jim v tomto těžkém zápase daří, se  podívejte v našem přehledu.

  • Venus Williamsová, Serena Williasmová

    Dohromady mají na svém kontě osmadvacet grandslamových titulů ve dvouhře. Serena a Venus Williamsovy se nesmazatelně zapsaly do historie tenisu. Obě si vyzkoušely místo světové jedničky, Serena se na této pozici drží dodnes. Nebýt nemoci imunitního systému, s kterou zápasila starší Venus, mohly se na prvních dvou pozicích vyhřívat obě. 

    Čtyřiatřicetiletá Serena v současné době těžko hledá sobě rovnou soupeřku, její letošní tři grandslamové tituly a skóre 53:3 mluví za vše. Pomalu se na své pozice vrací i její o rok starší sestra Venus, které patří třinácté místo.

    Na Prize Money si dohromady vydělaly neuvěřitelných 105 milionů dolarů (přes 2,6 miliardy korun) a právem se zařazují mezi nejúspěšnější sourozenecký pár světa.

    Serena a Venus Williamsovy Serena a Venus WilliamsovyFoto Reuters

  • Bob Bryan, Mike Bryan

    Snad až trošku nudný dělají tenisový svět čtyřher dvojčata Bryanovi. Bob a Mike kralují deblům už radu let a na každém turnaji patří k hlavním kandidátům na titul. Spolu vyhráli šestnáct grandslamových turnajů, na rozdíl od jiných tenistů však nikdy parťáka nestřídají.

    Na odměnách za svojí kariéru každý přišel na částku přesahující 13 milionů dolarů (cca 332 milionů korun). Sedmatřicetiletá dvojčata strávila na prvním místě deblového žebříčku již více než 380 týdnů a jsou držiteli celé řady těžko překonatelných rekordů.

    Bratři Bob a Mike Bryanovi slaví další titulFoto Reuters

  • Andy Murray, Jamie Murray

    Druhým hráčem světa za suverénním Novakem Djokovičem je v současné době Andy Murray. Skotský tenista vyhrál dva grandslamové tituly, ve Wimbledonu 2013 ukončil 77 let trvající čekání fanoušků na domácího vítěze. Na svém kontě má také zlatou olympijskou medaili z Londýna 2012.

    To jeho o rok starší bratr Jamie brzy pochopil, že podobných úspěchů nedosáhne a svoji aktivitu omezil výhradně na čtyřhry. A udělal dobře.

    V současné době je v deblovém žebříčku sedmým hráčem světa, spolu s Australanem Johnem Peersem mu patří čtvrtá příčka v týmech. Má tak jistou účast na Turnaji mistrů a zároveň se spolu s bratrem může připravovat i na historické finále Davisova poháru proti Belgii.

    Jamie Muray se svým bratrem Andy MurraymFoto Reuters

  • Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková

    K nerozeznání podobná dvojčata Karolína a Kristýna Plíškovy dlouho předváděly i stejně vyrovnané výkony. Než do toho šlápla o dvě minuty mladší Karolína a vystřelila žebříčkem mezi absolutní světovou elitu.

    V současné době ji patří patnáctá příčka, v srpnu letošního roku už však byla sedmá. Na svém kontě má čtyři vyhrané turnaje, a je stále ve hře o účast na svém premiérovém Turnaji mistryň.

    To kariéra její "starší" sestry Kristýny se přeci jen trošku zadrhla. Na své dvojče ztrácí 102 příček, v současné době je 117. hráčkou světa. Do světové stovky se zatím nepodívala, i když potenciál rozhodně má. V roce 2010 vyhrála juniorku ve Wimbledonu, mimochodem její sestra ve stejném roce ovládla juniorské Australian Open.

    A snad ještě jeden rozdíl bychom kromě žebříčkového postavení našli. Zatímco Karolína Plíšková pálí na soupeřky své dělové servisy pravou rukou, její sestra je levačka. Ideální pro debl, které si obě čas o času spolu zahrají.

    Sestry Plíškovy spolu hrají i čtyřhru Sestry Plíškovy spolu hrají i čtyřhruFoto Profimedia.cz

  • Agnieszka Radwaňská, Urszula Radwaňská

     Do tenisového kolotoče promlouvají i polské sestry Radwaňské. Zvláště šestadvacetiletá Agnieszka pořádně míchá kartami. Šestá hráčka světa si už zahrála grandslamové finále v roce v roce 2012 ve Wimbledonu, o rok později bojovala ve čtvrtfinále na French Open, loni byla v semifinále na Australian Open.

    S výkyvy formy bojující Polka už byla v červenci roku 2012 druhou hráčkou planety, na turnajích si prozatím vydělala přes devatenáct milionů dolarů (cca 471 milionů korun).

    Ani její o dva roky mladší sestra na tom není vůbec zle. Urszula Radwaňská je 88. hráčkou světa a třetí nejlepší Polkou. Na svůj turnajový triumf zatím čeká, dvakrát se probila do finále, v roce 2012 v Hertogenboschi a letos v Istanbulu.

    Agnieszka Radwaňská a Urszula RadwaňskáFoto Profimedia.cz

  • Alexander Zverev, Mischa Zverev

     Obrovský talent světového tenisu. Za takového je považován německý tenista Alexander Zverev. Osmnáctiletý mladík už byl 74. hráčem světa, nyní mu patří osmdesátá příčka, ale celou budoucnost má před sebou.

    Rodák s ruskými předky narozený však už v Hamburku je vítěz juniorky na Australian Open z loňského roku, velmi rychle se však adaptoval i na seniorský tenis.

    Za Philippem Kohlschreiberem a Benjaminem Beckerem, který je jen o dvě místa před ním, je třetím hráčem německého výběru a svého premiérového startu v Davisově poháru za německý tým by se klidně mohl dočkat v březnovém utkání prvního kola proti České republice. 

    To jeho o deset let starší bratr Mischa, který se narodil na rozdíl od svého bratra v Moskvě, už může na velkou kariéru s největší pravděpodobností zapomenout.

    Na žebříčku mu patří až 222. příčka. I on však dobře ví, jaké je to být mezi tenisovou smetánkou. V srpnu roku 2009 ho žebříček registroval na výborném 45. místě. Letos má na okruhu ATP negativní bilanci 5:6.

    Alexander ZverevFoto Profimedia.cz

  • Jürgen Melzer, Gerard Melzer

     "Není nic horšího, než hrát proti bratrovi. Už to nikdy nechci zažít," prohlásil po kvalifikačním zápase na letošní US Open rakouský tenista Jürgen Melzer poté, kdy vzal naděje svému sourozenci Gerardu.

    Bývalý manžel Ivety Benešové dostal ze své kariéry maximum. V září roku 2010 byl na fantastickém šestém místě světa, ve stejném roce také dosáhl na svůj největší úspěch, když si zahrál semifinále na French Open. Teď se čtyřiatřicetiletý tenista s kariérou i díky zdravotním problémům pomalu loučí, na žebříčku mu patří 130. pozice.

    To jeho o devět let mladší bratr má ještě pořádnou část kariéry před sebou. Rodák z Vídně se zatím nejvýše dostal na 140. pozici, v současné době je o 24 příček níže. Ve své dosavadní kariéře vyhrál na okruhu ATP čtyři zápasy, v deseti odcházel poražen. Na grandslamy se přes kvalifikační boje zatím neprokousal.

    Jürgen Melzer ve třetím kole na Australian Open na českého tenistu Tomáše Berdycha nestačilFoto Reuters

  • Novak Djokovič, Marko Djokovič, Djordje Djokovič



    A nakonec již zmiňovaná bratrská trojice Djokovičů. O nejstarším Novakovi se nemá cenu více zmiňovat. Úřadující jednička, desetinásobný grandslamový šampion a jasně nejlepší hráč světa udává směr současnému tenisu.

    Jeho o čtyři roky mladší bratr Marko již kariéru ukončil, na žebříčku to dotáhl na 581., na okruhu ATP si díky divokým kartám zahrál čtyři zápasy, všechny prohrál.

    I nejmladší z roku Djokovičů Djordje zatím k svému cíli stát se světovou jedničkou zhlíží z pořádné dálky. Současná 1506. příčka mu také příliš mnoho důvodů k optimismu nedává. "Djordje také uvažuje o konci kariéry, ten tlak je prostě moc obrovský," řekl na adresu nejmladšího sourozence Djoker.

    "Bratři museli během kariéry překonávat mnohem více překážet než ostatní začínající tenisté. Všechno díky tomu, že se jmenují Djokovič. Snažil jsem se jim pomoct, hodně jsme o tenisu mluvili, radil jsem jim, jak nejlépe jsem mohl. Poslední dobou jsme snad nemluvili o ničem jiném než o tenise. Ať už v kariéře budou pokračovat či ne, náš vztah to nijak neohrozí. Vycházíme spolu výborně," říkala před časem o vztahu s bratry světová jednička.

    Novak Djokovič spolu s bratry Markem a DjordjemFoto twitter.com

  • Helena Suková, Cyril Suk

    A nakonec krátký pohled do minulosti. Sourozenecký pár v poměru sestra-bratr v našem přehledu zastupují Helena Suková a Cyril Suk. Slavná sourozenecká dvojice slavila řadu úspěchů nejen ve smíšené čtyřhře.

    Dnes padesátiletá Helena Suková byla čtvrtou hráčkou světa ve dvouhře, nejlepší tenistkou planety ve čtyřhře, v singlu si čtyřikrát zahrála o grandslamový titul (2x na Australian Open, 2x na US Open). Čtyřhru vyhrála na grandslamech hned devětkrát.

    A její bratr? Cyril Suk se specializoval především na čtyřhru, kde se dostal v dubnu roku 1994 na vynikající sedmé místo. Se svou o dva roky starší sestrou si několikrát vyzkoušeli i mixa a i zde se jim dařilo.

    Cyril Suk se svojí sestrou Helenou SukovouFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud