Pavel Novotný
6. prosince 2016 • 04:57

Becker: Djokovičův mentální kouč? Vím všechno, chci Novaka chránit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemusí nic moc blíže vysvětlovat, přesto je jasné, že kouč Novaka Djokoviče Boris Becker nového člena realizačního týmu Pepeho Imaze dvakrát nemusí. Podle deníku Bild dokonce svoji další spolupráci se světovou dvojku podmiňoval tím, že španělský mentor z týmu zmizí. V rozhovoru pro server dailymail co.uk se rozpovídal nejen o dvaačtyřicetiletém kouči.



„S Novakem spolupracuji tři roky a musím přiznat, že si to opravdu užívám. Za tu dobu jsme společně získali šest grandslamů a jsem přesvědčený, že další přijdou. Vůbec toho období nelituji,“ hodnotí své působení u světové dvojky Becker.

O další spolupráci se však šestinásobný grandslamový vítěz vyjádřil vyhýbavě. "Stále o tom mluvíme, jsme u v určité fázi diskuse a já vám zatím nemůžu říct, co bude. Takže žádné ano, nebo ne, prostě zatím nevím."

Pepe Imaz sleduje počínání Novaka DjokovičeFoto twitter.com

Dle spekulací německých a britských médií je další spolupráce podmíněna právě setrváním Pepeho Imaze v týmu. Toho Novak Djokovič najal ve druhé polovině sezony především s cílem, aby mu pomohl s mentální stránkou.

Becker však "duševního guru," jak se začalo Imazovi přezdívat, v týmu svého svěřence v žádném případě trpět nechce. O okamžitý odchod Španěla měl žádat poté, kdy mu Djokovič telefonicky gratuloval k jeho devětačtyřicátým narozeninám.

"Podívejte se, vím, jak věci fungují uvnitř týmu. Vím o tom všechno. Svého hráče maximálně podporuju, je pro mě potěším s ním spolupracovat, ale chci ho chránit, nechci udělat nic, co by mu ublížilo, víc k tomu neřeknu," dál úspěšně mlží trojnásobný wimbledonský šampion.

Becker: Pokles formy? Stane se to každému


Boris Becker se vrátil i k nepovedené Djokovičově druhé polovině roku, ve které Srb získal jediný turnajový triumf na Masters v Torontu a navíc přišel o pozici světové jedničky.

"První polovina sezony nám vyšla fantasticky, byl to obrovský úspěch. Novak si splnil sen, když vyhrál French Open. Ale já už v Madridu a Římě viděl, že je tady jiný Murray, daleko silnější než kdy dřív," pokračuje německá legenda (pozn. aut.: Murray oba turnaje vyhrál).

A pokračuje. "To, co se pak stalo Novakovi, zná každý sportovec. Když pořád jen vyhráváte, je to sice super, ale postupně se unavíte fyzicky i mentálně. Přesně to se přihodilo po French Open. Má právo na to, věnovat také nějaké čas jiným věcem, má rodinu, není tady jen tenis. Když chcete být šampionem, musíte být sobec, myslet jen na sebe, ale nakonec vás to unaví," říká Becker.

Boris Becker o síle svého svěřence nepochybujeFoto profimedia.cz

Podle Beckera však ani Andy Murray není po fenomenálním závěru sezony v jednoduché situaci. "Obdivuji ho, zvládl neskutečné množství zápasů, ale musí se cítit neuvěřitelně rozbitý, to se na něm klidně může na začátku sezony podepsat. Hádám, že do své obvyklé formy se dostane tak v květnu. Tlak na něj bude v novém roce obrovský. Je rozdíl, když se snažíte něčeho dosáhnout a když pak máte své pozice jako světová jednička obhajovat," dodává kouč světové dvojky.

Za příklad toho, co se sportovcem udělá fyzické i psychické vyčerpání, dává Björna Borga, který ukončil kariéru ve 26 letech či Andre Agassiho, který si pro změnu musel od tenisu na dlouhý čas odpočinout. Nevynechal však ani další slavná jména z jiných sportů.

Novak Djokovič se raduje v semifinále Turnaje mistrů proti Japonci NišikorimuFoto Reuters

"Podívejte se na Tigera Woodse či Lionela Messiho. Třeba právě Messi byl po světovém šampionátu před dvěma lety zcela na dně. Je to přirozené, pokles formy a únava zasáhne každého," má jasno bývalá světová jednička.

O svém svěřenci však v nadcházející sezoně nepochybuje. "Neříkám, že bude vyhrávat všechno. Ale bude mnohem více soustředěný na tenis než tomu bylo v druhé polovině roku, o tom jsem naprosto přesvědčen," má jasno Becker.

Návratu velkých Djokovičových rivalů z minulosti Federera a Nadala se však nebojí. "Čas nejde zastavit, už nevěřím tomu, že bude vládnout "velká čtyřka". Nahoře bude Djokovič a Murray. Pak tu je mladá generace jako Thiem, Kyrgios, Raonic, ale třeba i Goffin. Ale budou tu i další," uzavírá Boris Becker.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud