Pavel Novotný
1. dubna 2018 • 15:25

Záhada Agassiho konce. Nikdo mě nemusí honit s bičem, říká Djokovič

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trápí se a marně hledá cestu zpět. Kariéra Novaka Djokoviče se vážně zadrhla a nic na tom nezměnilo ani angažování superkouče Andre Agassiho, ke kterému nedávno přibyl Radek Štěpánek. Americká legenda už u dvanáctinásobného grandslamového vítěze skončila a s velkou pravděpodobností ji bude následovat i ta česká. Důvody? "Až příliš často jsme si nerozuměli," vysvětluje bez bližšího upřesnění manžel Steffi Grafové.



3:3. To je letošní bilance ještě nedávno nezastavitelného Novaka Djokoviče. Pro sebevědomého tenistu zoufalé skóre, které si už vyžádalo první oběť. Tou se stal sedmačtyřicetiletý rodák z Nevady Andre Agassi, který stál po Djokovičově boku necelý rok.

Vzájemná spolupráce měla stagnujícího tenistu znovu vrátit na světový trůn. Osminásobný grandslamový šampion však mohl svému svěřenci pomoci jen v minimálním počtu zápasů. Po pouhých dvou měsících společné snahy totiž začaly Djokovičovy nekonečné trable s loktem, kvůli kterým vynechal celou druhou polovinu loňského roku. A zdraví trápí bývalou světovou jedničku i letos.

I když se Srb letos objevil již na třech turnajích, důvodů k radosti měl pramálo. Uvadající kariéru se Djokovič pokusil nakopnout na svém oblíbeném Australian Open, které ovládl v minulosti hned šestkrát.

Andre Agassi skončil po necelém roce jako "superkouč" srbského tenisty Novaka Djokoviče, jenž se po zranění lokte snaží vrátit na dřívější úroveň.Foto Profimedia.cz

A nebyl to úplně špatný comeback. S pozměněným servisem a Radkem Štěpánkem coby dalším trenérem se probil do osmifinále, což nebyl na začátek špatný výsledek. Konec v prvním kole v Indian Wells i Miami však všechno změnil.

Více zarážející než tři porážky v řadě však bylo Djokovičovo prohlášení poté, kdy skončil na svém zatím posledním přemožiteli Francouzovi Pairem.

"Ze začátku jsem se cítil dobře, prvních šest gamů, ale pak mi došla šťáva. On dobře servíroval a ve správný čas vždycky předvedl dobrý úder," řekl tenista proslulý svým nezničitelným fyzickým fondem o zápase, který trval jen krátce přes hodinu.

Agassi: Příliš často jsme spolu nesouhlasili


Na to, že bývalý suverén tenisového světa není fyzicky ani herně na zápasy připraven, ho měli už před Australian Open údajně upozorňovat i Andre Agassi a Radek Štěpánek.

Ani jeden však už o poslední porážky rodáka z Bělehradu nebyl. A v sobotu se také definitivně potvrdilo, že Andre Agassi u Djokoviče končí.

"Snažil jsem se pomoci Novakovi pouze s těmi nejlepšími úmysly. Ale až příliš často jsme spolu nesouhlasili. Přeju mu dál jen vše nejlepší," uvedl pro ESPN Agassi. Co mohlo být onou příčinou vzájemného nesouhlasu naznačují i další Djokovičova slova.

"Nešel bych na kurt, kdybych nevěřil, že můžu vyhrát. Nejdu to jen zkusit, chci uspět. Nikdo mě nemusí s bičem v ruce nutit, abych šel trénovat. Jsem svobodný, sám se můžu rozhodnout, jestli budu hrát, nebo ne," reagoval před několika dny třicetiletý tenista.

Agassiho osud u světové dvanáctky bude téměř s jistotou následovat i Radek Štěpánek, kterého pojí s Djokovičem dlouholeté přátelství. "Už od prvního telefonátu jsme všichni na jedné lodi a ve všem si rozumíme, což je fantastické," prohlásil na začátku spolupráce, která však nebude mít dlouhého trvání, dvojnásobný daviscupový vítěz.

Novak Djokovič po porážce na Indian WellsFoto Reuters

Že Djokovič svůj návrat na kurty s velkou pravděpodobností opravdu uspěchal, potvrzují i slova jeho přemožitele z Indian Wells Taro Daniela. "Znám z televize toho Djokoviče, který nikdy nezkazí a balón pošle vždy tam, kam chce. Bylo evidentní, že tohle nebyl on," říkal tenista z druhé stovky žebříčku.

Alibi pro svůj výkon nehledal ani Djokovič. „Byl jsem tak nervózní, dělal jsem tolik minel, zvlášť z mého silnějšího bekhendu. Byl to jeden z těch dní, kdy vám nejde vůbec nic. Tolik nevysvětlitelných a necharakteristických chyb…. Ale asi to patří k mé současné situaci."

Dost podobný výkon však Djokoviče trápil i v Miami proti Pairemu.

"Nejsem tím tenistou, kterým jsem býval. Musím trénovat, zlepšovat se. Je pro mě výzva vrátit se na pozice, kde jsem byl. Vím, že nejsem jediným hráčem, který si musí poradit se zraněnými. Řada jiných na tom byla ještě hůře. Nechci tady sedět a fňukat. Musím udělat všechno, co půjde. Věřím, že se mi zase bude dařit," říkal po třetí porážce v řadě Djokovič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud