4. června 2010 • 20:41

Jaroslav Navrátil: Tomášovi chybělo více štěstí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více štěstí v rozhodujícím pátém setu chybělo Tomáši Berdychovi v dnešním semifinále French Open s Robinem Söderlingem podle spoluhráče z Davisova týmu Jana Hájka i kapitána Jaroslava Navrátila.



Dvojnásobný vítěz z Roland Garros Jan Kodeš viděl příčinu porážky v tom, že švédský hráč měl v závěru více sil. Berdych však podle něj ukázal, že svou hrou má na to, aby se dočkal grandslamového titulu.

"Bylo to typické semifinále, strašlivý maso. Oba hráli výborně, byl to skvělý zápas, ale těžko říci, kdo byl lepší. V závěru měl Švéd více sil," řekl ČTK Kodeš s tím, že v pátém setu Švéd tvrdě servíroval až do konce, kdežto Berdych malinko polevil.

"Bylo to trošku tou fyzičkou, ale oba si sáhli až na dno. Nejde hrát pět setů nadoraz. Měl jsem dojem, že Švéd je na centrkurtu víc doma, protože tam hrál víc zápasů. Tomáš mi připadal, že mu to občas moc nesedí, že by to bylo lepší na tom druhém velkém kurtu," uvedl Kodeš, podle kterého byl závěr o morálce a psychické síle.



Na Berdychovi vidí za posledního půl roku velkou změnu. "Hlava mu dozrála, jeho psychická síla je jiná, a proto došel, kam došel," prohlásil bývalý wimbledonský šampion. I Berdych podle něj může jednou vyhrát grandslam.

"To jistě, může vyhrát, ale nemusí. Hraje v tom roli hodně faktorů, ale tou hrou na to má, takže by se to mohlo stát," dodal.Bývalý Berdychův osobní trenér Navrátil prohlásil, že tenista odvedl velmi dobrý výkon a je těžké mu něco vytknout.

Tomáš Berdych se sbírá z pařížské antuky.Foto ČTK


"Bojoval, snažil se soupeře držet pod tlakem. Ale v závěru jej opustilo herní štěstí a o výsledku rozhodla v posledním setu ztráta podání," uvedl.Berdychův spoluhráč z daviscupového týmu Radek Štěpánek semifinále v Paříži nesledoval.

Souběžně s duelem totiž bojoval v semifinále prostějovského challengeru s Kazachem Andrejem Golubjovem. I když vyhrál za pouhých 66 minut, uvedl, že nespěchal proto, aby zasedl k televizi a mohl sledovat svého kolegu.

"Mám před sobotním finále svůj program. Musel jsem po zápase na rehabilitaci. Samozřejmě Tomáše sleduji, podal v Paříži výborný výkon," poznamenal Štěpánek.



Druhý finalista prostějovského challengeru Jan Hájek stihl až závěr Berdychova utkání. "Tomáš měl tlak, v závěru se mu však přestalo dařit. Chybělo mu pár přesnějších míčů. Ale o tom je tenis," řekl Hájek.

Trojnásobný vítěz turnaje Roland Garros Ivan Lendl, který se připravuje na sobotní exhibici v Prostějově s Jiřím Novákem, měl s Berdychem v rámci tiskové konference před utkáním telefonický hovor.

Pětisetová bitva skončila vítězstvím osmého hráče světa.Foto ČTK


"Až budeš před zápasem nervózní, tak si vzpomeň, proč hraješ tenis. A když ještě dvakrát vyhraješ poslední míč, tak to bude výborné. Přeji ti hodně štěstí," povzbuzovala tenisová legenda českou naději.

Lendl si všiml, že se Berdych před letošní sezonou nesmírně zlepšil v pohybu. "Tím se zpřesnil i úderově a mentálně. Je těžké držet výměny se soupeřem, když je hráč u míče nohama pozdě. Berdych se zlepšil ve své největší slabině," řekl.

Marná bitva Tomáše Berdycha o finále.
Marná bitva Tomáše Berdycha o finále.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud