Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tajný rituál olympijské šampionky! Co jste možná nevěděli o Ledecké?

Autor: Bára Veverková
  • Co jste možná nevěděli o Ester Ledecké?

    Sama si vydupala, že bude jezdit jak na snowboardu, tak na lyžích, a sjezdovky na obojím brázdí už od dvou let. Po kom Ester Ledecká (22) zdědila sportovní geny, kdo je její přítel a v čem spočívá tajný rituál?

  • Táta nehraje tenis?

    Janek Ledecký fandí dceři na obřím slalomuFoto ČTK

    O svém slavném otci Janku Ledeckém, si Ester myslela, že je tenista. „Vždycky řekl, že jede někam hrát, a nejčastěji jsem ho vídala na kurtech, tak jsem si to takhle spojila. Učil mě snowboardovat, windsurfovat. My jsme sportovně založená rodina. Dodnes, když jedeme k vodě, tak nikdo z nás nesedí na pláži,“ řekla olympijská vítězka a dodala, že kytaru a basy doma také nenechávají.

  • Randí s kytaristou

    Její přítel Petr Petřek je baskytaristou ve skupině Jonáše LedeckéhoFoto Archív Ester Ledecké

    Zlatá Ester je, pro některé pány bohužel, zadaná. Jejím přítelem je Petr Petřek baskytarista v kapele Jonáše Ledeckého. Pro Magazín DNES v květnu Ester prozradila, že to s ní není jednoduché, protože je stále na cestách. „I když láska se vždycky nějak zjeví, když se jí zachce, je jí úplně jedno, jaké pro to má momentálně podmínky. Nechávám to být,“ odpověděla na dotaz, zda má přítele.

  • Děda hrál výborně hokej!

    Jan KlapáčFoto profimedia.cz

     Jan Klapáč (76), dědeček Ester Ledecké, sledoval nečekaný olympijský triuf doma u televize v Jihlavě "Těžko to štěstí popsat. Takový úspěch jsme nečekali. Teď sedíme s manželkou a rozebíráme, jakou tu cestu musela Ester podstoupit. A co to stálo za úsilí," uvedl Jan Klapáč.

    On sám byl úspěšným sportovcem - hokejovým útočníkem. Během bohaté kariéry, kterou končil v roce 1975, odehrál lize 524 utkání a nastřílel 354 gólů. A i on má medaile OH – vybojoval s hokejovou reprezentací stříbro (1968) a bronz (1964).

    Jan Klapáč je velkým fanouškem své vnučky a také se zčásti podílel na její kondiční přípravě.

  • Starší bratr Jonáš

    Česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká a její bratr Jonáš LedeckýFoto Michal Beránek / Sport

    Ester Ledecká má ještě neméně úspěšného bratra Jonáše (24), který také lyžoval, snowboardoval, byl v juniorské reprezentaci. Pak se ale vrhl na kreslení. Navíc se ,stejně jako jeho slavný otec, věnuje zpěvu.

    Má své blues-rockové trio Jonas & the Whale a podle Janka Ledeckého se všemu věnuje na sto procent, což platí i o Ester.

  • Sport je lepší než škola

    Pro Ester Ledeckou se jedná o životní výsledek na lyžíchFoto ČTK/AP

    Na dotaz, zda má Ester záložní plány, kdyby sport do budoucna nevyšel, odpověděl před olympiádou její otec následovně: „V rámci toho, co dělá, se potkává se světovou elitou lidí, kteří jsou pracovití, a to je vlastně mnohem větší průprava, než jakákoliv škola. Samozřejmě mám strach, když ji vidím jet ve sjezdu 130 km/h! Pak ale vidím, jakou z toho má radost a jak řeší, jak to rozjet ještě víc.“

  • Museli ji krotit

    Nejlepší závodnice ze superobřího slalomu: uprostřed překvapivě zlatá Ester Ledecká!Foto Reuters

    Ester Ledecká měla podle svého otce senzační dětství, protože dělala to, co ji bavilo. „Někdo má pocit, že je do toho děti potřeba nutit, Ester jsme naopak museli brzdit. Hlídat délky tréninků, aby to nepřeťápla. Děti jsme moc do školy neposílali, učili jsme se s nimi sami. Tu školní látku zvládly za 1,5 hodiny denně, a tak jim zbyl čas na ty opravdu důležité věci. Nemyslím si, že jim něco uteklo. A nám už vůbec ne,“ řekl Ledecký.

  • Konec kariéry?

    Nevěřila tomu, co dokázala. Zlatá Ester Ledecká v cíli superobřího slalomu.Foto ČTK

    Na ZOH v Soči to byl pro Ester drsný příběh. Mohla mít medaili, ale nakonec byla ráda, že na olympiádu odjela, protože bojovala s krutými bolestmi vyhřezlé ploténky. Po vyšetření u fyzioterapeuta se dozvěděla, že je s kariérou konec.

    „Ester se zakousla a chodila na rehabilitace pětkrát týdně na hodinu a půl. Každý den tři hodiny cvičila. Po následující kontrole mi Pavel napsal, že takový výsledek u žádného svého pacienta neměl,“ řekl pro deník Sport Janek Ledecký.

  • Zlato díky bohaté rodině

    Ester Ledecká při olympijském závodu s rodičiFoto Barbora Reichová (Sport)

    Janek Ledecký před časem prozradil, že kdyby finančně nezaopatřil rodinu, na olympiádu by jeho dcera Ester nejspíš nikdy nejela. „Zimní sporty jsou nejdražší ze všech, dražší než golf, takže bez peněz to nejde. Závodní sezona má čtyři měsíce, ale k tomu je potřeba připočítat ještě minimálně šest měsíců tréninkové sezony. Dohromady to vyšlo tak okolo tří milionů,“ prozradil Ledecký, kolik musel do své dcery dříve investovat. Dnes už si Ester na všechno vydělává sama.

  • Máma udává směr

    Rozradostněná Ester Ledecká v cíli superobřího slalomuFoto ACS Dukla

    Za jejím úspěchem je velká dřina a za úplný základ považuje Janek Ledecký i systém, který s ní vytvořila manželka Zuzana. „Drží ho s Ester od jejích pěti let, kdy jako nejmladší vlétla do Milka Cupu a celý ho vyhrála, porazila o dva roky starší děti. Tenhle systém, který společně vytvořily, je naprosto zázračný. Výsledky jsou už dlouhodobě toho důkazem,“ řekl pro Deník Sport.

  • Tajný rituál

    Ester Ledecká si nečekaný triumf náležitě užila, ale možná se ještě nevzpamatovala ze šokuFoto Reuters

    S většinou trenérů se Ester rozešla, protože nebyli ochotní akceptovat to, že tréninky i závody udává její matka Zuzana. Volí místa na trénink, dělá kalendáře závodů, tvoří systém tréninku i závodění.

    „Ester má vypracovaný svůj rituál závodního i sportovního dne, ten dodržuje. Ten já nemůžu prozradit, protože by mě přejela autem. (smích) Rituál je stejný, jako když jí bylo pět let. A funguje. A je svým způsobem unikátní,“ prozradil Ledecký.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###