17. února 2018 • 11:44

Hvězdy o zlaté Ledecké: Chtěla bych mít její talent, žasla Vonnová

Autor: , pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šokující olympijské zlato Ester Ledecké v super-G ohromilo celý svět. Často je dokonce označováno jako jeden z nejúžasnějších olympijských příběhů celé historie. Nejvtipnější reakcí se pak pohotově blýskla slavná americká plavkyně Katie Ledecká. „Ester, myslím, že jsme příbuzné, neuděláme DNA test?“ napsala pětinásobná olympijská vítězka na Twitter. S gratulací přispěchal i hokejista Jakub Voráček, velkou poklonu přidala i fenomenální americká lyžařka Lindsey Vonnová. Ta tentokrát skončila mezi poraženými.



Dvacetiletá plavkyně Katie  Ledecká se narodila ve Washingtonu Davidu a Mary Gen Ledeckým . Její dědeček (otec táty Davida) přišel do Ameriky z Československa v roce 1947.

Na letních Hrách už Ledecká vybojovala pět zlatých medailí. První už v Londýně 2012 na osmistovce volným způsobem ve svých patnácti letech! Další čtyři triumfy přidala v Riu 2016 (200, 400, 800 metrů volný způsob a štafeta 4x 200 metrů). K tomu ještě stříbro se štafetou na 4x100 metrů.

Závod české obojživelnice v Pchjongčchangu Ledecká sledovala pozorně. Na Twitteru komentovala závod průběžně. Vrcholem pak byla vtipná gratulace.

Poklonu vítězce vysekla i zklamaná Američanka Lindsey Vonnová , která tentokrát skončila šestá. "Ester je úžasná. Je to neuvěřitelné. Chtěla bych mít její sportovní talent, skákat ze sportu do sportu a všechno vyhrávat. Ale bohužel umím jen lyžovat. A ona mě pak navíc stejně porazí," kroutila nevěřícně hlavou sjezdařka, která vyhrála 81 závodů Světového poháru. Víc než kterákoli jiná závodnice. 

Novináři jí připomněli, že ji Ledecká porazila už při tréninku sjezdu v Zauchensee a Lake Louise, které Češka překvapivě vyhrála. Vonnová tomu tehdy zřejmě ještě nepřikládala velký význam. "To byl jen trénink, tohle je olympiáda," řekla, jako by stále ještě nemohla uvěřit tomu, co se stalo.

Komentátor renomované stanice BBC Matt Chilton pak nešetřil dalšími superlativy. "Myslím, že právě sledujeme jeden z nejúžasnějších příběhů olympijské historie," nebál se velkých slov. Podle něj bude důležité, jestli se Ester Ledecké podaří završit pohádkový příběh ve čtvrtečním paralelním slalomu na snowboardu. "Samozřejmě už nyní je neskutečné, co dokázala. Ale kdyby to navíc doplnila medailí i ze snowboardu, posune to její příběh ještě do úplně nových dimenzí," řekl.

Voráček: Jeden z nejlepších sportovních výkonů, co jsem kdy viděl

Úžas nad zlatým úspěchem neskrývala ani hvězda NHL, Jakub Voráček . "Jeden z nejlepších sportovních výkonů, co jsem kdy viděl. Klobouk dolů, Ester, úžasné," napsal na Twitter útočník Philadelphie Flyers a kapitán české reprezentace na loňském MS.

Neuvěřitelné počínání Ester Ledecké sledovala i Julia Mancusová, zlatá v obřím slalomu na ZOH v Turíně 2006. "Ester je v úžasu! A já tomu také nemůže uvěřit," reagovala na překvapený výraz české šampionky v cíli. "V alpském lyžování nemůžete odepsat vůbec nikoho!" žasla na sociální síti čtyřnásobná olympijská medailistka. 

Mancusová zároveň politovala jednu z konkurentek Ledecké, Laru Gutovou. Zatímco česká obojživelnice díky rozdílu jedné setiny sekundy závod ovládla, její švýcarskou soupeřku přesně takový maličký rozdíl připravil o stupně vítězů.

Sluší se zmínit i Mikaelu Shiffrinovou. Dvaadvacetiletá Američanka se rozhodla po změnách v programu super-G vynechat a soustředit se na obří slalom. Ten vyhrála, a lyže, na kterých by jinak sjela super-G, měla podle amerických novinářů půjčit právě Ester Ledecké. Podle České televize ale vypůjčené nebyly.

Shiffrinová pak na Twitteru nesázela na žádné velké fráze a zlaté české medailistce jednoduše zatleskala. "Je tak strašně hustá!" neubránila se pak v komentářích pod jejím příspěvkem skokanka na lyžích Lindsey Vonnová.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud