Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Horor na Pardubické, Macha vláčel kůň 600 metrů: Život zachránil skok veterináře!

Autor: om

Pardubická dostihová neděle má dva hrdiny. Kromě vítěze Velké žokeje Faltejska jím je veterinární technik Jaroslav Komárek. Zachránil totiž život jezdci Machovi, jehož vláčel kůň asi 600 metrů!

Stalo se to ve čtvrtém dostihu s nejmenší dotací z celého dne v Pardubicích. Kůň Smajlík klopýtl na lehké překážce a rozhodil jezdce Jána Macha. Ten se ho nejdřív chytil za krk, pak se svezl na levý bok koně a nakonec visel pod ním. Noha se mu zasekla ve třmenu, kůň cválal dál a vláčel ho zhruba 600 metrů.

Komárek skáče přes překážku a ztrácí balanc...
Komárek skáče přes překážku a ztrácí balanc...

„To je nejhorší, co se může žokejovi stát! Machovi navíc spadla helma, šlo jednoznačně o život. Kdyby s ním skočil překážku, zlomil ho vejpůl,“ říká trenérka Martina Růžičková, která vše viděla naživo. „Byla jsem paralyzována hrůzou. Ten veterinární technik, který koně zastavil, je pro mě hrdina dne!“ dodala.

Odvahu prokázal čtyřicetiletý Jaroslav Komárek. „Běželi jsme tam, musel jsem přeskočit překážku. Kůň naštěstí trochu zpomalil, z boku se mi podařilo chytit ho za otěže. Normálně bych do takového rizika nešel, ale visel tam jezdec,“ popsal. „Pracuju na závodišti skoro šest let, ale něco takového jsem zažil poprvé,“ dodal.

Co bylo dál? „Kůň po pádu krvácel z nozder, ale naštěstí se rychle uklidnil. Jezdce kolega vyhákl z třmenu, ten byl v bezvědomí. Ale brzy jsme dostali zprávu, že zranění nejsou vážná, to byla ta nejlepší odměna,“ oddychuje Komárek.

Váňa o Velké pardubické, Faltejskovi i výkonu syna: Chvíli vypadalo, že nebude nikde
Video se připravuje ...

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: O oslavách, Váňovi a cestě za pátým triumfem
Video se připravuje ...