Jakub Konečný
19. dubna 2011 • 19:25

Exmecenáš Slavie, to je snad zlý RoSEN!

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAKUB KONEČNÝ - Vrcholící agónie fotbalové Slavie je zároveň smutným příběhem jednoho jejího velkého fanouška. Muže, který stál za největšími okamžiky v jejích moderních dějinách. A který také může být podepsán pod zánikem svého milovaného klubu. Podnikatel Tomáš Rosen prožívá opravdovou noční můru.



O tom, co pro něj Slavia znamená, nejlépe vypovídá jeden kuriózni detail. V obci, kde Tomáš Rosen žije, si prosadil, že novou ulici s jeho domem pojmenovali Slávistická…

O to krutější je to paradox. Člověk, bez něhož by Slavia pravděpodobně nehrála na novém stadionu, nezískala dva tituly a nepostoupila do Ligy mistrů, je nyní fanoušky označován za jednoho z hlavních viníků její nynější kritické situace.

Takhle – zčásti je to vlastně pravda. Rosenova vina spočívá v tom, že v době sportovního i ekonomického rozkvětu klubu svěřil veškerou moc do rukou ředitele Petra Doležala a trenéra Karla Jarolíma. A nijak nekorigoval nesmyslné utrácení, k němuž se oba pánové rádi a ochotně nechali strhnout. Zůstává rozum stát nad tím, jak mohl turecké hospodářství tak tolerovat…

Když to se Slavií začalo jít z kopce, zmizeli Doležal i Jarolím za lepším. Samozřejmě s tučným odstupným (alespoň na papíře) v kapse.

Rosen zůstal – a dál ze svého lepil díry, které mu furiantské vedení v pokladně Slavie zanechalo. Což netajil ani Miroslav Platil, kterého Rosen angažoval jako krizového manažera.

Bývalý šéf Slavie Tomáš RosenFoto Michal Beránek SPORT

„S trochou nadsázky – inženýr Rosen, to je pacient,“ prohlásil Platil loni v listopadu v rozhovoru pro deník Sport.

„Když je nejhůř, sáhne do svého a udělá pro klub všechno. Tlačí káru stůj co stůj.“

Fakt, že letos v únoru Rosen rezignoval na post předsedy představenstva Slavie, se tudíž dá interpretovat dvěma způsoby, které přitom mohou platit současně.

Buď je už finančně vyčerpán a věřil, že svým odstoupením otevře dveře novému silnějšímu investorovi.

Nebo se dále nemohl ani nechtěl nijak podílet na chodu svého milovaného klubu. Je mu totiž jasné, že ať už jej prostřednictvím nastrčeného Antonína France ovládá kdokoli, není to jedinec s dobrými úmysly.

Zvláštní rozměr tak získávají další Platilova slova, pronesená ve zmiňovaném rozhovoru.

„Tomáš Rosen je totiž totální slávista! Moje racionalita a znalosti by říkaly: Tohle už ne. Ale on si prostě řekne: Pro Slavii se to musí udělat,“ uvedl ředitel, který je rovněž na odchodu z Edenu. A pak ještě dodal:

„Zkrátka Slavia je pro něj na prvním místě a svým způsobem je i její obětí.“

Bývalý šéf Slavie Tomáš Rosen
Bývalý šéf Slavie Tomáš Rosen


Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud