9. srpna 2016 • 21:34

Česká paráda v Riu! Ve čtvrtfinále je Kvitová i debly H+H a S+Š

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky měly v úterý na olympijských hrách v Riu de Janeiro stoprocentní úspěšnost! Skvělý den odstartovala úspěšným obratem proti Rusce Jekatěrině Makarovové Petra Kvitová, která ve čtvrtfinále překvapivě narazí na Ukrajinku Jelinu Svitolinovou. Ta zdolala ve třech setech světovou jedničku Serenu Williamsovou. O postup do semifinále si zahrají i Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou, které zdolaly čínskou dvojici Pcheng Šuaj, Čang Šuaj 6:4 a 6:4. Čtvrtfinálovou účast vydřely i Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou, které zdolaly kanadský pár Bouchardová, Dabrowská 6:7 (4), 6:2 a 6:4.



Kvitová  postupem do čtvrtfinále vyrovnala svůj výsledek z Londýna z roku 2012 a vyhrála první z letošních tří vzájemných zápasů s Makarovovou, která ji nedávno vyřadila v druhém kole Wimbledonu. Česká jednička vstoupila do utkání podobně dobře jako v předešlých kolech proti Timee Babosové a Caroline Wozniacké a vedla 3:0 a 40:15. Dva brejkboly na 4:0 však nevyužila a začala kupit nevynucené chyby, kterých za úvodní set udělala 22. Prohrála pět gamů za sebou a první sadu ztratila 4:6.

Šestadvacetiletá hráčka z Fulneku přišla o servis i na startu druhého setu za stavu 1:1, brejk si však ihned vzala zpět. Počet nevynucených chyb snížila na polovinu a v desáté hře získala po přesném bekhendovém prohozu soupeřčin servis a tím druhý set.

V rozhodující sadě ustála Kvitová krizové chvíle v sedmém gamu, v němž odvrátila tři brejkboly. Při následném servisu Makarovové výborně returnovala, využila první brejkbol a podávala na vítězství. Vedla 40:0, ani jeden z tří mečbolů však nevyužila a osmadvacetiletá Ruska snížila na 4:5. Hned v další hře však nabídla Kvitové i díky dvojchybě další dva mečboly a nasazená jedenáctka už čtvrtou šanci na ukončení zápasu využila.

Šafářová se Strýcovou se nadřely

Šafářová se Strýcovou v prvním kole překvapily dvousetovou výhrou nad obhájkyněmi zlata sestrami Williamsovými , proti kanadskému páru se ale nadřely mnohem víc. Možná i proto, že Šafářová zápolí se střevními problémy, kvůli nimž v pondělí skrečovala dvouhru. Česká dvojice promarnila setbol a úvodní sadu prohrála v tie-breaku. Pak se ale zlepšila a další dva sety vyhrála. 

Ve čtvrtfinále se utkají se sehraným italským párem Sara Erraniová, Roberta Vinciová. Erraniová v Riu vyřadila Strýcovou ve dvouhře.

Zatímco přes první kolo přešly Hlaváčková s Hradeckou až po třísetové bitvě, jejich druhý zápas měl hladší průběh. Za celé utkání si pouze jednou prohrály podání, zato Číňanky ztratily servis třikrát. "Máme z toho hroznou radost, Číňanky byly hodně těžký soupeř," řekla Hlaváčková.

O semifinále budou obhájkyně stříbra bojovat proti ruské dvojici Světlana Kuzněcovová, Darja Kasatkinová. "Kuzněcovová je zkušená, super tenistka ve všech ohledech. Kasatkinová je na vzestupu a šikovná. Budeme muset očekávat dost pestrý tenis, hrát náš nátlakový tenis a snad to vyjde," řekla Hlaváčková.

O velké překvapení se postarala Mónica Puigová. Dvaadvacetiletá Portoričanka porazila ve 3. kole dvouhry třetí nasazenou vítězku letošního French Open Španělku Garbiňe Muguruzaovou hladce dvakrát 6:1.

Smíšenou čtyřhru si zahraje jen Štěpánek s Hradeckou

Dnes se také rozhodlo o tom, kdo si zahraje smíšenou čtyřhru. Do pavouku se nakonec dostali jen Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou, pár Andrea Hlaváčková, Lukáš Rosol se do turnaje pro šestnáct dvojic nedostal. V prvním kole Štěpánek s Hradeckou narazí na třetí nasazené Rafaela Nadala a Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska.

Do mixu se přímo dostalo dvanáct dvojic, mezi kterými ještě Hradecká a Štěpánek nefigurovali. Mezinárodní federace ITF využila ze svých čtyř karet jen jednu pro domácí a další místa zaplnila podle žebříčku, což posunulo do turnaje i českou dvojici.

Nejvýše nasazeni jsou Francouzi - první deblista světa Nicolas Mahut a světová trojka ve čtyřhře Caroline Garciaová. Pár spolu vytvořili třeba Španělé Rafael Nadal a Garbiňe Muguruzaová, Britové Jamie Murray a Johanna Kontaová, Američané Venus Williamsová a Rajeev Ram či Poláci Agnieszka Radwaňská a Lukasz Kubot.

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Donskoj (Rus.) - Ferrer (7-Šp.) 3:6, 7:6 (7:1), 7:5,
Simon (15-Fr.) - Sugita (Jap.) 7:6 (7:3), 6:2,
A. Murray (2-Brit.) - Mónaco (Arg.) 6:3, 6:1,
Johnson (USA) - Elias (Portug.) 6:3, 6:4,
Nadal (3-Šp.) - Seppi (It.) 6:3, 6:3,
Goffin (8-Belg.) - Sela (Izr.) 6:3, 6:3,
Fognini (It.) - Paire (16-Fr.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:5)
Bellucci (Braz.) - Cuevas (11-Urug.) 6:2, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Johnson, Sock (USA) - Bautista, Ferrer (Šp.) 6:4, 6:2,
Mergea, Tecau (5-Rum.) - Melo, Soares (3-Braz.) 6:4, 5:7, 6:2,
Nestor, Pospisil (7-Kan.) - Fognini, Seppi (It.) 6:3, 6:1,
Johnson, Sock (USA) - Bautista, Ferrer (8-Šp.) 6:4, 6:2.
M. López, Nadal (6-Šp.) - Marach, Peya (Rak.) 6:3, 6:1. 

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (11-ČR)
- Makarovová (Rus.) 4:6, 6:4, 6:4,
Keysová (7-USA) - Suárezová (Šp.) 6:3, 3:6, 6:3,
Siegemundová (Něm.) - Flipkensová (Belg.) 6:4, 6:3,
Puigová (Portor.) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:1, 6:1,
Kasatkinová (Rus.) - Erraniová (It.) 7:5, 6:2,
Kerberová (2-Něm.) - Stosurová (Austr.) 6:0, 7:5,
Kontaová (10-Brit.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 3:6, 7:5, 7:5.
Svitolinová (15-Ukr.) - S. Williamsová (1-USA) 6:4, 6:3.  

Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Pcheng Šuaj, Čang Šuaj (Čína) 6:4, 6:4,
Šafářová, Strýcová (ČR) - Bouchardová, Dabrowská (Kan.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4. 

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud