Jan Barák
17. srpna 2016 • 17:00

Jedna láska, pět zlatých v Riu. Cyklistický pár snů "práskl" Beckham

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Láska hory přenáší! A také medaile přináší, tetelí se blahem fanoušci cyklistiky ve Velká Británii. Dráhaři Jason Kenny a Laura Trottová proměnili v Riu pět svých startů v pět zlatých medailí. Malé srovnání - pořadatelská Brazílie má po dvanácti dnech zápolení zlata zatím tři. Potlesk pro ně a pusu na to, Kenny a Trottová jsou zasnoubeni a plánují svatbu.



Kenny v Riu získal zlato ve sprintu, keirinu a naposledy v týmovém sprintu, Trottová pozlatila své starty v omniu i stíhacím závodě družstev a ještě zvýraznila svou pozici nejúspěšnější Britky historie se čtyřmi nejcennějšími kovy z OH.

"Nevím, co k tomu říci, jak všem poděkovat. Smekám hlavně před svým trenérem Paulem Manningem, který musí neustále poslouchat mé řeči a stížnosti, jsem totálně dojatá," rozplývala se 24letá Trottová v rozhovoru pro britský Daily Mail.

Klobouky dolů, palce nahoru! Trottová a její o čtyři roky starší snoubenec Kenny získali pro Británii na posledních třech olympiádách neuvěřitelných jedenáct medailí, deset zlatých a jednu stříbrnou. "Asi budeme muset trošku rozšířit náš dům ve Stockportu u Manchesteru, tolik kovů už se do něj určitě nevejde," culil se před novináři sympatický pár.

O tom, že ti dva spolu chodí, se veřejnost dozvěděla náhodou. Během olympiády v Londýně je zachytily objektivy kamer, jak se v hledišti líbají. Měli smůlu, že seděli hned za Davidem Beckhamem, který byl terčem pozornosti. O Vánocích 2014 oznámili zasnoubení, svatba má být za měsíc.

Z jejich vášně od oněch Vánoc nic nevyprchalo, oba vědí, jak je jejich láska vzácná. "Víte, je opravdu úžasné, že jsem našel partnerku ve svém sportu, strašně si toho vážím. Jiným dívkám bych asi nevysvětlil, že jsem třeba dva měsíce pryč z domova, koukaly by na mě jako na šílence. Chtěly by chodit o sobotách ven na večírky, ale to já bych jim při nejlepší vůli dopřát nemohl," byl si těžkého údělu profesionálního sportovce v nedávném rozhovoru pro londýnský list Evening Standard vědom Kenny.

Potomci zatím nejsou na pořadu dne. „Zatím jsou na prvním místě naše kariéry,“ řekla blonďatá dráhařka. O cyklistické nadání svých budoucích dětí strach mít nemusí ani nemá, viz. tweet po poslední zlaté Kennyho jízdě.

Poslední zlato byl nervák

Jak Kenny dokázal pozlatit svůj třetí start na hrách? Byla to fuška, prvotřídní drama. Šestičlenné finále keirinu bylo dvakrát zastaveno pro porušení pravidel. Nejprve hrozilo vyloučení právě pozdějšímu šampionovi a Azizulhasnimu Awangovi z Malajsie, neboť se předčasně dostali na úroveň odstoupivšího motocyklu, který vede jezdce pět a půl z celkových osmi okruhů.

Trottová, která závod sledovala z tribuny, na chvíli ze zoufalství schovala hlavu do dlaní.

Britové se s velkou zásluhou Kennyho a Trottové radovali v Riu ze zisku zlata v šesti z deseti dráhařských disciplín.
Britové se s velkou zásluhou Kennyho a Trottové radovali v Riu ze zisku zlata v šesti z deseti dráhařských disciplín.

Při dalším startu měl stejný problém Němec Joachim Eilers. Přestože se dlouho čekalo na výroky rozhodčích - v prvním případě dokonce přes čtvrt hodiny - k žádnému trestu nakonec nesáhli. I potřetí se tak startovalo v šesti a při tomto platném pokusu předvedl Kenny skvělou taktickou jízdu a také nejsilnější nohy v poslední zatáčce.

"Jsem hrdý! Maximálně hrdý na to, co jsem dokázal, a že jsem tu mohl startovat," hlásil po ceremoniálu mužský člen páru, kterému některá britská média přezdívají "Cyklističtí Beckhamovi" a do jejichž rodiny patří také dva psi, Pringle a Sprolo!

Kenny vyrovnal velikána

V součtu tří olympiád má rodák z Boltonu na kontě šest zlatých a jednu stříbrnou medaili, čímž vyrovnal v historickém přehledu jiného velikána dráhy Chrise Hoye na pozici nejúspěšnějšího britského sportovce v počtu olympijských triumfů.

"Že jsem se vyrovnal Chrisovi, to je něco naprosto šíleného. Připadám si unavený, ale povedlo se mi tím vším proplout a vyhrát," radoval se Kenny, jenž společně s Hoyem dobyl zlato v týmovém sprintu v Pekingu 2008 i o čtyři roky později v Londýně.

Co do počtu medailí je před touto dvojicí díky jedné zlaté z Ria v týmové stíhačce jiný cyklista Bradley Wiggins. Ten si dosud pověsil na krk pětkrát zlato, jednou stříbro a dvakrát bronz.

"Byl jsem u toho, když Chris vyhrál v Pekingu tři zlaté. Věděl jsem, že on byl jedinečný. A tento pocit ve mně postupem let ještě sílil. Přijet sem a dokázat totéž, co dokázal v Pekingu on, je skutečně ohromující," uzavřel Kenny.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud