16. května 2013 • 09:57

„Nazdárci“ ze čtyřkajaku chtějí ukázat, proč mají olympijskou medaili

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český bronzový čtyřkajak z olympijských her 2012 v Londýně se po devíti a půl měsících vrací v kompletním složení na mezinárodní scénu. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba absolvují od 17. do 19. května druhý letošní závod Světového poháru na domácí trati v Račicích. Toho se zúčastní rekordní počet 41 českých závodnic a závodníků, celkem se na start sjede 650 posádek ze 36 zemí světa všech pěti kontinentů.



Úspěšný a bronzový finiš českého čtyřkajaku.
Úspěšný a bronzový finiš českého čtyřkajaku.
Havel, Trefil, Dostál a Štěrba závodili naposledy společně v jedné lodi devátého srpna loňského roku. A byl z toho olympijský bronz. „Od té doby jsme seděli ve čtyřkajaku třikrát,“ pravil zadák a mluvčí posádky Jan Štěrba. „Ne, ne. Čtyřikrát,“ opravil ho nejmladší, ale s 202 centimetry nejvyšší Josef Dostál. A háček posádky Daniel Havel vysvětlil: „V přípravném období trénujeme na singlkajacích. Až s blížícími se závody se zaměřujeme na čtyřkajak. Věříme a po prvních trénincích jsme i viděli, že jsme stále dobře sehraní a proto pomýšlíme na ta nejvyšší umístění. Navíc se chceme na domácí trati předvést a fanouškům a divákům ukázat, že nejsme žádní nazdárci a proč máme olympijskou medaili.“ O tom, že se členové posádky soustředí především na čtyřkajak svědčí i fakt, že Jan Štěrba a Lukáš Trefil nepojedou žádnou další disciplínu. Daniel Havel Havel a Josef Dostál zkusí i v rámci testování start na trati 1000  resp. 500 metrů na singlkajacích.


Kromě čtyřkajaku mají z českého týmu medailové ambice také úřadující mistři Evropy a pátí z Londýna na deblkanoi Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Ti chtějí dál potvrzovat, že už natrvalo patří do absolutní světové špičky a rozšířit svůj počet medailí ze Světových pohárů. Zatím uspěli na třech posledních. Loni dvakrát vyhráli v Duisburgu, medaili brali vzápětí i v Moskvě 2012 a před týdnem udělali stříbro-bronzové double v maďarském Szegedu při zahajovacím Světovém poháru sezony. „A to jsme neladili formu. Teď už se od úterý zodpovědně připravujeme v Račicích, abychom se tady před svými fanoušky ´vytáhli´. A aby nás viděli co nejvíce v akci, tak na deblkanoi pojedeme všechny disciplíny a ještě zkusíme štěstí ve čtyřkanoi,“ doplnil Filip Dvořák.
Za svůj první vrchol sezony bere račické klání momentálně nejlepší český singlkanoista Martin Fuksa, který kvůli úspěchu na domácí trati a před domácími fanoušky vynechal Szeged. „Ano, soustředím se na Račice. Dokonce tady ani nepojedu všechny disciplíny, abych uspěl,“ pravil čerstvě dvacetiletý kanoista Dukly Praha, který na české poměry připravil neobvyklou pozvánku do Račic, kterou umístil na svůj facebookový profil -

V ženách se největší pozornost soustředí také na čtyřkajak, který nastoupil stejnou cestu jako muži před pěti roky, na jejímž konci měl být start na olympijských hrách. Češky se po roční přestávce představí v novém složení – Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Anna Kožíšková. „Víme, že prosadit se v individuálních disciplínách je obtížnější, proto plánujeme na nejvýznamnějších závodech typu mistrovství světa a Evropy start ženského čtyřkajaku,“ vysvětlil Pavel Hottmar.

Do Račic už dorazilo devět olympijských vítězů a 29 medailistů z olympijských her 2012 v Londýně. „Bude tady skutečně skvělá konkurence a věřím, že se nám opět podaří útočit na medaile,“ uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar. Podle něj je všech 41 českých závodnic a závodníků zdravotně v pořádku a v pátek 17. května v 9.00 vstoupí do kvalifikačních jízd. „Jediný problém, který mám, ale který nevyřeším, je vítr. Podle předpovědí má být v pátek velmi silný, kolem šesti metrů za sekundu a mělo by foukat zprava. Takže dráhy na pravé straně kanálu budou výhodnější. Jen věřím, že se kvůli větru nestanou závody neregulérními. Pro sobotní i nedělní finále by se měla situace uklidnit,“ doplnil Hottmar.

Sobotní a nedělní finálové bloky vysílají Česká televize, Eurosport a německá satelitní televize RBB.

Vstup je zdarma, parkování též. Pořadatelé připravili pro diváky nejen doprovodný program, ale také dostatečné možnosti občerstvení a na tribuně i bezplatný přístup na internet přes wifi síť.

Nominace české reprezentace pro druhý závod Světového poháru 2013 v Račicích
Kajakářky: Jana Blahová (Hradec Králové), Michaela Fasnerová (Olomouc), Andrea Havlová (Sezemice), Lenka Hrochová, Andrea Rothmeierová (obě Děčín), Anna Kožíšková, Lucie Matoušková, Jana Šebestová (všechny Dukla Praha), Monika Machová (Ostrožská Nová Ves), Zdislava Paďourová, Zuzana Šerá (obě USK Praha).
Kanoistky: Jana Ježová (Dukla Praha), Lenka Součková (KVS Praha).
Kajakáři: Jakub Adam, Pavel Davídek, Josef Dostál, Daniel Havel, Patrik Kučera, Lukáš Kusovský, Lukáš Nepraš, Michael Odvárko, Jakub Špicar, Radek Šlouf, Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Tomáš Voltr (všichni Dukla Praha), Jiří Kraft, Jiří Mládek, Filip Šváb (všichni USK Praha), Martin Mach (Ostrožská Nová Ves), Branko Tarkulič (Chomutov).
Kanoisté: Dan Drahokoupil, Lukáš Koranda, Radek Miškovský (všichni USK Praha), Filip Dvořák, Martin Egermaier, Martin Fuksa, Tomáš Janda, Jan Luňáček, Jaroslav Radoň, Vojtěch Ruso (všichni Dukla Praha).

Podle tratí
Ženy – 200 metrů – K1: Michaela Fasnerová; K2: Zuzana Šerá a Zdislava Paďourová, Lenka Hrochová a Andrea Rothmeierová; C1: Jana Ježová, Lenka Součková; C2: Lenka Součková a Jana Ježová.
500 metrů – K1: Jana Blahová, Lucie Matoušková; K2: Andrea Havlová a Jana Šebestová, Lenka Hrochová a Andrea Rothmeierová; K4: Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Anna Kožíšková.
1000 metrů – K1: Anna Kožíšková, Monika Machová; K2: Zuzana Šerá a Zdislava Paďourová.
5000 metrů – K1: Anna Kožíšková, Lenka Hrochová.

Muži – 200 metrů – K1: Filip Šváb, Lukáš Kusovský; K2: Jiří Kraft a Branko Tarkulič, Martin Mach a Tomáš Voltr; C1: Dan Drahokoupil, Martin Egermaier; C2: Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, Jan Luňáček a Martin Egermaier.
500 metrů – K1: Josef Dostál, Jiří Mládek; K2: Pavel Davídek a Patrik Kučera, Jakub Adam a Michael Odvárko; C1: Martin Fuksa, Radek Miškovský; C2: Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, Vojtěch Ruso a Dan Drahokoupil.
1000 metrů - K1: Daniel Havel, Jiří Mládek; K2: Pavel Davídek a Patrik Kučera, Jakub Adam a Michael Odvárko; K4: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba; Martin Mach, Lukáš Nepraš, Jakub Špicar, Radek Šlouf; C1: Martin Fuksa, Radek Miškovský; C2: Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, Vojtěch Ruso a Dan Drahokoupil; C4: Filip Dvořák, Jaroslav Radoň, Martin Fuksa, Tomáš Janda; Vojtěch Ruso, Dan Drahokoupil, Lukáš Koranda, Radek Miškovský.
5000 metrů – K1: Jan Štěrba, Pavel Davídek; C1: Jan Luňáček, Martin Egermaier.

Termíny významných závodů v sezoně 2013
17. až 19. května, druhý závod Světového poháru Račice
1. a 2. června, druhé nominační závody, Račice
14. až 16. června, mistrovství Evropy, Montemor-O-Velho, Portugalsko
27. až 30. června, mistrovství Evropy juniorů do 18 a do 23 let, Poznaň, Polsko
10. až 15. července, Univerziáda, Kazaň, Rusko
18. až. 21. července, mistrovství republiky, Račice
1. až 4. srpna, mistrovství světa juniorů do 18 a 23 let, Welland, Kanada
29. srpna až 1. září, mistrovství světa, Duisburg, Německo

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud