Jan Malý
13. července 2017 • 11:36

Kde bude hrát Boleslav? Ronaldo tam debutoval za Real, diváků moc nechodí

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z IRSKA | Tallaght Stadium. Malý, ale útulný stadion, za nímž se z jedné strany vypínají kopce, z té druhé hučí auta. Sídlo irského klubu Shamrock Rovers. A také třeba dějiště premiéry Cristiana Ronalda za Real Madrid. Zde vykročí ve čtvrtek večer od 21 hodin Mladá Boleslav do druhého předkola Evropské ligy proti houževnatým domácím Rovers.



Neohromí svou velikostí, pompézností, skoro byste ho přehlédli. Fotbalovou kulisu dotváří pár desítek metrů od něj skoro polní hřiště s dvěma brankami. Tallaght Stadium je však pro Shamrock Rovers neocenitelným domovem s velkým významem. Rovers na něm hrají od roku 2009.

Předtím měl klub vyznávající zelenobílé barvy s vlastním zázemím velké problémy. „Největší událost v historii Shamrocku Rovers se stala v roce 1987, když bylo za kontroverzních okolností prodáno jejich staré sídlo Milltown. Dalších dvaadvacet let neměl klub stálý domov, kočoval po Dublinu, hrál na různých místech, byl na tom špatně, v roce 2005 spadl do druhé ligy. S novým stadionem se Rovers znovu nadechli,“ líčí irský novinář Daniel McDonnell z deníku Irish Independent.

Jeden z prvních zápasů tu byl vskutku významný a slavný. V rámci „festivalu fotbalu“ se zde v červenci 2009 představil Real Madrid, za který na Tallaght Stadium debutoval Crisitiano Ronaldo. Kapacita stadionu byla montovanými tribunami zvednuta a utkání sledovalo 10 900 diváků.

Stadion irského Shamrocku Rovers, kde bude hrát Mladá Boleslav v předkole Evropské ligy
Stadion irského Shamrocku Rovers, kde bude hrát Mladá Boleslav v předkole Evropské ligy

Speciální místa navíc nejsou obvykle potřeba, bohatě stačí 6000 sedaček, ačkoliv Rovers jsou jedním z nejlépe podporovaných klubů v Irsku. „Na ligové zápasy chodí okolo dvou tisíc. Všechny kluby v Irsku mají velmi slabé návštěvy na ligu,“ přibližuje další z místních žurnalistů Aaron Gallagher ze sportovního webu the42.ie.

„Rovers se tradičně těší dobré podpoře, ale mnoho z jejich fanoušků nepovažuje za nutné chodit přímo na stadion. Když je opravdu dobrý den, dorazí 4500 až 5000 diváků,“ doplňuje McDonnell.

I když si kluby mohou nechat jen zdát o podmanivé atmosféře, kterou vytvářejí davy Irů při zápasech reprezentace, i kulisy Tallaght Stadium jsou příjemné a ryze fotbalové.

„Když jsem přišel do kabiny, opravdu mi to připomnělo anglické stadiony,“ vrátilo zázemí stadionu boleslavského kapitána Marka Matějovského do dob, kdy působil v anglickém Readingu. „Bude tu bouřlivá atmosféra, to jsme viděli v sestřizích,“ nepochyboval kouč Středočechů Dušan Uhrin mladší.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud