13. října 2014 • 19:48

Češi válí dál! Vrbův tým vyhrál 4:2 v Kazachstánu, neztratil ani bod

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen se stal realitou. Čeští fotbalisté dokázali po Nizozemsku a Turecku porazit i nevyzpytatelný Kazachstán a po vítězství 4:2 vedou s devíti body kvalifikační skupinu A. Na umělé trávě v Astaně byli Češi od začátku zápasu lepší, po gólech Dočkala, Lafaty a Krejčího vedli už 3:0. Jenže poté trochu ubrali a dovolili domácím snížit. V závěru ovšem zvýšil střídající Necid a i přes další gól v síti Petra Čecha veze reprezentace z Kazachstánu důležité tři body.



MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 10. • 18:00
Kazachstán
Kazachstán
2:4
ONLINE
13. října
18:00
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 84. Logvinenko, 90+1. Logvinenko

Hosté: 13. Dočkal, 44. Lafata, 56. Krejčí, 88. Necid

Sestavy

Domácí: Sidelnikov – Mirošničenko (83. Bejsebekov), Vorotnikov, Logvinenko, Šomko – Tagybergen, Abdulin, Karpovič (58. Konysbajev), Islamchan – Nusserbajev (C), Chižničenko (70. Nurgalijev).

Hosté: Čech (C) – Kadeřábek, Sivok (81. Procházka), Kadlec, Limberský – Darida, Vácha – Dočkal, Kolář, Krejčí (69. Pilař) – Lafata (80. Necid).

Náhradníci

Domácí: Bejsebekov, Bogdanov, Gurman, Darabajev, Konysbajev, Mokin, Nurgalijev, Pokatilov, Sujumbajev, Žangylyšbaj, Kirov, Kostrub

Hosté: Bičík, Necid, Procházka, Plašil, Pilař, Řezník, Rosický, Pudil, Vaclík, Suchý, Šural, Vydra

Karty

Domácí: Tagybergen, Nusserbajev, Šomko

Hosté: Kolář

Rozhodčí

Gestranius – Aravirta, Alakare

Stadion

Astana Arena, Astana

Češi nastoupili oproti zápasu s Tureckem s jedinou, avšak výraznou změnou v sestavě, když zraněného kapitána Rosického nahradil v záloze Kolář. Pod zataženou střechou Astana Areny ale stačilo pouhých třináct minut, aby se ukázalo, že Vrba měl šťastnou ruku.

Kolář na vápně přihrál Dočkalovi a ten se přesně trefil po zemi k tyči. Sparťanský záložník se prosadil ve třetím utkání za sebou a jak se později ukázalo, tak i jeho čtvrtý reprezentačním zásah přinesl českému celku vítězství.

Ve 34. minutě se Češi radovali podruhé, ale zbytečně. Po Kadeřábkově centru sice Krejčí poslal míč do branky, hlavičkoval však v těsném ofsajdu a rozhodčí gól neuznal.

Kazachstán se do tempa dostával postupně a po zmatcích v české obraně se do první vážné šance prosadil až v závěru poločasu. Chižničenko po spolupráci s Šomkem vystřelil vedle, ale následný závar po rohu už stačil k tomu, aby se stadionem rozjela mexická vlna.

Dlouho však tribunami nekroužila. Po pár vteřinách si na Limberského centr za obranu naběhl Kadeřábek, vrátil míč před branku a Lafata minutu před přestávkou poslal český tým do dvougólového vedení. V reprezentaci se trefil skoro na den přesně po roce.

Radost se spoluhráči. Bořek Dočkal slaví první český gól proti Kazachstánu.
Radost se spoluhráči. Bořek Dočkal slaví první český gól proti Kazachstánu.

Druhý poločas se hrál především v režii Kazachů a velkou šanci měl Logviněnko, který v 55. minutě trefil tyč. Litovat mohli domácí vzápětí, protože Češi přidali třetí gól. A opět byl střelcem hráč Sparty, tentokrát se po Dočkalově centru prosadil Krejčí.

Domácí se přeci jen dočkali gólové odměny za bojovný výkon. Šest minut před koncem propadl míč po rohu k Logviněnkovi, který se už zblízka nemýlil.

Češi stihli ještě odpovědět a postaral se o to střídající Necid, který v reprezentaci skóroval poprvé po čtyřech letech. V nastavení Logviněnko znovu využil rohový kop a pokořil Čecha podruhé.

Vrbův výběr navázal na předchozí výhry nad Nizozemskem a Tureckem a prožívá nejlepší vstup do kvalifikace za posledních osm let. Naposledy vyhrál tři úvodní zápasy v bojích o Euro 2008, tehdy ale porazil papírově slabší soupeře (Wales 2:1, Slovensko 3:0, San Marino 7:0).

Další kvalifikační zápas sehrají čeští fotbalisté v polovině listopadu doma s Islandem, pak je čeká v březnu Lotyšsko.

Utkání kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2016 v Astaně - skupina A:

Kazachstán - Česko 2:4 (0:2)

Branky: 84. a 90.+1 Logviněnko - 13. Dočkal, 45. Lafata, 56. Krejčí, 88. Necid. Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Tagybergen, Šomko, Nuserbajev - Kolář. Diváci: 18.000.

Kazachstán: Sidelnikov - Vorotnikov, Abdulin, Logviněnko - Mirošničenko (83. Bejsebekov), Tagybergen, Karpovič (58. Konysbajev), Šomko - Islamchan - Nuserbajev, Chižničenko (70. Nurgalijev). Trenér: Krasnožan.

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok (81. Procházka), M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal, Kolář, Krejčí (69. Pilař) - Lafata (79. Necid). Trenér: Vrba.

1. Island 3 3 0 0 8:0 9
2. ČR 3 3 0 0 8:4 9
3. Nizozemsko 3 1 0 2 4:5 3
4. Lotyšsko 3 0 2 1 1:4 2
5. Kazachstán 3 0 1 2 3:7 1
6. Turecko 3 0 1 2 2:6 1
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud