Ani pivo, ani víno. Italové ulítávají na cole, prozradil Grygera

Zdeněk Grygera s manželkou Lucií.
Zdeněk Grygera
Proti Bari se Grygera radoval se spoluhráči z výhry
Úspěšné roky zažil Zdeněk Grygera i v Ajaxu Amsterdam, s nímž v roce 2006 nastoupil v Poháru UEFA na Spartě. Na snímku s domácím útočníkem Maurem Lustrinellim.
Do reprezentace se dostal Zdeněk Grygera během působení ve Spartě. Na snímku při zápase s Žižkovem z roku 2002.
Prosadil se i do sestavy Juventusu Turín. Na snímku v zápase proti Bari
Někdejší reprezentační obránce je v Itálii spokojený, přesto po skončení kariéry plánuje návrat do Česka
12
Fotogalerie
har, spo
Reprezentace
Začít diskusi (0)

Nepijí pivo, nejí knedlíky. To italské fotbalisty šlechtí. Podle někdejšího reprezentačního obránce Zdeňka Grygery ale ujíždějí na jiné věci: coca-cole. Dlouholetý obránce Juventusu Turín v rozhovoru pro Sport Magazín prozradil něco ze stravovacích návyků Italů. I to, jak do sebe musel cpát těstoviny bezprostředně po zápase...

"Italové mají výhodu, že tam nejsou knedlíky a nejsou to ani pivaři. Ani víno fotbalisté příliš nepijí. Zato ujíždějí na cole. Když se v kabině Juventusu slavily narozeniny, byly na stole dvě lahve šampaňského a basa coca-col. Pijou ji na litry," prozradil Zdeněk Grygera.

I když jeho spoluhráči z Juventusu dostali na soustředění od trenéra svolení dát si pivo, prý si většina Italů raději načepovala půllitr coly. "Ale jinak si pitný režim hlídají," doplnil bývalý reprezentant.

Z českého pohledu se jako úplný blázinec může jevit nápad italských lékařů, kteří nutí fotbalisty cpát se těstovinami třeba půl hodiny po těžkém zápasy Ligy mistrů!

"Doktoři nám nařídili společné obědy v tréninkovém centru, protože jsme na oběd většinou odjížděli klidně až dvě hodiny po tréninku," vzpomíná Grygera. "My fotbalisti po tréninku nespěcháme. Dlouhá sprcha, masáže a podobně... Podle doktorů to už bylo pozdě. Říkali, že tělo potřebuje energetický příjem okamžitě po přípravě."

Hráči Juventusu tak mají bezprostředně po tréninku či zápase hned jídlo na stole. V šatně.

"Skončilo utkání, přišli jsme do kabiny, byli jsme ještě v dresu a už nám doktoři nosili těstoviny. Měli jsme speciální cateringové bendy, které držely teplo. V nich bylo jídlo navařené. Těstoviny se jen nandaly do kelímků," vypráví Grygera.

"Hlavně to muselo být rychle. Aby energeticky vyčerpaný organismus dostal hned příjem. Tělo bylo na nule a potřebovalo novou šťávu."

Teď si ale vezměte, že někdo z hráčů neměl sebemenší pomyšlení na jídlo. Vyčerpáním ztratil chuť. Co potom? "Tak musel těstoviny do sebe nacpat na sílu, i když neměl hlad. Jinak by tělo nestihlo v anglickém týdnu do dalšího zápasu zregenerovat," vysvětluje Grygera.

Není pochyb, že podobně se navečeří také italská reprezentace po dnešním zápase v kabině letenského stadionu...

Začít diskuzi

Doporučujeme

Všechny příspěvky z Isport.cz máte již zobrazené.
Vyberte si z nabídky nebo pokračujte na další články z jiných titulů.

Články z jiných titulů