23. dubna 2014 • 14:16

O konci Moyese rozhodl Ferguson! Přitom si ho sám zvolil za nástupce

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sotva před rokem měl nejdůležitější hlas při jmenování svého nástupce, teď rozhodoval o jeho konci. Alex Ferguson, bývalý kouč fotbalistů Manchesteru United, byl během několika měsíců nucen svůj názor na Davida Moyese změnit.  A na tajné nedělní schůzce klíčových mužů United i on určil osud nyní již bývalého trenéra: Moyes musí jít!



"Všichni jsme se shodli na Davidu Moyesovi. Už před patnácti lety jsem ho chtěl jako asistenta. O tom, že má veškeré předpoklady k tomu, aby vedl Manchester United, nemůže být pochyb," takhle krásně hovořil v květnu loňského roku do trenérského důchodu odcházející Alex Ferguson o svém nástupci.

V červenci pak Moyes podepsal v Manchesteru smlouvu na šest let, odsloužil z ní deset měsíců. Nepomohlo ani požehnání muže, který ho pomáhal vybrat. Vlastně víc, než pouze pomáhal. Po šestadvaceti letech, třinácti titulech, dvou vítězstvích v Lize mistrů a hromadě dalších pohárů by si nikdo nedovolil jít proti názoru klubové legendy. Kdyby Ferguson na Moyese neukázal, nemusel by teď rozhodovat o jeho konci.

Ferguson už mu nevěřil, nechtěl čekat do konce sezony

O tom, že za odvoláním neúspěšného Skota stojí i jeho krajan Ferguson, informoval britský deník Daily Mail. Právě ten prozradil schůzku nejužšího vedení a nejdůležitějších osob klubu, ke které došlo v manchesterském hotelu po nedělní porážce United na hřišti Evertonu. Moyesova pozice byla i před tímto neúspěchem kritická, výsledek 0:2 však definitivně ukončil nejen jeho angažmá, ale už i ty nejteoretičtější šance týmu na kvalifikaci do Ligy mistrů.

"Sir Alex začal o svém nástupci pochybovat už před dvěma měsíci. Uvědomil si, že udělal velikou chybu," zmiňuje Daily Mail nejistotu, která musela v klubu během bídné sezony narůstat. Úřadující mistři kvůli bídným výsledkům mohli o obhajobě titulu nanejvýš snít, navíc vypadli ze všech pohárových soutěží. Včetně Ligy mistrů, kde jim hrozil ostudný krach se zřejmě nejslabším týmem vyřazovací části Olympiakosem, ačkoliv vyřazení připravil až Bayern Mnichov.

Obavy o správnost volby kulminovaly v minulých dnech, v úterý ráno klub oznámil, že s novým trenérem ukončil spolupráci. Učinil tak ještě před koncem sezony právě na základě verdiktu z tajné schůzky, kde své NE Moyesově pokračování vedle Fergusona dali také generální ředitel Edward Woodward, bývalý šéf David Gill a další klubová legenda Bobby Charlton. Původní plán vedení přitom počítal s vyhazovem až po skončení zpackaného ročníku.

Sám Moyes však situaci akceptoval a alespoň veřejně nedal žádné osobní zklamání z tohoto rozhodnutí najevo. "Nadále zůstávám vděčný Siru Alexi Fergusonovi za důvěru, kterou mi prokázal, a možnost být manažerem Manchesteru United," sdělil tisku v krátkém prohlášení.

"Zároveň bych rád poděkoval fanouškům, kteří mě během sezony podporovali. Výkony a výsledky neměly úroveň, na kterou je tento klub a jeho příznivci zvyklí či jaké očekávají. Rozumím a sdílím jejich zklamání," dodal Moyes.

Moyese za chyby vyhodili. Ferguson tu svou bude moci napravit

Vedle špatných výsledků však Moyesovi vaz nezlomila pouze nedůvěra shora. Roy Keane, někdejší manchesterský kapitán a klubová ikona, problémy vidí i v hráčském kádru. "Někteří hráči by se měli stydět, protože trenérovi ani trochu nepomohli," zkritizoval výkony fotbalistů United v rozhovoru pro televizní stanici ITV.

"Jistě, sedmé místo je obrovské zklamání a musí za to nést odpovědnost, ale hráči ho vůbec nepodrželi," dodal k Moyesově konci asistent trenéra reprezentace Irska. Stejnou funkci by podle spekulací ostrovního tisku měl Keanovi nabídnout Louis van Gaal, zřejmě nejvýraznější kandidát na uvolněný post. Šéf národního výběru Nizozemska je favoritem sázkových kanceláří, navíc mu po světovém šampionátu končí smlouva.

Pokud se předpovědi médií skutečně naplní, to ukážou teprve následující týdny, ve kterých tým zatím povede nestárnoucí záložník "rudých ďáblů" Ryan Giggs. Jedno je však jisté už teď. Alex Ferguson narozdíl od Davida Moyese dostane šanci chybu napravit.

Navzdory fiasku s nyní již bývalým koučem s ním totiž v Manchesteru United nadále počítají při řešení otázky nového trenéra. Špatnou volbu svého nástupce tak může Ferguson odčinit šťastnějším výběrem.

David Moyes v Manchesteru United skončil. K jeho odvolání přispěl i Alex Ferguson, muž, jenž si jej vybral jako svého nástupce...
David Moyes v Manchesteru United skončil. K jeho odvolání přispěl i Alex Ferguson, muž, jenž si jej vybral jako svého nástupce...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud