Karel Häring
24. dubna 2014 • 04:00

Alibismus i utrácení. ŠEST důvodů, proč Moyes skončil v United

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl navázat na práci Alexe Fergusona, dlouhá léta vést United k dalším triumfům. Místo toho ale David Moyes skončil na Old Trafford už po deseti měsících. Nohy mu podrazily především bídné výsledky, kvůli kterým "Rudí ďáblové" prožívají nejhorší sezonu opd roku 1990. Server iSport.cz nabízí šest hlavních důvodů, proč Moyes musel lavičku slavného klubu opustit.



1. Ztratil respekt hráčů

Když trénujete tým jako Manchester United, nesmí mít hráči pochyby o vašich schopnostech. Musíte jim dát jasně najevo, co chcete hrát, a přimět mužstvo k tomu, aby to přijalo. Tohle Moyes nedokázal. Defenzivní a negativní taktika se hráčům nezamlouvala, stejně tak dlouhé a nudné tréninky. Podle anglických komentátorů se hvězdy často podivovaly i nad složením jedenáctky. A není tajemstvím, že skotský manažer si nepadl do oka například s Robinem van Persiem či Ryanem Giggsem.

2. Vyhodil realizační tým

Možná to zní zvláštně, ale tohle je považováno za Moyesovu první větší chybu. Po svém příchodu na Old Trafford výrazně obměnil realizační tým. Asistenti Sira Alexe Fergusona (Mick Phelan, Rene Meulensteen a Eric Steele) skončili, třebaže byli mezi hráči populární, a hlavně věděli, jak to v týmu funguje. Jejich odchodem byla narušena potřebná kontinuita, ačkoliv United, úřadující mistr, nepotřeboval v létě žádnou revoluci. A nové členy realizačního týmu kabina moc nepřijala.

3. Špatně utrácel

Na hřišti si Moyes nevedl dobře, přešlapy dělal i na přestupovém trhu. V létě se mu nepodařilo přivést žádné z velkých jmen (Bale, Fábregas, Baines), což vyústilo v uspěchaný nákup Marouana Fellainiho na poslední chvíli – a za velké peníze, téměř 900 milionů korun. Ani v zimě si nevedl o moc lépe, ačkoliv podepsal Juana Matu za rekordní sumu. Jenže United chystají v létě roztočit sumu okolo pěti miliard korun na přestupy a vedení nevěří, že by ji Moeys dokázal investovat efektivně.

4. Alibistická prohlášení

Když si na první tiskové konferenci coby trenér úřadujícího mistra postěžujete, že máte v úvodu sezony těžký los, moc plusových bodů nezískáte. Co však dopálilo fanoušky „Red devils“ ještě víc, byla například prohlášení před vzájemným duelem s Liverpoolem (0:3), kdy nesmiřitelného rivala označil za favorita. Z hlediska aktuálního pořadí v tabulce měl částečně pravdu, ale něco takového by Sir Alex nevypustil z úst ani po celodenním pobytu v muzeu mučicích nástrojů.

5. Domácí porážky a debakly

Jestliže v předchozích třech sezonách prohráli Rooney a spol. na Old Trafford jen pětkrát, pod Moyesem stihli tohle číslo překonat už na konci března. A některé kluby dokázaly ukončit své dlouhé série. West Bromwich zvítězil na hřišti United poprvé po 35 letech, Everton po dvaadvaceti. K tomu všemu utrpěli potupné porážky od největších rivalů, tedy Liverpoolu a Manchesteru City, shodně 0:3, a to v rozmezí deseti dnů. I proto jej část fanoušků vyzývala k odvolání už v březnu.

6. Ztráta Ligy mistrů

Vedení klubu se smířilo s tím, že po Fergusonově vládě mohou nastat turbulentnější časy, proto snížilo sezonní cíle. Počítalo s účastí ve čtvrtfi nále LM, což Moyes splnil, zároveň však s umístěním nejhůře do 3. místa, čímž by si United zajistili start v Champions League. Jenže už teď je jisté, že v soutěži budou poprvé po devatenácti letech scházet. A je dost možné, že se Evropě nepředstaví vůbec, což výrazně poškozuje jak image klubu, tak jeho atraktivitu směrem k angažování nových tváří.

David Moyes udílí pokyny Wayneu Rooneymu.
David Moyes udílí pokyny Wayneu Rooneymu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud