Pavel Janega
27. dubna 2014 • 18:05

Kalase chválí po výhře na Liverpoolu: Báječný, úžasný, skvělý

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžký zápas na hřišti Liverpoolu zvládl. Český obránce Tomáš Kalas má za sebou úspěšný debut v Premier League, který navíc okořenil vítězstvím Chelsea 2:0 a návratem do boje o anglický titul. „Báječný, byl báječný,“ hodnotil ho velmi pozitivně i trenér vítězů José Mourinho.



MATCH OVERVIEW LEGACY
27. 4. • 15:05
Liverpool F.C.
Liverpool F.C.
0:2
ONLINE
27. dubna
15:05
Chelsea FC
Chelsea FC
Góly

Domácí:

Hosté: 45+3. Ba, 90+4. Willian

Sestavy

Domácí: Mignolet – Johnson, Škrtel, Sakho, Flanagan (81. Aspas) – Leiva (58. Sturridge), Gerrard (C), Allen – Sterling, Suárez, Coutinho.

Hosté: Schwarzer – Azpilicueta, Ivanović, Kalas, Cole – Salah (60. Willian), Mikel, Lampard (C), Matić, Schürrle (77. Cahill) – Ba (84. Torres).

Náhradníci

Domácí: Jones, Touré, Agger, Cissokho, Alberto, Aspas, Sturridge

Hosté: Hilário, Cahill, van Ginkel, Willian, Ake, Torres, Baker

Karty

Hosté: Salah, Lampard, Cole, Torres

Rozhodčí

Atkinson – Kirkup, Child

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Mourinho už s předstihem oznámil, že některé hráče nechá v nedělním šlágru odpočívat kvůli odvetnému semifinálovému utkání Ligy mistrů s Atlétikem Madrid. A tak se Tomáš Kalas vůbec poprvé objevil v sestavě při ostrém zápase.

"Že budu hrát mě překvapilo. Mourinho se jen v žertu zeptal nejzkušenějších hráčů, proti komu oni debutovali v Premier League. Kluci si vzpomínali na různé kluby a mně pak Mourinho povídá: No a ty budeš hrát napoprvé s Liverpoolem," směje se Kalas.

Jeho start byl ostře sledovaný britskými médii. Režie televizní stanice Sky Sports jej několikrát zabrala v detailním záběru, fanoušci komentovali každý jeho dotyk s míčem na sociálních sítích.

Výsledek? Vedle Branislava Ivanoviče, s nímž utvořil stoperskou dvojici, obstál na jedničku. Úkol zabránit Suárezovi a spol. ve vstřelení gólu vyšel. A co víc – Chelsea porazila Liverpool 2:0.

VIDEO: Chelsea zaskočila Liverpool


Kalas se dostal do tempa hned v úvodu utkání, kdy dobře načasovaným skluzem ukončil únik Raheema Sterlinga. "Byl to od něj vážně skvělý obranný zákrok," pochválil českého obránce Gary Neville, jenž šlágr spolukomentovat. "Vyřešil to ideálně, Sterling byl zastaven," doplnila legenda Manchesteru United.

To dodalo Kalasovi potřebné sebevědomí pro další minuty, kdy snadno odstavil od míče nejlepšího střelce Premier League Luise Suáreze. A zabránil Stevenu Gerrardovi, aby se jeho prudká střela dostala k brankáři Marku Schwarzerovi.

Z chyby liverpoolského kapitána Stevena Gerrarda vytěžila Chelsea gólFoto EPA

"Do utkání zkrátka vstoupil impozantně," hodnotili jeho výkon redaktoři britského deníku The Sun. A postupně se přidávali další. "Kalas byl excelentní!" řekl stručně John Hartson, bývalý útočník Celtiku.

Český reprezentant zkrátka příjemně překvapil všechny diváky. A ještě víc by je uchvátil, kdyby se mu před přestávkou podařilo vstřelit gól. Při rohovém kopu se perfektně uvolnil, ale balon jen lehce líznul. "To byla velká šance," podotkl Neville.

Ve druhém poločase se Kalas připletl ke kontroverznímu momentu, alespoň z pohledu Liverpoolu. Po čistém souboji se Sterlingem, který upadl, se domácí dožadovali pokutového kopu. Kalas ihned ukázal prstem, že se o faul nejednalo a stejný názor měl naštěstí pro Chelsea i rozhodčí.

Jediný slabší moment ze strany Kalase tak nastal ještě před přestávkou, kdy pozdě zareagoval na přihrávku Liverpoolu letící kolem něj. Celá akce měla ale jiného viníka, brejk nabídl soupeři špatnou rozehrávkou Ashley Cole. Tak či tak, útok "reds" vyšel do ztracena.

V závěru utkání při vedení 1:0 se již Chelsea uchýlila k organizované obraně seřazené před vlastní šestnáctkou. Úkol byl jasný: hlavně nedostat gól. To se Mourinhově družině se třemi stopery (na hřiště přišel Cahill) povedlo. A navrch přidala druhou branku.

„Vyhrál lepší tým, to je můj názor. Neudělali jsme žádnou chybu. Každý hráč byl dnes vynikající,“ zhodnotil utkání Mourinho.

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard se podepsal pod prvním gólem Chelsea
Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard se podepsal pod prvním gólem Chelsea

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud