1. srpna 2017 • 11:14

Vyhaslý megatalent Adu to zkouší v Polsku. Přiletěl a kouč ho uzemnil

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete si ještě jméno Freddy Adu? Nevysoký útočník vletěl do americké MLS jako velká voda, první branku si připsal už v pouhých 14 letech a prorokovala se mu velká budoucnost. Jenže to bylo před 14 lety, Adu mezitím paběrkoval po klubech různě po světě a nikde díru do světa neudělal. Teď se snaží znovu nakopnout kariéru v Polsku, kde je na testech. Ačkoli trenér, který jej dost možná bude vést, je proti.



Dnes osmadvacetiletý Adu se poprvé vydal na zkušenou do Evropy už v osmnácti, když si jej vybrala Benfica Lisabon. V Portugalsku mu ale pšenka nekvetla a za čtyři roky stihl stejný počet hostování. Monako, Belenenses, řecký Aris, turecký Rizespor, ti všichni dali ofenzivnímu talentu šanci, Freddy ale během čtyř sezon nastřílel mizerných šest gólů.

A tak začalo období cestování. Adu se v roce 2011 se svěšenou hlavou vrátil do MLS, když podepsal s Philadelphií. Ta mu dva roky nato dovolila odejít do brazilského týmu Bahia, ten jej ale po půl roce propustil. Pohasínající hvězdička se musela spokojit s testy, v nizozemském Alkmaaru i norském Stabaeku mu ale ukázali dveře, a tak přišlo angažmá v Srbsku. 

Za tamní Jagodinu ale Freddy Adu odehrál jediný zápas, než rozvázal smlouvu a přes krátkou štaci ve Finsku, kde musel hrát i za rezervu ve čtvrté lize, se vrátil zpět do Spojených států. V Tampě Bay vydržel dva roky, gólově se ale neprosadil ani jednou, a v létě se tak musel opět stěhovat.

Původně to vypadalo na setrvání v USA, testy v Portlandu ale nevyšly. Zatím poslední klub, který po Aduovi sáhnul, je Sandecja Nowy Sacz, nováček polské Ekstraklasy, za který hraje i český obránce a stříbrný medailista z MS dvacítek v roce 2007 Lukáš Kubáň.

Osmadvacetiletý rodák z Ghany, který sedmnáctkrát reprezentoval Spojené státy, rozdával na testech v Polsku úsměvy na všechny strany a fotil se s fanoušky. Problémem ale je, že ne všichni ho v klubu vítají tak, jako jeho příznivci. Proti je například trenér Radoslaw Mroczkowski.

"O tom, že ho zkoušíme, jsem se dozvěděl z internetu. Slyšel jsem, že ho někdo vyzvedl na letišti. Nebyl to můj nápad, nejsem ten člověk, který v týmu chtěl Freddyho Adua," nebral si servítky 49letý kouč. "Nikdo to se mnou nekonzultoval, je to neakceptovatelné. Tenhle klub je k smíchu, místo toho, aby rozumně budoval tým, jen nakupuje staré vysavače," stěžoval si na vedení týmu, který trénuje.

"Co uděláme, až přijde na trénink? Možná si s ním plácnu a dám si s ním kafe. Ale pak ať si ho testuje ten, kdo ho pozval," odsekl polský kouč. Vypadá to tak, že Nowy Sacz nebude tím vyvoleným místem, kde muž, kterému dříve přezdívali "nový Pelé", nastartuje svou kariéru.

Freddy Adu při představení ve finském klubu Kuopion Palloseura
Freddy Adu při představení ve finském klubu Kuopion Palloseura

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud