Stanislav Hrabě
16. října 2014 • 04:00

Muž, který změnil fotbal, prosí o pomoc. Bosman žije z podpory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vytáhl jsem vás z otroctví, tak mi pomožte! To vzkazuje belgický fotbalista Jean-Marc Bosman syndikátu profesionálních fotbalistů FIFpro. Muži, který v roce 1995 převrátil přestupový řád a umožnil hráčům po skončení smlouvy odcházet kamkoli zadarmo, bude 30. října 50 let, ale slavit nejspíš nebude. Momentálně žije ze sociálních dávek a hledá finanční zdroje, kde se dá. Je přesvědčen, že by se na něj měli složit fotbalisté, kteří z jeho případu profitují.



Žebrat původně nechtěl, nechal vytisknout mnoho triček se svou podobenkou, které si měli podle plánu fotbalisté vydělávající miliony kupovat. Prodal ovšem jen jedno – synovi svého právníka.

Přitom v této akci viděl zdroj obživy. Po skončení kariéry, která nebyla sportovně příliš úspěšná a proslavil se jen tím, že prolomil přestupová pravidla, upadl do depresí a alkoholismu.

Jean-Marc Bosman se svými právníky v roce 1995, kdy se mu podařilo změnit pravidla v přestupové politice.
Jean-Marc Bosman se svými právníky v roce 1995, kdy se mu podařilo změnit pravidla v přestupové politice.

Loni byl dokonce odsouzen na rok do vězení za napadení své přítelkyně, když mu odmítla podat alkohol. Finančně nyní vysloveně strádá, musel prodat dům i auto. Žije na předměstí Lutychu jen ze sociálních dávek ve výši 600 eur měsíčně (asi 16,5 tisíce kč).

Je přesvědčen, že by mu v nouzi měli pomoci lidé, kteří z jeho případu nejvíce profitovali – fotbalisté vydělávající miliony. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud