9. května 2016 • 11:42

Židlický: Za Islanders už hrát nebudu. Možná mu zavolají z MS

Autor: mto, Nový Čas, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už po pěti zápasech 2. kola play off se hokejisté New York Islanders dozvěděli, že jejich cesta v boji o slavnou trofej končí. Hráči Tampy Bay byli příliš silným soupeřem a po výhře 4:0 v nedělním zápase jsou to loňští finalisté, kdo slaví postup, když ukončili sérii poměrem 4:1 na zápasy. V dresu poražených se s ročníkem loučí i devětatřicetiletý český obránce Marek Židlický. Ten teď bude přemýšlet, jak naloží s dalšími životními kroky. Oslovit se ho možná pokusí i vedení reprezentace z probíhajícího mistrovství světa.



Už před startem této sezony neměl jasno. Nevěděl, jestli ještě s hokejem chce pokračovat a jestli ano, rozhodně se chtěl kvůli rodině držet na východní části Spojených států. Nakonec se startem přípravných zápasů na nový ročník podepsal roční kontrakt s NY Islanders.

Neodehrál každý zápas, ale mladé obraně dodával zkušenosti svou klidnou rozehrávkou a stále přesnou a tvrdou střelou. Ve vyřazovací části pak naskočil do pěti z jedenácti duelů, poslední dvě prohrané bitvy s Lightning ale vynechal a jasně pojmenoval, proč jeho tým nepostoupil do dalšího kola.

"Za stavu 1:1 jsme hráli dva zápasy doma a oba jsme prohráli v prodloužení, a to nás srazilo na kolena," řekl Židlický . "No, a v posledním utkání už Tampa byla lepší," připomněl nedělní porážku 0:4.

Jeho posledním zápasem bylo tedy utkání číslo tři hrané 5. května. Jestli šlo pouze o poslední zápas sezony, či přímo kariéry, zatím není jasné. "Za Islanders už ale určitě hrát nebudu," svěřil se.

Není vyloučené, že dostane nabídku, aby posílil českou reprezentaci na světovém šampionátu. "Zatím jsme se nespojili, ale zvažujeme to," uvedl asistent Josef Jandač po pondělním rozbruslení.

Využil by jí Židlický? To je velký otazník. Ve svém věku patřil letos mezi nejstarší pětici hráčů v celé lize a v prvním kole se utkal s Floridou s ještě starším Jaromírem Jágrem . "Toho už teď potkám tak možná na Kladně, nebo na tréninku," dodal s úsměvem.

VIDEO: Sestřih 5. utkání mezi Tampou a NY Islanders

Marek Židlický byl do NHL draftován v 6. kole v roce 2001 týmem New York Rangers, ale ve slavném mužstvu si zahrát nestihl, během trejdu totiž zamířil do Nashvillu. Tam hned v první sezoně zazářil třiapadesáti body (14+39) a tuto metu už později nikdy nepřekonal, i když kvalitních ročníků přidal ještě mnoho.

"Na to místo, kde se začíná, se nezapomíná, takže Nashville ve mně určitě nechal nejvíc. Nemůžu říct, že nějaký tým by byl něčím jedinečný, všechny měly něco a z každého jsem si něco vzal," vykládal bek, který hrál postupně za Nashville, Minnesotu, New Jersey, Detroit a Islanders.

Na mistra světa z roku 2005 teď čeká sledování světového šampionátu a podle jeho slov také odpočinek. Vrátí se ještě na zámořská kluziště?

Marek Židlický se snaží zastavit útok Ryana Callahana
Marek Židlický se snaží zastavit útok Ryana Callahana

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud