18. prosince 2014 • 21:00

Kolaps! Češi vedli o tři góly, přesto se Švédskem prohráli 4:6

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté prohráli v úvodním utkání Channel One Cupu v pražské O2 areně před 16.348 diváky se Švédskem 4:6. Nepřipsali si tak ani na čtvrtý pokus první výhru v sezoně, přestože vedli už 3:0 a pak ještě 4:3. Pro svěřence trenéra Vladimíra Růžičky pokračuje druhý díl Euro Hockey Tour v Soči sobotním duelem s Finskem a nedělním s Ruskem.



"Hráli jsme třicet minut dobře a pak třicet minut katastrofa. Je to zklamání. Když si člověk zahraje před plnou O2 arenou, lidi udělali všechno, co mohli, aby nás podrželi. Za stavu 3:0 by to tak zkušený tým, jaký máme, měl udržet. Dostat ještě šest gólů doma, to je katastrofa," prohlásil obránce Ondřej Němec.

Před utkáním byl oceněn bývalý brankář Dominik Hašek, který byl před měsícem uveden do hokejové Síně slávy v Torontu. Sám pak jako předseda návrhové komise Síně slávy ČSLH přihlížel poctě novým členům Janu Havlovi, Františku Ševčíkovi, Ladislavu Šmídovi staršímu a in memoriam Luďku Brábníkovi. V první přestávce se také fanouškům ve zcela zaplněné O2 areně představili poprvé maskoti domácího mistrovství světa v Praze a Ostravě, králíci Bob a Bobek.

Smrtelných 74 sekund zabilo českou reprezentaci
Video se připravuje ...

Úvod duelu patřil Švédsku. Hned v úvodní minutě po přihrávce Janmarka-Nyléna byl sám u levé tyče Lundqvist, ale přikopl si puk mimo branku. Pak se postupně ocitl ve třech šancích Möller, proti němuž dvakrát zasáhl Francouz a jednou útočník Kazaně minul. První velkou možnost domácích mezitím vytvořil v šesté minutě Klepiš pro Horáka, který ale Nilssona neprostřelil.

Růžičkův výběr se ubránil při Kolářově vyloučení a ve 14. minutě během 52 vteřin dvakrát udeřil. Nejdříve Jan Kovář po rychlém přechodu do útoku prostřelil švédského gólmana pod vyrážečku, pak po střele debutanta Horáka od modré čáry dorážel z otočky Birner a připsal si v 10. startu premiérovou reprezentační trefu.

Na úvod druhého dějství odolali Češi při trestu Klepiše, který ve 24. minutě ideálně uvolnil Červenku, jenž zvýšil na 3:0. Kouč Marts si vybral oddechový čas, ale další šance měli Zaťovič a Valský. Švédové se ubránili i při trestu Rahimiho a po polovině utkání bleskově během 74 vteřin smazali ztrátu.

Nejdříve využil obránce Hersley Francouzova zakrytého výhledu a zamířil od modré přesně do pravého horního rohu. Pak tentýž hráč na levé straně přešel přes Krajíčka a bekhendem zavěsil pod horní tyč. Při Červenkově trestu opět přes clonu překonal Francouze další zadák Fransson a i Češi si vybrali oddechový čas. Další pokus vyslal ještě Kronwall.

V 35. minutě při Franssonově vyloučení sestřelil zákrokem na hlavu Rahimi Klepiše a strhla se potyčka. Rahimi byl vyloučen na pět minut a do konce utkání, mstící se kapitán Smoleňák dostal desetiminutový trest. Sedmivteřinovou přesilovku pět na tři bleskově využil ránou od modré čáry Němec, ale v pokračující výhodě se už Češi neprosadili. Naopak Francouz musel řešit několik situací, zahrozili hlavně Ryno a Ridderwall.

Zvýšit mohl ve 42. minutě Valský, ale nezamířil přesně. Vzápětí se radovali Švédové, když Fransson objel branku a stejně jako Hersley si připsal druhou trefu v utkání. Po šancích na obou stranách rozhodl pět minut před koncem Janmark-Nylén, který z úhlu překvapil Francouze střelou mezi betony. Český gólman si levou nohou puk srazil do branky.

"Hodně mě to mrzí, protože jsem šel celou dobu s tím hráčem, on vystřelil z velkého úhlu. Já jak jsem schovával tu nohu, aby se přesně tohle nestalo, tak mi to tam trefil," prohlásil Pavel Francouz. Po další chybné rozehrávce v obranném pásmu se mezi kruhy prosadil k zakončení Johnson a potvrdil výhru lídra Euro Hockey Tour.

Na konci zápasu odstoupil ze hry útočník Roman Červenka. "Uvidíme, jak na tom bude. Má natažený sval a možná už ani hrát nebude," doplnil kouč Vladimír Růžička.

ČR - Švédsko 4:6 (2:0, 2:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 14. Jan Kovář (Radil, Zaťovič), 14. Birner (Horák), 24. Červenka (Klepiš, Zámorský), 36. Němec (Krajíček, Červenka) - 31. Hersley (Omark, Jimmie Ericsson), 31. Hersley (Petersson), 32. Fransson (Omark, Möller), 44. Fransson (Omark, Jimmie Ericcsson), 55. Janmark-Nylén (Junland), 57. A. Johnson (Sjögren). Rozhodčí: Boman, Levonen (oba Fin.) - Lhotský, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 4:2, navíc Smoleňák 10 min. - Rahimi 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 16.348.

ČR: Francouz - Němec, Kolář II, Krajíček, Vitásek, Zámorský, Polášek, Pláněk, Kempný - Klepiš, Sobotka, Červenka - Birner, Horák, Smoleňák - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Řepík, Filippi, Valský. Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Nilsson - Gustafsson, S. Kronwall, Hersley, Fransson, Junland, Rahimi, Burström - Rödin, Sjögren, Ullström - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Ridderwall - Möller, Jimmie Ericsson, Omark - Petersson, Ryno, Thörnberg - od 41. navíc A. Johnson, Thuresson. Trenéři: Pär Marts a Peter Popovic.

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 12. • 18:30
Česká republika
Česká republika
4:6
ONLINE
18. prosince
18:30
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 13:04. Jan Kovář, 13:56. Birner, 23:26. Červenka, 35:21. Němec

Hosté: 30:17. Hersley, 30:33. Hersley, 31:31. Fransson, 43:17. Fransson, 54:56. Janmark-Nylén, 56:15. Johnson

Sestavy

Domácí: Francouz (Jakub Kovář) – Kolář, Němec, Vitásek, Krajíček, Polášek, Zámorský, Kempný, Pláněk – Klepiš, Sobotka, Červenka – Birner, Smoleňák, Horák – Zaťovič, Jan Kovář, Radil – Valský, Filippi, Řepík

Hosté: Nilsson (Karlsson) – Hersley, Fransson, Gustafsson, Kronwall, Junland, Rahimi, Burström – Omark, Ericsson, Möller – Thörnberg, Ryno, Petersson – Ullström, Sjögren, Rödin – Ridderwall, Lundqvist, Janmark-Nylén – Thuresson

Rozhodčí

Boman, Levonen – Lhotský, Suchánek

Stadion

O2 Arena, Praha

Návštěva

16 348 diváků

Česká republika - Švédsko (18:30)

Utkání se Švédskem odchytal brankář Francouz
Utkání se Švédskem odchytal brankář Francouz

Z V VP PP P Skóre B

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud