25. května 2015 • 10:16

Šéf hráčské asociace: Hokejisté jsou otroky a mládež musí mlčet!

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po euforii z domácího šampionátu opět vypluly na povrch problémy českého hokeje. Ať už jde o mládež či kauzu kolem trenéra Vladimíra Růžičky. Prohlášení vydala i Česká asociace hokejistů (CAIHP), která se opřela do českého svazu.



Asociace reagovala na diskuzi čtvrtečního pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou, který byl na téma: ‚je český sport jen pro bohaté?‘

„Myslím, že ani pozitivní ohlasy na organizačně velmi úspěšně zvládnuté mistrovství světa pořádané v Praze a Ostravě by nemělo odsunout do pozadí řešení dlouhodobě přetrvávajících a v televizní debatě jednoznačně pojmenovaných nedostatků, které současný český hokej trápí. O to více nás mrzí, že se těmito problémy, přes již dvouletou snahu CAIHP, nechtějí odpovědní funkcionáři Českého svazu ledního hokeje a Asociace profesionálních klubů zabývat s patřičnou vážností,“ uvedl za výkonný výbor asociace její předseda Marek Černošek.

Podle něj svaz a Asociace profesionálních klubů jen oddalují problémy, které český hokej má. „To bohužel vede ke stále větší nespokojenosti všech zúčastněných stran kromě samotných ČSLH, APK a BPA, které se stále tváří, že extraliga je jejich privátní byznys, do něhož nikomu nic není. Samotní profesionální hráči v něm pouze statují, ale bez nich by přitom hokej nebyl. Ani bez mládeže hokej v budoucnu nebude a bez podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se také neobejdeme,“ dodal Černošek, který v diskuzi vyzdvihl přínos Luďka Bukače.

Černoškovi se nelíbí hlavně znění profesionálních hráčských smluv a tabulkové odstupné v mládeži. „Profesionální hokejisté jsou maximálně znevýhodněni zcela nevyváženou hráčskou smlouvou, kvůli které jsou v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva, což se týká opět i profesionálních hráčů, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se musí téměř obhajovat, když hovoří o výši finančních subvencí do hokeje, která je podle citace pana Krále k smíchu.“

Po svazu by navíc hráčská asociace čekala větší transparentnost. „Proč například svaz transparentně neukáže, jak je nakládáno s příspěvky a dotacemi z veřejných peněz i s penězi sponzorů? Jakým dílem z nich je podporována svazem mládež? Kolik přispívá BPA na chod extraligy. Jak využívá BPA finanční prostředky za absolutní exkluzivitu k osobnostním právům profesionálních hráčů (díky již zmiňované hráčské smlouvě), což je světový unikát stejně jako Přestupní a Registrační řád ČSLH (přestupní tabulky)?“ vyptává se Černošek.

„Je nejvyšší čas současnou situaci razantně řešit a trvat na dosažení změn. Jinak se může stát, že náš národní sport utrpí ránu, ze které se bude kvůli přístupu ČSLH roky léčit,“ uzavřel předseda hráčské asociace Černošek.

Prohlášení České asociace hokejistů

Výkonný výbor České asociace hokejistů (CAIHP), veden snahou o další rozvoj hokeje v České republice, a to jak výkonnostního (profesionální na úrovni TELH a 1. ligy), tak mládežnického, se musí vrátit a reagovat na diskusi, která proběhla v rámci televizního pořadu České televize "Máte slovo" ze dne 21. 5. 2015. Tématem moderátorky Michaely Jílkové byla problematika financování sportu a korupční prostředí v mládežnickém hokeji. Oficiální prohlášení činí z pověření výkonného výboru CAIHP jeho předseda Marek Černošek, bývalý dlouholetý extraligový hráč.

„Myslím, že ani pozitivní ohlasy na organizačně velmi úspěšně zvládnuté mistrovství světa pořádané v Praze a Ostravě by nemělo odsunout do pozadí řešení dlouhodobě přetrvávajících a v televizní debatě jednoznačně pojmenovaných nedostatků, které současný český hokej trápí. O to více nás mrzí, že se těmito problémy, přes již dvouletou snahu CAIHP, nechtějí odpovědní funkcionáři Českého svazu ledního hokeje a Asociace profesionálních klubů zabývat s patřičnou vážností.

Chci podotknout, že obrovským přínosem ve zmiňované televizní debatě byla jednoznačně přítomnost dr. Luďka Bukače. Velká trenérská osobnost a člověk, který má o českém hokeji obrovský přehled a hokeji rozumí jako málokdo z nás, se minulý čtvrtek několikrát ostře pustil do vedení českého hokeje. V pořadu se mimo jiné vyjádřil i ke kauze kolem Vladimíra Růžičky a Miroslava Palaščáka: ´Tady nejde o ojedinělý případ. Tady vládne korupce, trenéři se nechovají férově, rodiče se nechovají férově. A výsledkem je, že ve dvaceti letech máme drzé nespokojené fracky, kteří jsou zklamaní z toho, že se jim nepovedlo dosáhnout toho, o čem v dětství snili. Dokud nezměníme uvažování, že sport jde ruku v ruce s výchovou, nezmění se to.´

Naší snahou není řešit zásadní problémy skrze média a veřejnost, ale asi není jiné cesty. CAIHP se už druhým rokem snaží jednáním s Českým svazem ledního hokeje a prostřednictvím Hráčské komise na tyto problémy poukázat a aktivním přístupem najít řešení. Bohužel zatím marně.

Výsledkem současných jednání jsou částečná a neúplná řešení, která stávající poměry v českém hokeji nevyřeší. ČSLH a APK svým přístupem pouze oddalují problémy, které se kumulují. To bohužel vede ke stále větší nespokojenosti všech zúčastněných stran kromě samotných ČSLH, APK a BPA, které se stále tváří, že extraliga je jejich privátní byznys, do něhož nikomu nic není. Samotní profesionální hráči v něm pouze statují, ale bez nich by přitom hokej nebyl. Ani bez mládeže hokej v budoucnu nebude a bez podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se také neobejdeme.

Profesionální hokejisté jsou maximálně znevýhodněni zcela nevyváženou hráčskou smlouvou, kvůli které jsou v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva, což se týká opět i profesionálních hráčů, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se musí téměř obhajovat, když hovoří o výši finančních subvencí do hokeje, která je podle citace pana Krále k smíchu.

Proč například svaz transparentně neukáže, jak je nakládáno s příspěvky a dotacemi z veřejných peněz i s penězi sponzorů? Jakým dílem z nich je podporována svazem mládež? Kolik přispívá BPA na chod extraligy. Jak využívá BPA finanční prostředky za absolutní exkluzivitu k osobnostním právům profesionálních hráčů (díky již zmiňované hráčské smlouvě), což je světový unikát stejně jako Přestupní a Registrační řád ČSLH (přestupní tabulky)?

Stojím si za tím, že jsem byl toto prohlášení nucen vydat a podělit se o snahách hráčské asociace s veřejností a všemi, kterým na českém hokeji záleží. Je nejvyšší čas současnou situaci razantně řešit a trvat na dosažení změn. Jinak se může stát, že náš národní sport utrpí ránu, ze které se bude kvůli přístupu ČSLH roky léčit.“

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud