29. července 2014 • 19:44

Staňa: Těším se na atmosféru, jak chce každý proti Spartě uspět

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jednou z nejvýraznějších posil hokejové Sparty během letní přestávky se stal zkušený slovenský gólman Rastislav Staňa. Má plnit roli týmové jedničky, tedy postu, který je i s ohledem na velká jména, jež se v brankovišti Pražanů v klubové historii objevila, ostře sledovaný. Staňa se ale tohoto tlaku neobává a dobrými výkony chce zabojovat o start na mistrovství světa v příštím roce.


Čtyřiatřicetiletý gólman působil od roku 2008 v Kontinentální lize, během ledna však trochu nečekaně skončil v moskevském CSKA a přesunul se do Košic. "Působil jsem v KHL už delší dobu a i z rodinných důvodů kvůli cestování jsem si hledal něco v Evropě. Když přišla nabídka ze Sparty, navíc s vidinou účasti v Lize mistrů, bylo to pro mě zajímavé," řekl Staňa v rozhovoru s novináři.

Ať prý přijde kamkoliv, chce dosáhnout těch nejvyšších met. "A o Spartě to platí každý rok - Sparta má vždy jen ty nejvyšší cíle," připomněl Staňa. "Těším se i na tu atmosféru, jak se každý chce na Spartu vytáhnout. Budeme to mít těžké, ale o to více vám ten hokej chutná a o to lépe se hraje, když je to v dobré atmosféře," přemítal Staňa.

Vysokých nároků od fanoušků a velkých očekávání z různých stran se nijak nebojí. "To k tomu patří. Dokud budu podávat dobré výkony, nemám se čeho obávat. A když budou špatné, je na vás tlak úplně kdekoliv a v jakémkoliv mužstvu," domnívá se Staňa.

Pozitivem jsou pro něho vzpomínky na minulost. Na ledě Sparty chytal loni proti Lvu, prostředí haly by mu mohlo sedět. "Vzpomněl jsem si na to, že mám na zdejší prostředí jen dobré vzpomínky. Před rokem jsme proti Lvu vyhráli v play off 4:0 na zápasy a já jen doufám, že to bude platit i dál. Chci na ty pěkné vzpomínky navázat," přeje si Staňa, jenž vychytal Lvy pak ještě v polovině října.

Neočekává, že by mu přechod do nového prostředí měl činit větší potíže. "Každá liga je specifická a zpočátku si budu muset zvyknout na ten styl tady, ale už jsem dostatečně oťukaný. I když začátek nebude jednoduchý, chytal jsem v zámoří, v Rusku, ve Švédsku i na Slovensku, takže by neměl být problém," konstatoval Staňa.

Některé z nových spoluhráčů navíc už delší dobu zná. "V klubu jsme nebyl s nikým, ale proti některým hráčům jsem hrál a Slováky tu znám všechny. Jsem za to rád, že tu jsou, i když problém s jazykovou bariérou tu není. Takhle alespoň nehrozí, že bych zapomněl slovenštinu," smál se mistr světa z roku 2002, jenž se mihl i v NHL.

Motivací navíc pro něho bude možnost návratu do reprezentace, příští MS uspořádají společně Praha a Ostrava. "To mám samozřejmě v hlavě, protože má reprezentační kariéra ještě není uzavřená. Je to velké lákadlo a chci se o to místo v týmu poprat," vyhlásil odhodlaně Staňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud