17. září 2014 • 14:03

Kostnerová musí vypovídat o dopingu bývalého partnera Schwazera

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Italská krasobruslařská hvězda Carolina Kostnerová bude muset vypovídat před komisí národního olympijského výboru (CONI) o své roli při dopingových praktikách, kterých se dopouštěl její bývalý partner Alex Schwazer. Olympijský vítěz v chůzi z Pekingu 2008 byl před dvěma lety pozitivně testován na EPO a ukončil kariéru.


Bronzová olympijská medailistka ze Soči a bývalá mistryně světa Kostnerová měla vypovídat už tento pátek, ale omluvila se kvůli tomu, že se musí zúčastnit akce ve Veroně. "Caroline už v říjnu vypovídala na státním zastupitelství v Bolzanu a řekla pravdu. Totéž zopakuje CONI," řekla krasobruslařčina manažerka Giulia Manciniová.

Doping je v Itálii trestným činem a státní zastupitelství v Bolzanu odhalilo sít lidí, kteří Schwazerovi pomáhali. Spolu se samotným atletem jsou vyšetřováni dva lékaři a jeden funkcionář Italské atletické federace.

Podle médií Kostnerová loni vyšetřovatelům přiznala, že v červenci roku 2012 pomohla Schwazerovi vyhnout se nehlášené dopingové kontrole. Také údajně vypověděla, že Schwazer někdy spával celou noc s maskou na obličeji připojenou k bílému stroji a ona že musela mít na uších sluchátka, aby ji nerušil jeho zvuk.

Vyšetřovatelé slavného chodce podezřívali, že užíval zakázané techniky už před olympijskými hrami v roce 2008. Před dvěma lety Schwazer doping přiznal, tvrdil však, že v Pekingu vyhrál závod na 50 km čistě. Nyní devětadvacetiletý atlet je v trestu do ledna 2016, nicméně bezprostředně po dopingovém nálezu ukončil kariéru.

Jeho bývalá přítelkyně Kostnerová po zisku bronzu v Soči oznámila, že v poolympijské sezoně soutěžit nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud