18. září 2014 • 22:06

Sosenka: Voigt mě trošku zklamal, možná na rekord opět zaútočím

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český cyklista Ondřej Sosenka přijal zprávu o překonání svého maxima v hodinovce (49,700 km) s ledovým klidem. Dopředu očekával, že o rekord z roku 2005 přijde. Nový rekordman Jens Voigt z Německa ho výkonem naopak zklamal. Čekal, že bude překonán o více než 1415 metrů. Osmatřicetiletý český jezdec připustil, že se možná pokusí dobýt rekord zpátky.


"Sledoval jsem ten dnešní Voigtův pokus, hlavně zpočátku docela bedlivě. Byla to hezká show s hodně diváky, ale přiznám se, že Jens mě trošičku tím svým výkonem zklamal. Možná udělal nějakou chybu v přípravě, ale předpokládal jsem, že 52 až 53 kilometrů zajede," řekl ČTK Sosenka.

O tom, že rekord padne, byl přesvědčený zejména s ohledem na podmínky, které měl Voigt k dispozici. Zejména kvůli kolu, které mohl třiačtyřicetiletý Němec využít. Mezinárodní cyklistická federace UCI opět po letech svolila k možnosti využít speciál, byť s parametry pro stíhačské disciplíny na dráze. Sosenka jel však na klasickém kole.

"Je to neporovnatelné, opravdu hodně velký rozdíl," uvedl Sosenka. "Zadní kolo s diskem, jinak posazená řídítka, profilové trubky... I proto jsem čekal, že Voigt pojede lépe. Chris Boardman ujel na takovém kole o více než pět kilometrů více," vysvětlil Sosenka, jemuž UCI narušila svým rozhodnutím plány na vylepšení vlastního rekordního zápisu.

"Zpočátku jsem z toho byl zklamaný," netajil Sosenka. "Já se připravoval, že svůj výkon zkusím vylepšit, ale tím, že UCI změnila ta pravidla, udělali nám škrt přes rozpočet," dodal Sosenka.

Pocit zklamání ho však přepadl bez ohledu na to, že zrovna on je rekordmanem. "Vše je podřízené tomu, aby šel vývoj dopředu, to je zřejmé. Ale trošku si tím protiřečí, protože to tehdy zakázali jen proto, že kola pak působí jako kosmos. Ale samotná UCI na mě občas působí jako Kocourkov, když připomenu biologické pasy a podobně. Jsou tam různé interní války, samotní sportovci a výkony se pak často dostávají do pozadí," zlobil se Sosenka.

Právě proto si chce pokus o rekord, o který by usiloval na upraveném kole, ještě dobře promyslet. "Láká mě to, pořád s tím koketuju. Mám i šikovnou firmu, s níž pracujeme na vývoji rámu. Chtěl bych to zkusit, ale teprve uvidíme, jak se definitivně rozhodnu. Troufnu si však tvrdit, že na ten Jensův rekord bych nepotřeboval nijak extrémně dlouhou speciální přípravu," podotkl Sosenka.

A jeho prognóza, jak dlouho Voigtův rekord vydrží, než bude opět překonán? "Cancellara s Wigginsem přijdou na scénu až příští rok, tam podle mého odhadu padne 54 až 55 kilometrů. Myslím, že teď by to mohl pokořit i závodník průměrné výkonnosti z profi pelotonu, může to být i motivace pro závodníky druhé. A tím, že Cancellara s Wigginsem patrně pojedou až příští rok, to teď láká i mě," uzavřel Sosenka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud