28. ledna 2015 • 14:48

WADA: Sportovci nesmějí pracovat s trenéry potrestanými za doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Spolupráce s trenéry a dalšími lidmi, jejichž jméno bylo v minulosti spojováno s dopingem, může přijít od letoška sportovce draho. Podle nového kodexu Světové antidopingové agentury WADA, který vstoupil v platnost 1. ledna, jim za to v určitých případech hrozí trest.


"Podle našich zkušeností je jen minimum sportovců, kteří užívají dopingové látky záměrně a samostatně. Takřka vždy je do toho zapleten ještě někdo další. Proto jsou do kodexu zaneseny zvláštní podmínky," řekl předseda WADA Craig Reedie na konferenci WADA se zástupci farmaceutických společností.

V tréninkovém týmu profesionálního sportovce nesmí být podle nového kodexu nikdo, kdo byl v posledních šesti letech trestním nebo sportovním soudem odsouzen v souvislosti s dopingem. Klauzule o "zakázaném spojení" se nebude uplatňovat jen v případě okolností, kterým se sportovec nemůže vyhnout, například ve vztahu rodiče-dítě nebo manželských párů. "Bude těžké toto pravidlo uplatňovat, ale WADA věří, že je prospěšné," dodal Reedie.

Změny v kodexu jsou reakcí na podezření na systematický doping v ruském sportu. Podle některých informací zakázané látky závodníkům obstarávají právě jejich trenéři.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud