27. února 2015 • 11:32

V maratonech běžců bude na MS rozhodovat i strategie výměny lyží

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Běžce na lyžích čekají o víkendu na mistrovství světa ve Falunu dva závěrečné závody. Pro české jedničky Lukáše Bauera i Evu Vrabcovou-Nývltovou jsou maratony hlavními distancemi, na kterých chtějí uspět. K tomu budou potřebovat i pomoc servisu v přípravě lyží.


V roli šéfa servisu českých běžců působí dlouhá léta Jan Pešina a Bauerovým osobním servismanem je druhou sezonu Vít Zahula. "Na výběru finální mázy se podílí celý tým a lyže samotné mažu Lukášovi já," řekl čtyřiadvacetiletý Zahula.

Pro správný výběr vosků je důležitá předpověď počasí. Švédové mají v buňce i meteorologa, který jim pomohl před volnou desítkou žen přesně stanovit okamžik začátku sněžení, což byl základní kámen triumfu Charlotte Kallaové.

"Telefon na švédského meteorologa nemáme," smál se Pešina. Češi tak stejně jako ostatní sledují pohyb mraků na internetu. "Švédská i norská předpověď je na nich docela spolehlivá, ale je otázkou, jak tomu uvěříme," doplnil Zahula.

Určitou výhodou v nedělní padesátce mužů je možnost dvojí výměny lyží, ženy při sobotní třicítce mají jednu příležitost. Servis tak má šanci na změny počasí reagovat. "Bude to o strategii výměny, jelikož nejspíš může začít sněžit. Bude třeba mít připravené lyže s mikrokontaktem i s klistrem. Úplně jednoduché to nebude," řekl Pešina. "Musíme být připraveni na všechno, nesmí nás nic zaskočit," přidal Zahula.

Mazání stěžuje netypická zima ve Švédsku. Technický sníh je promíchaný s přírodním. K tomu jsou teploty kolem nuly. "A když to odtaje, tak se z toho stává nepříjemný, plochý sníh, na který se lyže přisávají," popsal Pešina.

V době startu závodů - ženy vyrazí na trať ve 13:00 a muži v neděli o půl hodiny později - se v kraji Dalarna během šampionátu pravidelně mění počasí. "Proto musíme včas reagovat na počasí a v boxech během závodu i lyže úplně předělat a připravit znovu," konstatoval Zahula, že ho čeká stejný stres jako běžce na trati.

Do mazacích buněk chodí servis normálně pět hodin před startem. Tentokrát to bude nejspíš ještě dříve. "Na klasiku je mazání náročnější a musí se testovat více lyží. Dva závodní páry budeme vybírat zhruba až z patnácti párů," řekl Zahula.

V závodu žen se vše soustředí na Vrabcovou-Nývltovou, mezi muži na Bauera, ale na startu můžou být až čtyři závodníci. "Pokud by bylo proměnlivé počasí, tak to může být v řádu desetitisíců," prozradil Pešina, kolik v takovém případě servis "promaže" peněz.

Bauer na volné patnáctce sedmým místem ukázal, že může na padesátce bojovat o mety nejvyšší, jak si předsevzal. Proto i lyže potřebuje skvělé. "Sám chce dělat vše nejlépe a to samé vyžaduje od ostatních," řekl Zahula. Závěrečný výběr lyží, na kterých pojede, dělá Bauer sám. "A dokud není spokojen a neřekne: 'Na tomhle jedu!', tak s tím musíme pracovat a případně i přemazávat," doplnil Zahula.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud