6. března 2015 • 21:55

Nejskromnější hvězda, říká trenérka Hejková o končící Vítečkové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejskromnější hvězda, velký vzor a stejně dobrý člověk jako hráčka. Tak popisují spoluhráčky baskebalistku Evu Vítečkovou, která dnes ve 33 letech oznámila konec kariéry.


Během ní vyhrála mistrovství Evropy, byla vicemistryní světa, vyhrála Euroligu, pokořila několik rekordů. Přesto si nikdy nehrála na hvězdu a sama o sobě prohlásila, že zůstala normální holkou ze Žďáru nad Sázavou.

"Evža je nejskromnější hvězda, jakou jsem kdy trénovala," prohlásila zkušená trenérka Natália Hejková, která vedla největší světové hvězdy ve Spartaku Moskva či ve Valencii. "Byla to obrovská hvězda, ale nikdy neměla hvězdné manýry. To je o lidských kvalitách. Jsem moc ráda, že jsem ji mohla trénovat," dodala.

Za posledních 16 let patřila Vítečková k největším postavám českého basketbalu a své zkušenosti se snažila předávat mladším hráčkám. Vynachválit si ji nemůže Alena Hanušová, která ji zažila jako svůj vzor v Brně a později i jako spoluhráčku v národním týmu a v této sezoně v USK. "Hrozně moc si cením toho, že jsem s ní mohla hrát. A je to jeden z nejlepších lidí, jakého jsem potkala. Dokáže hodně podpořit psychicky. Proto byla i dobrá kapitánka," řekla Hanušová.

Jako velká hráčka je Vítečková vnímána i v zahraničí, byla zvolena druhou nejlepší basketbalistkou Evropy za rok 2012. "Už jako pro malou pro mě byla vzorem. Je to opravdová legenda. Jedna z nejlepších hráček na své pozici v historii," prohlásila srbská opora USK Sonja Petrovičová. "Hrát alespoň jednu sezonu s Evžou je pro mě jedna z nejhezčích zkušeností v kariéře," dodala.

I ona si cení osobnosti Vítečkové nejen na hřišti, ale i v kabině. "Ženský basketbal je hodně o egu hráček, ale Evža byla vždy připravená komukoli pomoci. Pro mě je důležitá nejen jako hráčka, ale i jako člověk," doplnila Petrovičová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud