15. prosince 2017 • 22:08

Hokejisté ukončili sérii proher s Kanadou a porazili ji 4:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté zvítězili v Moskvě ve svém druhém vystoupení na Channel One Cupu nad Kanadou 4:1 a ukončili sérii osmi porážek ve vzájemných soubojích. Svěřenci trenéra Josefa Jandače před 10.093 diváky navázali na středeční pražskou výhru nad Finskem (3:2 v prodloužení) a po třetím dnu turnaje vedou s pěti body tabulku. V neděli od 11:00 uzavřou Češi účinkování na turnaji zápasem proti Švédsku.


"Porazit Kanadu se vždycky počítá. Jsme hodně rádi, protože za výkon, který jsme odvedli, jsme si to vítězství zasloužili. Mužstvo se dnes výborně pohybovalo a minimálně se Kanadě vyrovnalo, ne-li ji předčilo," řekl Jandač.

Češi podobně jako v úvodním duelu vývoj utkání otočili. Kanadu dostal do vedení ve 32. minutě v přesilové hře Matt Ellison, ale 30 sekund před koncem druhé třetiny vyrovnal Michal Řepík a v 47. minutě v početní výhodě rozhodl obránce Vojtěch Mozík. Výsledek ještě potvrdili v power play do prázdné branky kapitán Martin Erat a druhým gólem v utkání Řepík.

Úvodní dějství nabídlo minimum šancí. Z české strany se dostal do dobré střelecké pozice v páté minutě obránce Mozík, ale gólman Brust jeho ráno kryl. Vzápětí český tým nabídl soupeři po špatném střídání přesilovou hru, ale odolal. Kanada byla blízko branky ve 13. minutě, kdy Wolski našel Becka, Francouz však místo u levé tyče vykryl betonem.

V druhém dějství už nebezpečných situací přibylo. Nejdříve projel středem až před Francouze Roy, ale český gólman si s jeho pokusem poradil. Stejně tak na něm ztroskotali Robinson a Frattin. Brust si poradil s Růžičkovou ránou a v 26. minutě se probil před kanadskou branku Horák, trefil však jen horní tyč. Sudí Gofman s Oleninem si situaci ještě ověřili u videorozhodčího.

Z vedení se radovali ve 32. minutě při Řepíkově vyloučení Kanaďané. Francouze překonal z levého kruhu přes stínícího Bourquea Ellison. Při následném Zohornově trestu mohl zvýšit z úniku Roy, český gólman ale svůj tým podržel.

Potom přišly chvíle Čechů. Po Kovářově práci ještě neuspěl před Brustem Sekáč, jenže půl minuty před koncem druhé třetiny už Jandačův výběr tlak zužitkoval. Mozík od modré čáry přihrál Řepíkovi, který stál sám před Brustem a z otočky vyrovnal.

V úvodu třetí dvacetiminutovky se dostal sám před Brusta Mertl, ale gólman Fribourgu jeho blafák do bekhendu vykryl. V 46. minutě se Češi po Howdenově faulu dočkali první přesilové hry a hned ji využili. Mozík si po Poláškově přihrávce popojel na pravý kruh a přesnou ránou k protější tyči otočil stav.

"Jsme hlavně rádi, že jsme vyhráli. Je jedno, jestli dám gól já nebo někdo jiný. Tady na té úrovni se nehoním za body nebo góly. Karjala mi vůbec nevyšla, jsem rád, že teď jsem to snad nějak odčinil a snad to bude dál pokračovat," uvedl Mozík.

Při Beckově trestu Kanaďané odolali a v závěru sebralo Kanadě možnost tlaku vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Při power play do prázdné branky ještě vylepšili výsledek kapitán Erat a Řepík. Češi slavili první výhru nad Kanadou od 18. května 2010, kdy ji zdolali na mistrovství světa v Mannheimu 3:2.

"Rozhodně to byl mnohem lepší výkon, než jsme předvedli doma s Finy. Hlavní rozdíl byl v tom, že jsme začali od začátku. Myslím, že jsme se dnes vyrovnali Kanaďanům ve všem a převýšili jsme je v tom, že jsme vyhráli 4:1. Je fajn, že jsme podali skvělý týmový výkon od gólmana až po posledního útočníka, a je to velice cenné vítězství," uvedl obránce Ondřej Němec, který byl stejně jako útočník Petr Koukal a trenér Jandač i u předešlého vítězství nad Kanadou v roce 2010.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud