Karel Häring
28. listopadu 2016 • 14:14

Nová Sparta bez balonu imponuje i nudí. Kudy půjde dál?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

To číslo je svým způsobem historické. Poměr držení míče Sparty a Hradce Králové vyšel ve prospěch domácího outsidera 54 procent ku 46. Než začne někdo nadávat, hned připojím, že pouze „ball possession“ zápasy nevyhrává. Na tom se podílí jiné faktory, jako efektivita, organizovaná defenziva, taktický plán a chytrost aktérů na hřišti. Ale u velkých klubů v rámci svých lig něco takového uvidíte jen málokdy.



Pohled na současnou Spartu rozděluje veřejnost. Fanoušci letenského klubu jsou vesměs nadšení. Zraněními decimovaný kádr, který má nabitý program, se sjednotil a dokázal s předstihem postoupit z těžké skupiny. K tomu si plní povinnosti, byť bez oslnění, v lize.

Jiná část se nudí. Mezi ně patří Milan Luhový, který nazval současnou hru „antifotbalem.“ Co se mu nelíbí, případně i těm, kteří s ním souhlasí, je jasné. Sparta hraje spíš pasivní fotbal, nepotřebuje balon a směrem dopředu to není žádná hitparáda, což po výhře nad Southamptonem přiznal i kouč David Holoubek. „Víme, že směrem dopředu nám to tolik nejde, ale dozadu podáváme kvalitní výkony.“

Nováček mezi ligovými trenéry podstoupil hned na startu své „dospělé“ kariéry těžkou zkoušku kvůli absencím mnoha hráčů, včetně několika opor. Vsadil na defenzivu, což fungovalo především v Evropě. Letenští využili menší motivace Interu Milán či Southamptonu. Pro upřesnění, to není snižování nesporného úspěchu, ale fakt.

Zeptejte se hráčů, kteří prošli velkými kluby (míněno opravdu velkými). Potvrdí vám, že podobné zápasy venku, speciálně v Evropské lize, jsou pro ně nutné zlo. Pro Southampton bylo v minulém týdnu nejdůležitější utkání s Evertonem. Proto do duelu se Spartou udělal sedm změn v základu oproti předchozímu vystoupení v Premier League a naopak po čtvrtku se v neděli „Saints“ vrátili k silnější verzi a udělali šest změn.

CELÝ SESTŘIH: Hradec Králové - Sparta 1:2. Výhru nad nováčkem vystřelil Juliš s Pulkrabem
Video se připravuje ...

Důležité pro Spartu je, že se jí podařilo využít to ve vlastní prospěch. O nic víc se starat nemusí. Nicméně v rámci domácí soutěže je její herní projev novinkou. Předchozí zápasy se podobaly jako přes kopírák. Ať už s Příbramí, Karvinou či v Hradci (Liberec se nedá počítat kvůli červené kartě), Letenští vstřelili rychlý gól, pak se zatáhli a čekali. Opticky to vypadalo, že outsideři mají víc ze hry a že pravděpodobnější je vyrovnávací gól, než zvýšení na 2:0. Ve všech třech případech to byla Sparta, kdo si počkal na svou šanci, a udeřil.

V jedenácti zápasech pod Holoubkem skórovala devětkrát jako první a nikdy si nenechala vzít ani bod. Naopak, když inkasovala jako první, remizovala v Brně 3:3 a prohrála v Plzni. Nemohla totiž zalézt a vyčkávat.

Změnu dokládají i čísla. Jestliže v minulé sezoně měla v průměru držení míče 61%, proti Karviné jen 54. A v Hradci zmíněných 46. Klesl i počet přihrávek. V ročníku 2015/2016 jich bylo 566 na zápas, s Karvinou jen 481. Stoupnul i poměr gólů z rychlých protiútoků v porovnání s postupným útokem z 19 procent na 24. A naopak dolů šla hodnota ve statistice počtu přihrávek vedoucích k brance. Z osmi na šest.

V aktuální situaci Sparty to funguje. Holoubek nelamentoval nad nepřízní osudu, místo toho hledal svou cestu a v nelehkých podmínkách jí našel. Z nouze udělal ctnost. Jenže...

Na Letné probíhá rozhodovací proces týkající se složení realizačního týmu pro jaro. U současného kouče už vědí, že organizaci a defenzivu umí zvládnout. U ofenzivy, konkrétně do zápasů, kdy musí dobývat, kterých je v lize většina, se to zatím příliš jasně poznat nedá.

Milan Petržela oznámil konec. Dobrý úmysl, ale zbytečný

Viktoria Plzeň vydala tiskovou zprávu, v níž oznámila, že se Milan Petržela rozhodl ukončil reprezentační kariéru. Odehrál v ní devatenáct zápasů, což není málo – většině se to nepoštěstí – ale zároveň to není tak výrazná stopa, aby musel dávat taková prohlášení. „Právo“ na podobný styl oznámení podle mě mají hráči, kteří v národním týmu zanechali mnohem výraznější stopu. Jinak to vyzní… no trochu úsměvně.

Jihlava se prý jistě zachrání. Opravdu?

Záložník Peter Šulek po remíze v Příbrami prohlásil, že je stoprocentně přesvědčený o jihlavské záchraně na konci sezony. Ano, optimismus je sice opium lidstva, ale ve sportu se hodí. Nicméně ze tří týmů, které v předchozích deseti sezonách ztrácely v polovině soutěže minimálně čtyři body na nesestupovou příčku, sestoupil jak Zlín (2008/2009), tak Hradec Králové (2014/2015) a Baník (2015/2016).

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud