21. října 2014 • 10:40

Pistorius jde do VĚZENÍ! Za zabití přítelkyně Reevy dostal 5 let

Autor: iSport.cz, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho protahovaný a ostře sledovaný proces s paralympijským vítězem Oscarem Pistoriusem je u konce! Atlet byl za zabití své přítelkyně Reevy Steenkampové odsouzen k pěti rokům ve vězení, za incident se zbraní mu pak soudkyně Thokozile Masipaová vyměřila tříleté vězení s pětiletou podmínkou. Proti verdiktu se může obhajoba i obžaloba ještě odvolat. Přelíčení jsme sledovali v online reportáži.



Oscar Pistorius byl hned po přečtení rozsudku odveden do cely, nástup do vězení ho čeká už dnes. Podle člena týmu jeho obhajoby je možné po deseti měsících požádat o změnu na domácí vězení, některé další zprávy mluví o tom, že by mohl vězení opustit díky dobrému chování po třech letech.

Podle právníka rodičů Reevy Steenkampové stráví Pistorius ve vězení dva roky, pak se mu trest změní na domácí vězení. Rodina prý nepodmínečný rozsudek nad Pistoriusem uvítala. "Ano," odpověděla její matka při odchodu ze soudní budovy na otázku, jestli bylo učiněno spravedlnosti za dost. 

VIDEO | Podívejte se, jak Pistorius přijal rozsudek

"Když jsem zvážila všechny okolnosti, došla jsem k závěru, že podmínka by poslala špatnou zprávu společnosti. Na druhé straně dlouhý trest by postrádal prvek milosrdnosti," uvedla k tomu soudkyně Masipaová v rozsudku.

Je čas jít do vězení... Oscar Pistorius míří od soudu přímo do celyFoto Reuters

Obžaloba zvažuje odvolání, na které má 14 dní. "Byli jsme zklamaní, že se (obvinění z vraždy) změnilo na zabití z nedbalosti. Teď musíme zvážit všechna fakta a rozhodnout se, jestli se odvoláme," uvedl mluvčí státní prokuratury.

Pistoriusova rodina uvedla, že on o odvolání neuvažuje.

Oscar Pistorius vloni na svatého Valentýna ve svém domě zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Soudkyně přijala jeho verzi, že byl přesvědčen o tom, že střílí na zloděje schovaného na záchodě.

Zároveň ale uvedla, že Pistorius jednal neadekvátně a nebezpečně a musel vědět, že údajného vetřelce na malé toaletě může čtyřmi výstřely i zabít.

Člen justiční stráže odvádí Oscara Pistoriuse do cely pod soudní budovou, odkud bude odvezen do vězení. Za zabití přítelkyně dostal pět let
Člen justiční stráže odvádí Oscara Pistoriuse do cely pod soudní budovou, odkud bude odvezen do vězení. Za zabití přítelkyně dostal pět let

ONLINE REPORTÁŽ

Aktualizovat stránku

10:50 Pistoriuse stráž odvedla do cel pod budovou, po cestě chytil za ruku svého strýce a tetu. Od soudu ho odvezou přímo do vězení, trest mu začíná už dnes. Naše online reportáž končí, děkujeme za pozornost.

10:48 Podle odborníků je pravděpodobné, že Pistorius si odsedí zhruba tři roky, zbytek trestu by se mu jako poprvé trestanému mohl prominout, v tom může pomoci i dobré chování ve vězení.

10:45 Pistorius na vynesení rozsudku prakticky nereagoval, přijal ho s kamennou tváří, poté, co se znovu posadil, se koukal do země.

10:40 Po vynesení rozsudku si vzal slovo prokurátor Nel a vyjasňoval si se soudkyní některé paragrafy, aby bylo jasné, že Pistorius bude mít zákaz držet zbraně.

10:35 Oscar Pistorius nyní povstal a slyší rozsudek: 5 let ve vězení za zabití! A 3 roky za nedovolené ozbrojování, ty ovšem s podmínečným odkladem.

10:31 Ve zmiňovaném případě nakonec padla podmínka, to je ale podle soudkyně pro Pistoriuse málo. "Podmínka by nebyl dostatečný trest," uvedla Masipaová a Pistorius tak zřejmě opravdu skončí ve vězení!

10:26 Soudkyně porovnává Pistoriusův případ s podobným případem zabití.  Pistorius ale podle soudkyně věděl, že toaleta je malá a útočník se nemá kam schovat a že když vystřelí čtyřikrát, musí ho zasáhnout.

10:20 Soudkyně shrnula nejrůznější podobné judikáty včetně střelby malého dítětě a připomněla zákonné normy.

10:15 Soudkyně zvažuje zájmy společnosti v odsouzení takového zločinu. Rozlišuje ale zájmy a požadavky. Soudkyně prohlásila, že ztrátu Reevina života už "nic nenahradí". Pak připomněla výpověď popisující bolest její rodiny.

Oscar Pistorius se objímá se svým otcem před začátkem čtení rozsudkuFoto Reuters

10:05 Massipaová pojmenovala Pistoriusovy kriminální činy jako "velice závažné", shledala ho vinným z hrubé nedbalosti, hraničící až s úmyslným zabitím (dolus eventualis).

10:03 Soudkyně vyzdvihla Pistoriusův přínos pro sport i postižené po celém světě, kterým dává inspiraci.

10:01 S tím, jak soudkyně odmítla, že by vězení bylo pro Pistoriuse nebezpečné, sílí mezi přítomnými pocit, že se dnes ve vězení opravdu ocitne.

9:48 Paní Masipaová shrnula výpovědi, mezi nimi vyzdvihla slova Zaca Modise z probační služby, který odmítl tvrzení jiné úřednice, že Pistorius by se ve vězení mohl stát obětí znásilnění. Poté soudkyně přečetla velmi podrobnou charakteristiku Oscara Pistoriuse včetně zdravotních údajů. O končetiny přišel v 11 měsících kvůli genetické dysfunkci, v současnosti je svobodný, bez příjmů a bez majetku.

9:40 Soudkyně, která v pátek oslavila své 63. narozeniny, dále připomíná všechny návrhy na potrestání obhajoby i obžaloby, jak je předkládali předvolaní svědci...

9:34 "Rozhodnutí o trestu je moje a jen moje," uvedla soudkyně Masipaová na začátek čtení rozsudku. Nyní shrnuje vystoupení svědků v této části procesu.

9:30 V soudní síni už je i Oscar Pistorius, čeká se jen na příchod soudkyně a může se začít.

9:20 Obžaloba žádá pro beznohého atleta trest za zabití Reevy alespoň deset let ve vězení. Obhajoba by si představovala domácí vězení nebo podmínku. Pistorius může podle jihoafrických zákonů skončit až na 15 let za mřížemi, ale může skončit i s podmínkou...

9:15 Soudní síň je zaplněná, zástupci médií čekají na příchod Pistoriuse. Podle zpravodajů na místě nebylo tolik lidí od začátku procesu.

9:00 Doufejme, že nás čeká opravdu poslední den přelíčení a soudkyně Thokozile Masipaová vynese definitivní rozsudek a určí Oscaru Pistoriusovi délku a druh trestu. Jednání začne v 9:30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud