Ivo Pospíšil
7. března 2012 • 05:00

Nymburk jde proti RUDÉ ARMÁDĚ, dnes přivítá CSKA Moskva

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten zápas vejde do dějin jako den, kdy na Nymburk vtrhla „Rudá armáda“. Nikoliv však lidové milice, nýbrž basketbalisté CSKA Moskva, v čele s hvězdami Andrejem Kirilenkem, Nenadem Krstičem či Milošem Teodosičem. „Za posledních 11 let tu lepší tým nehrál,“ říká kouč Ronen Ginzburg o šestinásobném vítězi Euroligy. Český mistr se ho dnes od 18.00 pokusí v rámci VTB Ligy zastavit.



Z jejich rozpočtu čtyřiceti milionů eur (cca 1 miliarda korun) by basketbalový Nymburk žil skoro dvacet let. Co basketbalový, celé čtrnáctitisícové město má jen třetinový rozpočet, co tým CSKA Moskva na tuto sezonu. Rudá armáda. Rudá mašina. Koně. Říkejte jim, jak chcete, vždy ale symbolizují sílu a pýchu mocného klubu, který šestkrát dominoval Eurolize a dvaačtyřicetkrát vyhrál domácí soutěž.

„Bude to nejsilnější tým, který kdy hrál na českých palubovkách,“ uznal nymburský basketbalista Radek Nečas. „Je vidět, že ekonomická krize moc Rusko nezasáhla, když tamější týmy dávají hráčům kontrakty, jimž i v NBA mohou těžko konkurovat,“ hodnotí Nečas.

Dnes bude tyto multimilionáře na dvou nohách bránit. Zámořím ostřílený Andrej Kirilenko (10 let v Utahu Jazz), vychytralý Miloš Teodosič (basketbalista Evropy 2010) či obrovitý Nenad Krstič (213 cm/109 kg) jsou jen někteří z nich.

„Co se týče velikosti a váhy, naše dispozice nejsou takové, abychom se některým borcům mohli rovnat. Musíme však hrát agresivně, znepříjemňovat jim přihrávky a skórovat z jednoduchých košů po rychlých brejcích,“ plánuje.

Petr Benda po postupu do čtvrfinále Nymburku věří.Foto Barbora Reichová (Sport)
Jenže je to srovnání nesrovnatelných. Bývalý armádní klub patří k nejbohatším na světě, ve VTB Lize prohrál jen jeden zápas a stejně je na tom i v Eurolize, kde navíc klopýtl jen o čtyři body v osmifinálovém duelu s Galatasarayem Istanbul.

A hledáte-li v žebříčku nejlepší tým Evropy? I zde odpověď zní: CSKA Moskva. Před Panathinaikosem Atény, Barcelonou, o osmatřicet míst před Nymburkem.

„To jsou ale jen statistiky, které nikdy zápas nedělají. Jsou to lidi jako my a nikde není psáno, že ten kdo bere milion dolarů, musí být lepší, než ten kdo má tisícovku. Porazit se dá každý,“ burcuje Nečas.

Už při prvním vzájemném duelu v říjnu, drželi ve věhlasné CSKA Universal Sports Hall, dlouho krok. Až do závěrečné tříminutovky, kdy je „Rudá armáda“ hrající sice bez Kirilenka zato s hlídaným Krstičem a zcela vymazaným Teodosičem (jen jeden bod) zlomila 80:69.

„Stejně tak nám to musí sednout i nyní. Je třeba podat výkon na hranici možností a věřit, že přijde plná hala, která nás požene,“ přál si Nečas.

Basketbalisté Nymburka si v Evropské lize zkomplikovali postup ze skupiny, prohráli s RigouFoto ČTK

Plná hala je sice letos pro Nymburk věcí nepoznanou, jenže i to se dá změnit, když už přijede CSKA. Hvězdy táhnou a je jisté, že lepší tým už v republice letos stoprocentně hrát nebude.

„Od chvíle, co jsme začali s předprodejem, cítíme, že je o utkání velký zájem. Doufám, že budeme atakovat nejen rekord letošní, ale i loňské sezony.“ informuje manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček. To by tedy činilo skoro sedm tisíc diváků.

„Zájem je větší než normálně. Je evidentní, že si fanoušci uvědomují, jaké hvězdy sem přijedou, a že je mohou vidět. Jestli ten rekord ale pokoříme, si zatím netroufám odhadovat.“

A ač některé hvězdy berou větší plat, než je rozpočet celého nymburského týmu, a na zápasy cestují soukromým letadlem, žádné speciální požadavky nemají.

„V porovnání s ostatními týmy jen vím, že si rezervovali single pokoje. Nejsou zvyklí spát po dvou, tak jako to bývá u pětadevadesáti procent jiných týmů,“ dodal Šimeček. Ostře sledované utkání začíná v pardubické ČEZ Areně od 18.00. ČT4 se s přímým přenosem připojí o hodinu později.

Největší hvězdy CSKA Moskva
Andrej Kirilenko
Věk: 31 let
Pozice: křídlo
Výška/váha: 206 cm/102 kg
Kariéra: Spartak Moskva (1997/98), CSKA Moskva (1998/2001), Utah Jazz (2001/11), CSKA Moskva (2011 - )

Očima Michala Ježdíka:
„Mimořádný talent evropsky silného roku 1980. Navzdory výšce je jeho pohyblivost na nejvyšší úrovni a má obrovské rozpětí paží. Umí všechno: je hbitý, hraje dobře s míčem a není sobecký. I proto byla jeho kariéra v NBA tak úspěšná. Sledovat ho, je zážitek. Jako by byl nadpozemský.“

Miloš Teodosič
Věk: 24 let
Pozice: rozehrávač
Výška/váha: 196 cm/95 kg
Kariéra: FMP Železnik (2004/05), Borac Čačak (2005/06), FMP Železnik (2006/07), Olympiakos Pireus (2007/11), CSKA Moskva (2011 - )

Očima Michala Ježdíka:
„Mimořádný střelec. Viděl jsem jeho soukromý trénink a ta obrovsky rychlá a neskutečně úspěšná střelba za tři body, to bylo nezapomenutelné. Je však známý i tím, že často a emotivně reaguje na dění na hřišti. Na rozhodčí, na hru, na diváky. Někdy tím pomůže, občas je ale výsledek negativní.“

Nenad Krstič
Věk: 28 let
Pozice: pivot
Výška/váha: 213 cm/109 kg
Kariéra: Partizan Bělehrad (2001/04), New Jersey Nets (2004/08), Oklahoma City (2008/11), Boston Celtics (2011), CSKA Moskva (2011 - )

Očima Michala Ježdíka:
„Bývalý spoluhráč Kevina Duranta. Krstič je ovšem příklad poctivého podkošového hráče. Má širokou škálu dovedností, které přesně zapadají do konceptu hry CSKA. Umí si dělat prostor pod košem, váže na sebe pozornost a tím uvolňuje ostatní. Navíc je velmi těžké ho bránit.“



CSKA MOSKVA:

Založen: 1924

Domácí aréna: CSKA Universal Sports Hall (kapacita 5500 diváků)
Přezdívky: Rudá armáda, Rudá mašina, Koně, Rudomodří

Trenér: Jonas Kazlauskas

Největší úspěchy: 6x vítěz Euroligy (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008), 5x finalista Euroligy (1965, 1970, 1973, 2007, 2009), 24x vítěz sovětské ligy, 18x vítěz ruské ligy, 4x vítěz ruského poháru.

JAKO AK 47
je ruský basketbalista Andrej Kirilenko. Však je to jedna z jeho přezdívek. Nejen proto, že přesně pálí a v NBA nosil číslo 47, ale také se narodil v Iževsku, kde se tato zbraň vyráběla.

Trenér Nymburku Ronen Ginzburg (třetí zleva) diskutuje s rozhodčím v závěru normální hrací doby.
Trenér Nymburku Ronen Ginzburg (třetí zleva) diskutuje s rozhodčím v závěru normální hrací doby.







Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud