14. března 2013 • 11:00

CHAT s Jiřím Welschem: Snažím se vždy být o myšlenku napřed

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Stal se druhým Čechem, který kdy hrál NBA. Vystřídal celky jako Golden State, Dallas Mavericks, Boston Celtics, Cleveland Cavaliers či Milwaukee Bucks. A teď je coby křídlo Nymburka největší osobností české ligy. Basketbalista Jiří Welsch byl hostem ON-LINE rozhovoru na iSport.cz.



V neděli čeká jeho Nymburk obrovský šlágr. V O2 Aréně vyzve zvučný CSKA Moskva v čele s hráči jako Miloš Teodosič nebo Nenad Krstič.

Hvězdný basketbalista Jiří Welsch byl při návštěvě v redakci uveden do Síně slávy deníku Sport
Video se připravuje ...

Jenže proti kolika takovým hráčům už český basketbalista Jiří Welsch hrál. Vždyť strávil čtyři roky v NBA a dalších pět let ve španělské ACB Lize.

Je možné ruského giganta porazit? Jak vzpomíná na NBA? Jak vidí ambice Nymburka postoupit v příštích letech do Euroligy?

Jiří Welsch

Martin Panáček, 14. března 2013
Štvou vás někdy dotazy novinářů?
Dotazy novinářů mě neštvou. Jediný "problém" je, že se otázky často opakují. Také preferuji mluvit s někým, kdo sport sleduje, a ví, o co se jedná. Děkuji vám všem za dotazy a za vaší podporu a doufám, že nás přijdete povzbudit nejen v neděli při zápase s CSKA Moskva. Hodně štěstí a ať se vám daří!
Barbora, 14. března 2013
Ahoj Jirko, vždycky mi přišlo, že velmi dobře bráníš. Jak se dá obrana nejlíp natrénovat a co je pro ni nejdůležitější?
Ahoj Barboro, díky za kompliment. V obraně je nejdůležitější chtít a pak také předvídat. Snažit se být v myšlenkách o krok napřed před útočníkem a podle toho být ve správné obranné pozici.
Sebič, 14. března 2013
Ahoj Jirko, jsi hokejový fanoušek? Byl jsi v zámoří někdy na zápase NHL? Díky
Hokej sleduji spíše okrajově. V Americe jsem byl na pár zápasech v San Jose a v Bostonu.
Martin, 14. března 2013
Ahoj Jirko dnes jdem s tvým bratránkem michalem na pivko nechceš se připojit? ;-):D
Dík za pozvání, ale nemohu. Mám trénink :-)
Alena, 14. března 2013
Je nějaký sportovec mimo basketbal, kterého obdivujete nebo vás prostě něčím zaujal? Díky za odpověď.ů
Obdivuji Rogera Federera, protože se ve svém oboru stal nejlepším v historii. Dosáhl všech možných úspěchů, vydělal si peníze, o kterých si většina lidí může nechat jen zdát, a přesto dál nachází motivaci tvrdě pracovat každý den a být nejlepší.
Martin, 14. března 2013
Jak to, že se v Holicích rodí tolik dobrých basketbalistů?
Protože to tam trénuje tak obětavý trenér - můj otec :-)
Tomáš, 14. března 2013
Ahoj, jakej je v soukromí LeBron? Mně přijde lehce namachrovaný?:-) Jinak moc Ti fandím a hodně zdraví přeju!
Čau Tomáši. Nevím, jak se chová dnes, ale když jsem s ním hrál před lety já, tak to byl dvacetiletý kluk, který vůbec namachrovaný nebyl. To jakým způsobem se sportovec projevuje na hřišti neznamená, že se tak chová i v soukromí. Díky za podporu a také přeji hodně zdraví.
Honza, 14. března 2013
Jirko, moc Ti fandím, seš sympaťák. chce se zeptat, jestli je pravda, že basketbalisti musí být daleko chytřejší než třeba fotbalisti, protože musí zvládnout daleko víc taktických pokynů a variant. Díky! A ať se daří!
Ahoj Honzo, díky za komplimenty :-) Nikdy jsem fotbal nehrál, takže nevím, kolik taktických pokynů a variant se v něm používá. Myslím si, že pro každý kolektivní sport je potřeba herní inteligence, která není vždy přímo úměrná inteligenci obecné.
Martin, 14. března 2013
Ahoj Jirko, muzes trochu priblizit vozovy park, jaky meli tvy spoluhraci v NBA? Diky :)
Ahoj Martine. Nejčastějšími a nejoblíbenějšími auty byly Cadillac Escalade, Range Rover a Hummer. Pak přicházely takové libůstky jako Bentley GT Continental (Michael Read), Ferrari 575 Maranello (Toni Kukoč), Mercedes SL (Paul Pierce), Lamborgini (Chris Mills, velký fanoušek aut) a Maybach s řidičem (Tracey McGrady a LeBron James).
Jordaska, 14. března 2013
Ahoj Jirko, kdo byl nejlepší smečař, s nímž jsi kdy hrál?
Ahoj Jordasko, bylo jich víc. Například Jason Richardson (Golden State), LeBron James (Cleveland) a Marcus Haislip (Malaga).
marketa, 14. března 2013
Dobrý den, jakému týmu (českému) fandíte v hokeji a ve fotbale?
Nemám žádný oblíbený tým, ale kdybych si měl vybrat, tak v hokeji Pardubice a ve fotbale Spartu.
Karel, 14. března 2013
Dovedete si představit, že by mohl Nymburk v současném složení konkurovat v Eurolize?
Upřímně řečeno, v současném složení bychom na Euroligu neměli.
dramolil87, 14. března 2013
Ahoj, který sport kromě basketbalu nejraděi hraješ aktivně, a na který se díváš v televizi?
Aktivně hraji golf a v televizi se dívám na golf :-)
Oakley, 14. března 2013
Koho z hráčů evropských klubů byste rád viděl v NBA a nemrzí vás, že se tam neprosadily hvězdy typu Fernandeze či Navarra?
Zajímalo by mě, jak by v NBA hráli dva hráči, kteří tam nikdy neodešli a jenž patří v posledních deseti letech k nejvýznamnějším postavám evropského basketbalu - Theodoros Papaloukas a Dimitris Diamantidis. Jinak Navarro je úžasný hráč, ale myslím, že není fyzicky dostatečně vybavený na hru v NBA. Je více stavěný pro evropský basketbal. Myslím, že Rudy Fernandez si své v NBA uhrál, ale lákadlo hrát za Real Madrid (a za výhodnějších finančních podmínek) bylo zřejmě příliš silné.
kamikadze, 14. března 2013
zdravím, na jaký zápase ve své kariéře nejraději vzpomínáš?
Nejraději vzpomínám na třetí zápas playoff Euroligy 2006, kdy jsme doma porazili Barcelonu trojkou dvě vteřiny před koncem zápasu a postoupili tak do Final Four Euroligy.
john5774, 14. března 2013
Ahoj Jirko, máš nějaké nabídky na přestup do zahraničí?
Ahoj, nemám. A ani žádné nehledám. Před pár měsíci jsem se vrátil do Čech a plánuji tady nějaký čas být a hrát.
Oakley, 14. března 2013
Který Evropan je podle vás momentálně nejlepší v NBA?
Protože je mým nejoblíbenějším hráčem, tak řeknu: Andrej Kirilenko. Do budoucnosti je mým favoritem Ricky Rubio.
PavelNedved, 14. března 2013
Váš názor... Proč basketbal v popularitě zdaleka nestačí v Česku na fotbal ani hokej, ale mám pocit, že ani na házenou?
Fotbal je globálně nejpopulárnější hra a žádný jiný sport se s ním nemůže měřit. Hokejová tradice je v Čechách velice silná už z dřívějších dob a dnes v hokeji působí lidé, kteří jsou schopní tuto tradici využít, získat významné finanční prostředky a vytvořit soutěž (extraligu), která je pro diváky atraktivní. Česká republika není velká ani ekonomicky dominantní země, takže pro ostatní sporty je těžké se vedle fotbalu a hokeje prosadit.
jarda, 14. března 2013
Co vam nedala NBA?
Prsten pro šampiona NBA :-)
eliŠka, 14. března 2013
kam chodíš v Praze do restaurací?dej nám tip, jo?
Mou oblíbenou restaurací je brazilské Ambiente. Mám rád maso, a tam ho mají opravdu dobré. Baví mě i chodit do restaurací Potrefená husa, kde je dobré jídlo, pivo a příjemné prostředí.
kladeňák, 14. března 2013
ty seš takovej basketbalovej jarda Jágr, co říkáš???
Ty mi lichotíš kladeňáku :-) Myslím, že jsem v basketbalu dokázal hodně, ale v žádném případě bych to nesrovnával s úspěchy Jágra v hokeji. On na svém vrcholu byl nejlepším na světě. To já o sobě říct nemohu.
Larry Bird, 14. března 2013
to musela být pro tebe čest zahrát si v nba, jak myslíš, že tam dopadne Honza veselý?
Byla to pro mě čest! A jsem hrdý na to, že se mi to podařilo, protože, přiznejme si, z České republiky a konkrétně z Holic, odkud pocházím, je to dlouhá a složitá cesta. Je dobře, že Honza má zajištěnou smlouvu i na další sezonu a snad dostane šanci na to, aby svou současnou situaci zlepšil.
Břéťa, 14. března 2013
Nymburk chce hrát Euroligu? No to teda nevím, myslíš, že na tio má? kdo by musel přijít? Doporučil by si někoho?
Otázka není, jestli na to má teď, ale jestli na to bude mít v nadcházejících sezonách. Pan Jansta má velké ambice a dokázal, že je schopen je proměnit v realitu a činy. Věřím, že Nymburk jako klub má potenciál na to, aby byl euroligovým týmem. Je k tomu potřeba navýšit rozpočet a přivést více hráčů, kteří mají s nejlepší evropskou klubovou soutěží zkušenosti.
Lhotová, 14. března 2013
Tak Jiříčku, která česká basketbalistka se ti nejvíc líbí. A neříkej, že žádná:)))))))))))
České lvice jsou všechny pěkné a je velmi těžké mezi nimi vybírat :-)
papež, 14. března 2013
tak mě konečně zvolili, seš rád?
Nejsem aktivní věřící, ale přeju ti to :-)
Diego, 14. března 2013
Kdo je pro tebe nejlepší fotbalista na světě? Kterému týmu fandíš?
Nejlepší fotbalista je podle mého názoru Messi. (omlouvám se Lukáši Palyzo, že jsem opomněl Cristiana Ronalda). A mým oblíbeným týmem je Slavoj Houslice :-)
Jan Marek, 14. března 2013
Zdravím. Jakožto fandu Jindřichova Hradce by mě zajímal Váš názor na tým BK LIONS Jindřichův Hradec. Názory, postřehy ze vzájemných zápasů,... A taky jak se vám hrálo s Honzou Pavlíkem a Tomancem na All-Stars. Nějaké zákulisní situace, jak to tam vypadalo... ? :) Děkuji!
Ahoj Honzo, proti týmu BK Lions jsem letos hrál jen jednou. První zápas jsem ještě zmeškal. Jsem rád, že Jindřichův Hradec reprezentuje Mattoni NBL v jižních Čechách a doufám, že tomu tak zůstane i do dalších sezon. S Honzou Pavílkem se známe již z předchozích let a působením v reprezentačním týmu, naopak s "Čendou" Tomancem jsem se setkal poprvé. Oba to jsou fajn kluci a celou akci All Stars jsme si užili.
morph, 14. března 2013
Cau Jirko, vzpominam si, ze na jednom ze svych kempu (tehdy jeste jako hrac Celtics - to je ale doba co?) jsi zminoval, ze chces zustat venku idealne az do konce kariery. Muzes strucne popsat, co te vedlo ke zmene nazoru (osobne hadam kombinace vzestupu Nymburka a jeho ambici + souteze mimo nbl, jistota, ze vyplata skutecne dorazi na ucet a moznost zahrat si zase doma)? Zavzpominas nekdy na NBA a hlavne na skvelou druhou sezonu? Co se vlastne stalo potom, ze prisel trade do cavaliers a bucks, kde to uz bylo o neco slabsi, resp. postupne jsi dostaval min a min prilezitosti? Nelitujes nekdy, ze jsi za morem nevydrzel o nejaky rok dyl - byla vubec moznost nekde podepsat? A co bys poradil Honzovi Veselymu, aby se to konecne zlomilo a zacal si zase verit a hrat (prece nesel tak dolu, aby mel aji sestky horsi nez v dorostu)?
Čau Morphe. V podstatě jsi to uhádl. Po dvanácti letech jsem se chtěl vrátit a zahrát si v Čechách, přičemž sportovní a ekonomická úroveň Nymburka mi toto rozhodnutí ulehčila. Na NBA vzpomínám rád, obzvláště na období v Bostonu, které mi přineslo spoustu krásných zážitků. Trade do Clevelandu přišel v podstatě na mou vlastní žádost, protože jsem nebyl spokojený se svou rolí v týmu pod trenérem Riversem, dnes to vidím jako špatné rozhodnutí. Měl jsem se snažit vydržet v Bostonu déle. Jinak u Honzy, sebedůvěra je ve sportu důležitá věc a je těžké ji získat sezením na lavičce, nebo dokonce v hledišti. Myslím, že by Honzovi prospěla změna týmu. A také si znovu zahrát a mít pocit, že je součástí týmu. I proto doufám, že v létě přijede na Mistrovství Evropy.
Martin, 14. března 2013
Ahoj Jirko, můj dotaz je takový: Nebyl jsi jednoho času nejlepším střelcem celé NBA? :-) Předem děkuji, Martin
Ahoj Martine, nejlepším střelcem co se týká průměru bodů na zápas v NBA jsem nikdy nebyl. Ani jsem se tomu nepřibížil. Nicméně v mých nejlepších momentech v dresu Bostonu jsem jednu chvíli patřil mezi procentuálně nejlepší střelce z tříbodové vzdálenosti.
Tereza, 14. března 2013
Jaké je vaše tajemství k úspěchu?děkuji a hodně štěstí
Má čtyři hlavní složky :-) Talent, pracovní morálka, dobré zdraví a štěstí být ve správný čas na správném místě.
Pepan, 14. března 2013
Cau, myslis, ze se Veselej nejak vic prosadi v NBA? Nemyslis, ze by mel zmenit tym? Spousta mladaku kolem sebe a ani se nema od koho ucit... Pepan
Čau, myslím si, že Honza má na to, aby se víc v NBA prosadil. A myslím, že by mu změna týmu prospěla. Potřeboval by kolem sebe kvalitnější a zkušenější spoluhráče, kteří by uměli využít jeho hráčských schopností.
Luban, 14. března 2013
Ahoj, nemohl bys mi věnovat svůj dres? Děkuju za odpověď :)
Bohužel nemohu, omlouvám se :-) všechny své NBA dresy už jsem rozdal a ten nymburský pořád ještě potřebuju. :-)
Majkl, 14. března 2013
Jak se ti líbilo na dicotéce v Savoy? :)
Slavili jsme tam vítězství v Českém poháru a moc jsme si to užili.
Jenda, 14. března 2013
Váš oblíbený serál?
Obecně jsem rád seriál Entourage. Ten však už skončil. Momentálně mě nejvíce baví komediální americký sitcom Modern Family.
pajinka, 14. března 2013
Ahoj Jirko!! Máte nějaké nabídky z NBA?
Nemám. NBA je už pro mě dost dlouho uzavřená kapitola.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud