27. dubna 2017 • 11:55

Motorky v Brně dostanou 70 milionů od ministerstva, další přidá kraj

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministerstvo školství dá v letošním roce na motocyklovou Grand Prix v Brně rekordních 70 milionů korun. Novinářům v Brně to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Jihomoravský kraj dá 20 milionů, což dnes schválili zastupitelé. Brno poskytne 10 milionů. Velká cena se uskuteční od 4. do 6. srpna. Po loňské premiéře ji podruhé uspořádá spolek založený krajem a městem. Podle primátora Brna Petra Vokřála se letos očekává se všemi dotacemi kladné hospodaření. Loni byly závody ve ztrátě 28 milionů.



Ministerstvo dalo loni 60 milionů korun. Podle Valachové je podpora rekordní vzhledem k tomu, že se zvýší zalistovací poplatek pro získání licence k pořádání závodů. Pohybovat se bude okolo 104 milionů korun, podle Vokřála je zhruba o sedm milionů vyšší než loni. "I když je podpora z veřejných prostředků značná, jsem přesvědčena, že jde o dobře investované peníze," uvedla Valachová. O pořádání akce v minulosti měly zájem i jiné země, které díky záchraně Velké ceny spolkem kraje a města podle Valachové ostrouhaly.

Zastupitelé kraje dnes schvalovali podporu Grand Prix v balíčku několika bodů. Hlasovalo pro ně všech 60 přítomných zastupitelů. Nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel.

Valachová v Overtimu o penězích pro český sport: Budu bojovat o 7,5 miliard
Video se připravuje ...

Loni měla Velká cena ztrátu 28 milionů korun, což však podle pořadatelů způsobilo částečně špatné počasí a pozdě zahájený prodej vstupenek. "Letos jsme ho zahájili dřív a podařilo se nám vysoutěžit některé věci levněji než loni. Proto si myslíme, že by hospodaření letos i díky dotacím mohlo skončit v kladných číslech," řekl Vokřál. Dodal, že se tím pokryje i loňská ztráta. Jako příklad levnějších služeb uvedl třeba sportovní infrastrukturu nebo plošné obrazovky.

Velké ceně hrozil zánik, proto město a kraj prostřednictvím spolku uzavřely smlouvu s promotérem mistrovství světa, španělskou společností Dorna, že bude závody pořádat dalších pět let spolek. Smlouvou se vyřešily i staré závazky, které měl s Dornou Automotodrom.

Problémy činil vysoký zalistovací poplatek, který byl v minulosti 70 až 80 milionů korun. Loni už se pohyboval okolo 100 milionů korun, v roce 2020 to bude zhruba 130 milionů. Politici však uvedli, že záchrana akce má ekonomický i propagační význam. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů a Česká republika podle Vokřála získává jen v rámci DPH ročně kolem 200 milionů korun.

V minulém roce dalo na Grand Prix ministerstvo školství 60 milionů, 20 milionů dal kraj a 10 milionů město. Spolek měl k dispozici ještě dalších 20 milionů od kraje z předchozího ročníku, takže dohromady disponoval částkou 110 milionů korun. Výnosy přesáhly 63 milionů, náklady byly 201 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud