5. března 2017 • 21:06

Překvapení se nekonalo, Koukal přejel Solnického a má 18. titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj osmnáctý titul na mistrovsví České republiky ve squashi získal v neděli Jan Koukal. Ve finále si po jasném průběhu poradil s Jakubem Solnickým 3:0 na sety. Cílem Koukala zůstává vybojovat dvacet republikových triumfů. V ženském finále se radovala z premiérového titulu Zuzana Kubáňová, čímž potvrdila postavení na domácím žebříčku. V pětisetové bitvě porazila druhou nasazenou Annu Serme.



Nejdramatičtějším momentem mužského finále byl druhý set. V něm Jakub Solnický z Ostravy vedl 8:2 a následně 9:4. Koukal však průběh druhé sady otočil na 14:12. „Byl to asi můj nejtěžší moment celého turnaje. Solnickému vycházelo úplně všechno. Já jsem navíc zaspal, takže jsem mu to usnadnil. Spoléhal jsem na to, že takhle nedokáže hrát pořád, což se potvrdilo. Pak jsem si to pohlídal,“ popsal Koukal, vítěz 34 turnajů světové série PSA.

 

Pro Solnického byl už postup do finále životním úspěchem. V průběhu turnaje totiž dokázal porazit favorizované squashisty z Brna, ve čtvrtfinále Martina Švece a v semifinále v pěti setech nasazenou jedničku – Daniela Mekbiba. „Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem něco takového dokázal. Ve finále jsem nechtěl dát nic zadarmo, ale ze začátku jsem byl hodně nervózní, atmosféra u skleněného kurtu byla fantastická,“ dodal Solnický, který vyrukoval proti Koukalovi s útočnou taktikou.

 

„Chtěl jsem hrát dříve na volejích a výměnu se snažil ukončit nebo hru zkracovat. Ve druhém setu jsem se toho nebál, dokázal jsem Koukala dostat pod tlak. Jenže pak jsem dělal chyby a Honza je v těchto situacích mnohem zkušenější.“

Před nedělním utkáním bylo Solnického maximem na republikovém turnaji šesté místo, tedy čtvrtfinále. „Solnického postup do finále hodnotím jako možná největší překvapení v historii republikových šampionátů,“ prohlásil Koukal, který se svojí hrou nebyl tolik spokojený. „Těší mě, že jsem vyhrál bez ztráty setu osmnáctý titul, ale výkon nebyl tak dobrý.“

 

Jeho cílem je získat dvacet republikových triumfů. Hlavně na to se chce Koukal ve squashi soustředit. „Na světové turnaje už cestovat nebudu, prioritou jsou domácí tituly pro další léta. Myslím, že ještě nějakou chvíli tady mohu vyhrávat.“

 

Napínavé bylo finále žen. Do něho se dostaly Zuzana Kubáňová s Annou Serme, která převážně žije ve Francii. Kubáňová, která vlastní republikový a světový titul v racketlonu, měla ve čtvrtém setu dva mečboly. Ty však nevyužila. „Zakázala jsem si na tem moment pak myslet, soustředila se na sebe a nepřipouštěla si prohrát. Anička v závěru udělala pár chyb a asi to opravdu už bylo ke konci o fyzičce,“ popisovala rozhodující momenty Kubáňová.

Pátý set pak ovládla 11:9. V utkání se Kubáňová snažila soupeřku hlavně rozpohybovat. „Vím, že Anička je dobrá v pohybu do strany, ale pohyb dopředu jí unavuje více.“

 

Republikovému titulu podřídila Kubáňová vše, dokonce vyhlásila veřejnou sbírku, aby se mohla zúčastnit zahraničních turnajů. „To mi squashově hodně otevřelo oči. Moc děkuji všem kamarádům, kteří mě podpořili, cítím se úžasně, že jsem to dokázala,“ radovala se Kubáňová, která už vyhlíží další cíl – ráda by se dostala do top deset na žebříčku českého badmintonu. „Říká se o mně, že jsem raketová žena, tak bych to ráda potvrdila,“ zasmála se Kubáňová.

 

25. Mistrovství České republiky ve squashi (Praha), finále (muži):
Jan Koukal – Jakub Solnický 3:0 (3, 12, 7), o třetí místo: Daniel Mekbib – Petr Martin 3:0 (9, 6, 4). Ženy, finále: Zuzana Kubáňová – Anna Serme 3:2 (8, -6, 8, -12, 9), o třetí místo: Eva Feřteková - Veronika Gaultier 3:2 (-4, 12, -9, 8, 7).

 

Jak Koukal se v jeden den zapojí jak do evropského šampionátu, tak i do nového fenoménu squashpokeru.
Jak Koukal se v jeden den zapojí jak do evropského šampionátu, tak i do nového fenoménu squashpokeru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud