13.12.2016 • 13:46

Strečink? Svaly se krátí i při amatérském sportu, říká fyzioterapeut fotbalové repre

Vstoupit do diskuse
0

"Končíme, máme deset minut, ještě se vystrečujte!" V týmových sportech, jedno jaké kategorie a úrovně, tato formulka po tréninkové jednotce skoro zlidověla. Někdo tak nečiní vůbec, někdo ano, ale špatně. O přínosných atributech strečinku (protažení svalových partií) po sportovním výkonu promluvil v rozhovoru pro Superlife bývalý kondiční trenér a fyzioterapeut florbalové a volejbalové reprezentace a současný fyzioterapeut fotbalového národního týmu do 20 let Karel Pelikán.



Ale nebavme se jen o týmových sportech. Modelová situace. Dvakrát/třikrát v týdnu skočíte do fitka, po příchodu ze šatny se chvilku potrápíte s jednoručkami, provedete pár tlaků na ramena, pár bicepsových zdvihů, několik tlaků vleže. Potom se pustíte do svého tréninku. Na závěr si zacvičíte klasicky bříško, zkontrolujete naběhlé bicepsy v zrcadle, sprcha a rychle domů. Našli jste se v tom?

Pokud ano, solidně si zahráváte s nejedním zraněním, které kvůli nepřipravenosti pohybového aparátu může nastat. A rizik je více, zpomalení regenerace, nepříjemná svalová bolest následující dny po tréninku, ztuhlost, nižší efektivita pohybů vlivem zkrácených svalů a neméně podstatná asymetrie svalového rozvoje, a s tím související dysbalance.

V očích Karla Pelikána, který v roce 2014 získal s mužskou florbalovou reprezentací na MS bronz a Chodovu v uplynulé sezoně dopomohl k mistrovskému titulu ve florbalové Superlize, může část výše zmíněných rizik eliminovat strečink. „Je prospěšný jak sportovcům vrcholovým, tak i těm amatérským. I při amatérském sportu mají svaly tendenci ke zkracování, takže by je i amatérský sportovec měl protahovat. Provádět alespoň pár základních cviků, deset minut takovéto péče svalům postačí," říká 35letý rodák z Prahy.

Strečink obecně můžeme rozdělit na tři varianty. Statický, kdy je v poloze třeba setrvat několik sekund a protáhnout cílenou skupinu svalů. Strečink dynamický, při kterém se dostáváme do krajní polohy, ale zůstáváme v ní jen několik vteřin a pokračujeme dalším pohybem, a balistický. Tady se rozhýbáme do krajních poloh do všech směrů. Dynamický strečink je často prováděn před sportovní aktivitou a slouží k zahřátí svalů, strečink statický, v českém sportovním prostředí asi nejpoužívanější, následuje obvykle po výkonu.

"Jsem zastáncem statického strečinku, ale musí se provádět dle daných pravidel. Jedna teorie říká, že statický strečink je vhodný před i po tréninku, druhá zase, že je lepší ho provést až po zátěži. V podstatě jsem zastáncem druhé teorie, podle mě by ale měl mezi koncem tréninku a začátkem strečinku být časový odstup," má jasno Pelikán a pokračuje.

Samotný strečink vás před zraněním neuchrání

"Statický strečink by měl byt prováděn v klidu a každý cvik by měl být několikrát prodýchán. V poloze byměl dotyčný setrvat od 15 do 20 sekund," říká Pelikán. Brát nutnost strečovat jako dogma ale zkušený fyzioterapeut s chorvatskými předky nedoporučuje.

V roce 2014 získal fyzioterapeut Karel Pelikán s mužskou florbalovou reprezentací na MS bronz
V roce 2014 získal fyzioterapeut Karel Pelikán s mužskou florbalovou reprezentací na MS bronz

"Každý strečink má své výhody i nevýhody. Ne každý je vhodný před tréninkem nebo sportem. Je důležité pochopit, že při statickém strečinku svaly a šlachy protáhnete a uvolníte napětí svalových struktur. Ty svaly nejsou připravené na zátěž a pomaleji se adaptují na výkon, který po nich chcete. Jsem zastáncem teorie, že před tréninkem nebo jiným větším pohybu je lepší provést aktivaci všech svalových skupin a to lehkou formou posilování spolu s dynamickým strečinkem. Po zátěži si zase protáhnout svaly dynamickým strečinkem a večer před tím než si půjdu lehnout si najít 10 minut na zahřátí svalů, které chci protáhnout, a potom provést protažení svalových skupin statickým strečinkem."

Samotný strečink vás ale od případného natažení či natržení svalu stoprocentně uchránit nedokáže. "Většina lidí má potíže s pohybovým aparátem ne jen z toho, že nejsou protažení, ale proto, že některé důležité svaly nejsou aktivované a nefungují ve správném zapojení svalových řetězců. A to je velmi důležité. I když svaly budou cíleně a dobře protažené, neznamená to, že budou správně fungovat. Typický příklad jsou hemstringy (zadní strana stehen pozn. red.) které můžou být dostatečně protažené, ale jestli nebudou správně zapojené dolní břišní svaly a budete mít blok bederní páteře, budete mít pocit tahání a zkrácených svalů pořád," uzavřel povídání pro Superlife Pelikán.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}