Jonáš Bartoš
18. listopadu 2012 • 20:02

Senzační Štěpánek dotáhl triumf. Davis Cup patří po 32 letech Česku

Autor: Jonáš Bartoš, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Fantazie! Radek Štěpánek ve svém životním zápase vybojoval pro český tenis triumf v Davisově poháru. V rozhodujícím pátém duelu finále proti Španělsku nedal Nicolasi Almagrovi šanci a zvítězil 6:4, 7:6 (0), 3:6 a 6:3. Češi porazili Španělsko 3:2 a po dlouhých 32 letech od triumfu Ivana Lendla a spol. zvedli nad hlavu vysněnou "salátovou mísu". V prvním nedělním zápase nestačil Tomáš Berdych na Davida Ferrera.



Štěpánek si prý připadal jako ve snu, když svůj druhý mečbol přetavil ve velký triumf. "Nemám slov, pro tenhle moment jsem žil celou kariéru. Těžko se to popisuje. Dojde nám to, až to (pohár) dostaneme do ruky," řekl Štěpánek v České televizi. Byť na něj byla naložena obří zodpovědnost, duelu s Almagrem se prý nezalekl.

"Věděl jsem, že bude favoritem. Ale od začátku jsem se cítil dobře a věřil, že svojí hrou ho můžu přehrát. Je to neuvěřitelné, povedl se nám zápis do historie. Všichni slavte a mějte se rádi. Díky všem, kteří nás podporovali a hnali nás v hale dopředu," líčil emotivně Stěpánek v prvním rozhovoru po utkání.

Chvilku po zápase přišla děkovačka divákům, při které běhal mráz po zádech. Podívejte se...
Video se připravuje ...

Takhle mohli sledovat předávání poháru fanoušci z hlediště
Video se připravuje ...

O tři body v duelu se Španěly, kterým v celé letošní sezoně chyběl čtvrtý hráč světa Rafael Nadal, podělili Štěpánek s Tomášem Berdychem. Oba porazili ve dvouhrách Almagra a v sobotu spolu ovládli také čtyřhru. Nestačili jen na Davida Ferrera, s tím v pátek jasně prohrál Štěpánek a dnes i Berdych po setech 2:6, 3:6, 5:7.

Je hotovo! Radek Štěpánek zahazuje raketu a užívá si pocit daviscupového šampiona
Je hotovo! Radek Štěpánek zahazuje raketu a užívá si pocit daviscupového šampiona

Tenisté výhrou napodobili tenistky, které v čele s Petrou Kvitovou před čtrnácti dny obhájily ve stejné hale titul ve Fed Cupu. Ovládnout Davisův pohár a Fed Cup v jednom roce naposledy dokázaly americké výběry v roce 1990. Češi jsou však první, kteří k tomu v téže sezoně přidali ještě titul z Hopmanova poháru.

Podívejte se, jak vypadalo předávání medailí a kopií pohárů z hlediště O2 Areny
Video se připravuje ...

Štěpánek (37. ATP) byl proti světové jedenáctce Almagrovi outsiderem, ale využil všech svých daviscupových zkušeností a pestré a útočné hry. Při každé příležitosti se pouštěl k síti a nervózní Španěl ho nedokázal účelně prohazovat. Navíc Štěpánek působil klidněji rovněž ve výměnách a pomáhal si servisem.

Zápas začal dlouhou, sedmiminutovou hrou, v které odvrátil Štěpánek brejkbol a sebe i halu dostal do varu. První set rozhodl brejkem v desátém gamu. Ve druhém už prohrával 2:4, ale hrál pořád aktivně a vývoj otočil.

Radek Štěpánek se chytá za hlavu pár vteřin poté, co porazil Almagra a dotáhl Česko k davicupovému triumfu...Foto Pavel Mazáč (Sport)

Za stavu 5:4 nevyužil při podání Almagra dva setboly, další dva o dvě hry později, a tak rozhodl až tie-break. V tom se Štěpánek blýskl akrobatickým zákrokem na síti, spadl, stihl ale vstát a bod vyhrát. Navíc se projevila nervozita Almagra a Štěpánek zkrácenou hru získal poměrem 7:0.

Na začátku třetí sady se nepovedlo Štěpánkovi za stavu 40:0 využít ani jeden brejkbol. Almagro se uvolnil, zpřesnil hru a po jediném brejku a třech hodinách boje posunul zápas do čtvrtého setu. V tom hned Štěpánek, hrající životní duel, odskočil do vedení 3:0. Začal si ještě víc věřit, a tak sázel esa a trefoval přesně lajny.

V závěru vytáhl Štěpánek na síti i rybičku po vzoru Borise Beckera, volej zahrál a fiftýn získal. První mečbol si Štěpánek připravil už za stavu 5:2 při podání soupeře, ale ještě neuspěl.

To se mu povedlo vzápětí při vlastním servisu. Při druhém mečbolu trefil Almagro síť. Štěpánek radostí lehl na zem a celý tým ho zavalil. Pak se políbil v hledišti s manželkou Nicole Vaidišovou a s rodiči Hanou a Vlastimilem.

Zápas Štěpánek - Almagro jsme sledovali ONLINE zde »

Berdych první šanci promarnil

První možnost k uzmutí „salátové mísy“ Češi promarnili. Tomáš Berdych si proti Davidu Ferrerovi vyjma závěru třetího setu vůbec neškrtl. Španělský bojovník nedal viditelně unavené české jedničce ani „čuchnout“ a zvítězil po setech 6:2, 6:3, 7:5.

Sedm hodin na kurtu za dva dny se na Berdychovi významně podepsalo. V duelu s Ferrerem byl u míčků pozdě, chyběla mu agresivita i nezbytná šťáva pro skolení výborně hrajícího soupeře. Ta, kterou mu na trénink ve středu přivezl Radek Štěpánek na vozíku, zřejmě došla už v sobotním deblu.

Berdych i přes maximální úsilí neměl potřebnou energii, aby rozjetému soupeři mohl čelit. Nešly mu nohy, nebyl schopen vyhrávat delší výměny, ve kterých jej Ferrer drtil. Téměř po každém míčku si od sběračů bral bílý ručník na utření potu, jeho únavu viděla celá hala.

Foto 

"Cítil jsem se dobře, podobně, jako když jsem začal v pátek. O to je těžší přijmout porážku, dnes byl Ferrer jednoduše lepší. Odehrál proti mně nejlepší zápas, to bez debat," odmítl po zápase Berdych výmluvy na únavu.

Naopak odpočatý Ferrer se od prvních úderů rozjel do rytmu strojové mašiny, hra světové pětky neměla slabiny. Španěl jistě servíroval a bezchybnými údery ze zadní čáry tlačil Berdycha do defenzivy.

Zápas odehrál stejně suverénně, jako vládne atletickým sprintům Usain Bolt. Jistý servis, brilantní, bezchybná hra od základní čáry. Zápas připomínal souboj učitele se žákem, kde mladší sok může jen obdivovat umění zkušenějšího borce.

 Utkání odstartoval totožný vývoj úvodních dvou setů. Ferrer pokaždé vedl 3:0, Berdychovi sebral vždy hned první servis.

V další fázi hry si Španěl už jen hlídal náskok a bez nejmenších problémů dotáhl sady do vítězného konce. Ve třetím setu české jedničce prorazil v pořadí druhý servis a uzavřel zápas do suverénního výsledku 6:2, 6:3 a 7:5.

Jiskřička české naděje vzplála v utkání jen jednou, v závěru třetí sady. Berdych za stavu 3:4 konečně sebral Ferrerovi servis, vzápětí se dostal do vedení 5:4. Jenže Španěl si vzít set nenechal, soupeře zpátky brejknul a nakonec zvítězil 7:5.

Finálové drama Česka se Španělskem rozsekne až pátý, závěrečný duel. Radek Štěpánek v něm vyzve Španěla Nicolase Almagra, kterého v pátek po pětisetovém boji udolal Berdych.

Naopak český tenista prohrál ve čtyřech setech s Ferrerem a po boku Berdycha zvítězil ve čtyřhře, kde český tým vybojoval druhý bod.

Finále tenisového Davisova poháru v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):
ČR - Španělsko 3:2
Berdych - Ferrer 2:6, 3:6, 5:7,
Štěpánek - Almagro 6:4, 7:6 (7:0), 3:6, 6:3

Zápas Berdych - Ferrer jsme sledovali ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud